Autor Zpráva
Jaguar N
Profil *
Zdravím,
jako začátečník jsem narazil na problém s různým zobrazovaním při různém rozlišení. Sám používám 800x600, takže v tomhle roz. vypadají stránky slušně, v 1024x768 je to už slabší... Začal jsem plovoucími rámy, ale rád bych je opustil, tak bych současně rád vyřešil i ten problém s různým zobrazením. Táhne mě to k CSS pozicování, ale nevím, jestli se to tím vyřeší, uvažoval jsem i o zadávání rozměrů v %, ale u širokoúhlého monitoru to stejně nepomůže. Někdo zase říká, že nejlepší je všechno nacpat do tabulky, tak nevím. Takže abych to shrnul: jak mám docílit toho, aby stránky vypadaly při každém rozlišení monitoru (nebo aspoň při 800x600 a 1024x768) zhruba stejně? Hledal jsem to v této sekci, ale nic zásadního jsem nenašel, takže budu vděčný za každou radu či případně odkaz, kde to dohledat, díky!
Michal Škrabálek
Profil
Vše hodit do jednoho divu nebo tabulky (horší řešení) s pevně nastavenou šířkou ;) Roztažená stránka s plovoucí šířkou na širokoúhlém displayi o rozlišení 1650x1080 vypadá opravdü ohavně, docela se divím, že se ještě plovoucí weby dělají. Takhle široký a roztažený text se nedá číst...
esemeska
Profil
Michal Škrabálek
docela se divím, že se ještě plovoucí weby dělají. Takhle široký a roztažený text se nedá číst...
njn, ale na velkem rozliseni stejne uvidis jen maly obdelnicek uprostred, kdyz to nedas % ...
anonym104
Profil
kdo používa 800x600??? ja kdyz delam web tak ho delam na rozliseni 1024x768 takze +- secteno podrzeno šířka webu je 900px a vysku tu neresim :oP na to je snad posuvnik :) jinak neni na odtiz stranky hodit do centru... popripade pokud delas pomoci tabulky (jako ja :)) tak ji zkus ovladat pomoci procent nez pixelu ci jinych jednotek... nebo je take mozne pouzit pixely... na uvodni stranku hod script, ktery te piodle rozliseni monitoru navstevnika presmeruje, bo spis zmeni css :) aspon takto to delavam ja :)
Honza Hučín
Profil
Dnes se začínají rozmáhat weby se šířkou 1000px, protože se předpokládá, že většina uživatelů má šířku aspoň 1024. Má to ale dvě úskalí:
1. Někde je pořád ještě 800x600, zažil jsem to minulé léto v netové kavárně v Jindřichově Hradci. Ten podíl samozřejmě bude malý, čili jde o to, jak moc autorovi záleží na osmistovkových uživatelích.
2. Řada lidí (včetně mě) používá postranní lištu (RSS, záložky apod.) Tudíž má šířku ne 1024, ale cca 850-900.
Jaguar N
Profil *
Děkuju všem za rady! Mimochodem, já třeba používám 800x600 (monitor 17"), jsem na to zkrátka zvyklý. :-)
anonym104
Profil
17'' a 800x600 hele to myslis vazne? :oD ja mam sice 17'' LCD ale mam 1280x1024 a furt je to malo... skoda ze to vic nejde :oD
Jaguar N
Profil *
A co Ti vyšší rozlišení přináší? Že je všechno menší? Párkrát jsem to zkoušel, ale zkrátka mi to nevyhovuje...
anonym104
Profil
A co Ti vyšší rozlišení přináší? Že je všechno menší? Párkrát jsem to zkoušel, ale zkrátka mi to nevyhovuje...
přínáší mi to více bodu na monitoru... treba kdyz neco rysuju v autocadu do skoly.. .tak bych to treba v 800x600 nezvladl.. cim vetsi rozlieni tim se to dela lepe a vidis toho vice... asi proto
Jaguar N
Profil *
Jasně, tak to je dobrý důvod pro vyšší rozlišení, ja nic takového nedělám, tak mě to do vyššího rozlišení nenutí. :-)
anonym104
Profil
njn na 17'' sem mel klasiku 1024 ale na 17'' LCD uz mam 1280x1024 skoda ze nejde o tridu vyssi :) monitor nepodporuje :P
Anonymní
Profil *
Jaguar N
Klidně si tam to 600x800 nech a do ničeho se nenuť,
ale pak také nehledej řešení tvého problému u lidí kteří mají skušenosti
s tím že to co máš ty nastaveno - je blbost při tvorbě stránek.
Jaguar N
Profil *
O.K., přesvědčili jste mě - koukám, že 800x600 používám už jenom já... :-) Takže to zkusím dělat pro rozlšení 1024x768. Z toho, co jsem tady četl, mi vychází, že nejlepší je nastavit pevnou šířku řekněme na 1000 px, je to tak?
anonym104
Profil
nejlepší je nastavit pevnou šířku řekněme na 1000 px
ja bych to dal na 850 :) a vycentroval.. nebo tak nejak... trba blby icq kdyz hodis doprava tak ti zabere 80px :) + - radeji min... sak si to zkus.. udelej si ruzne prouzky o ruzne velikosti a pak si hejbej oknem a jeden z nich vyber :)
..Johny..
Profil *
já dělam zarovnání divu na střed s pevnou šířkou 740px, na 800x600 se to zobrazí bez okrajů na 1024x768 s okraji cca 100px předpokládam, že tak za rok či dva už dam všechny stránky na šířku kolem 950px, ale zatím je tak 10% uživatelů stále na 800x600
Honza Hučín
Profil
A co má být na těch stránkách? Jestli se to vejde v pohodě na šířku 770px, nech to radši zatím tak.
jojoj
Profil *
docela se divím, že se ještě plovoucí weby dělají

to sú tie fluidné weby také zlé?????
Jaguar N
Profil *
Honza Hučín: Nejdřív jsem udělal stránky věnované jedné hudební skupině, je to můj úplně první pokus (začal jsem s tím teprve koncem února), takže jsem nějaké rozlišení vůbec neřešil (+ použil jsem plov. rámy) = na 800x600 slušné, jinak samozřejmě hrůza... :-)
Teď se snažím udělat si hlavní stránku svého webu (takový rozcestník), místo rámů jsem zvolil pozicovaný layout. Zatím jsem tomu dal pevnou šířku 950px a dál to řeším a řeším... :-)
habendorf
Profil
Podle mě je asi nejlepší gumový layout se zarážkami na 770 a 1024px. Dělal jsem to např. na http://www.1-webdesign.cz/projects/gordico/ , tam je to teda 770 - 1150px.
jojoj
Profil *
tak potom rovno urobiť pevný na rozlíšenie 1024px, nie?
Jaguar N
Profil *
habendorf: Tak to je opravdu moc pěkné, ale obávám se, že na něco takového (celkově) se ještě hodně dlouho nevzmůžu... :-)
Jaguar N
Profil *
Zdravím,
tenhle problém se sice týká „rozlišení“ jen vzdáleně, ale nechtěl jsem kvůli tomu zakládat novou diskuzi…
Jedná se o následující: svoje první stránky jsem udělal s plovoucími rámy, teď jsem je chtěl aspoň provizorně vylepšit, takže jsem dal rámům pevnou šířku (výška 100%) a vycentroval jsem to. Ve Firefoxu je to v pořádku, ale IE zobrazuje špatně výšku rámů (odpovídá to tak 150px…). Problém bude v zápisu vycentrování, protože bez něj je výška v pořádku. Předpokládám, že je to nějaká banalita, ale stejně na to nemůžu přijít…
Mohl by se mi prosím na to někdo podívat a říct mi, co se na tom tomu IE nelíbí? Díky za Váš čas…

<html>
<body>
<body style="text-align: center">
<div style="width: 765px; position: relative; text-align: left; margin: auto">

<body bgcolor="purple">

<style>
body, html { scrollbar-base-color: silver; }
</style>

<iframe name="menu" src="menu.html" width="155px" height="100%" scrolling="auto" noresize="noresize" frameborder="1"></iframe>

<iframe name="main" src="main.html" align="baseline" width="595px" height="100%" scrolling="auto" noresize="noresize" frameborder="1"></iframe>

</div>
</div>
</body>
</html>
avaranger
Profil
zkus misto height="100%" dat style="height: 100%"...
Jaguar N
Profil *
avaranger: Nezabralo to...
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0