Autor Zpráva
Aaadam
Profil
ahoj,
nemohol by mi tu niekto poradit , ako sa robia vlastne odkazy v php... lebo napr mam stranku index.php kde je vlastne vacsina html ale su tam aj kusky php kodu... a mam tam normalne odkaz napr <a href="forum.php"> pre forum... na niektorych strankach ale vidim www.nieco.com/?strana=forum


preco je to tak a kde sa to da naucit?
diky
Miloš
Profil
strana je název proměnné a forum je její hodnota.
V PHP se pak k takové proměnné přistupuje ne jako k $forum, ale jako k $_GET['forum']
-----------------
Pozn. pod čarou
Pokud je v adrese proměnných víc, např. www.blabla.cz/a=koza&b=nozdra&c=kasparek, je nutné znaky & zapisovat v hrefu jako entitu,
neboli <a href="www.blabla.cz/a=koza&amp;b=nozdra&amp;c=kasparek">
Miloš
Profil
Dále – při testování hodnoty takové proměnné se může stát, že není definována. Pak je třeba se nejprve zeptat na to, zda existuje, třeba
if (isset($_GET['promenna'])

$a = $_GET['promenna'];
else $a = "";


Jinak viz zdroje: http://www.jakpsatweb.cz/katalog/php.html
esemeska
Profil
To co tu pisete je sice fakt, ale chtelo by to vysvetlit, k cemu je takovy odkaz dobry v praxi.
Treba kdyz mam teda tu promennou, co s ni mam delat? includuji s ni sekci, ci jak ji vyuziju??
esemeska
Profil
Milošneboli <a href="www.blabla.cz/a=koza&amp;b=nozdra&amp;c=kasparek">
Tak o tom teda nic nevim, protoze ja pisu jen & a funguje to v poho
lubos_z_kotelny
Profil *
esemeska: to je vymysl w3C...
Aaadam
Profil
Co je ale vlastne ulozene pod tou premennou? je to napr. zdrojovy kod pre forum? stale nechapem aky to ma vyznam...
Miloš
Profil
Hodnota proměnné může být třeba název souboru, který do scriptu includuji; ve zkratce kupříkladu:

<html><head>blablabla</head>
<body>
<?php
if (isset($_GET['stranka']) // jestliže existuje v adrese dejme tomu /?stranka=fotogalerie
$a = $_GET['stranka']; // uložíme tuto hodnotu (fotogalerie) do proměnné $a
else $a = "uvodni"; // pokud v adrese nic takového není (končí není třeba stranka.cz,
zadáme výchozí hodnotu, tedy text úvodní stránky

include "./includovane_texty/$a"; // nyní vložíme obsah souboru, jehož název je hodnotou proměnné $a,
zde je to řetězec "fotogalerie"
?></body></html>
dis
Profil
Aaadam
zkus třeba
http://www.jakpsatweb.cz/php/jak-zacit.html
http://polopate.jakpsatweb.cz/index.php?page=uvod_php
JPAS.
Profil *
V zasade, pokud je to mozne se podobnym 'cool' adresam vyhni. Pokud to nepotrebujes, tak to neres, uz z hlediska pouzitelnosti a SEO udelas lepe.

JPAS.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.