Autor Zpráva
Celebi
Profil
Jak udělat text, který bliká? Jednu třeba je žlutý a za chvíli zase modrý...
Yuhů
Profil
javascriptem

<span id="textik">text</span>

<script>
var barva1 = "yellow";
var barva2 = "blue";
var aktualniBarva = barva1; // počáteční nastavení
interval = 2000; // milisekund

function zmenBarvu(idecko){
barvaTextiku = document.getElementById(idecko).style;
aktualniBarva = barvaTextiku.color = (aktualniBarva == barva1)?barva2:barva1;
}

setInterval("zmenBarvu('textik')",interval)
</script>

Netestováno. Není to žádná krása, už trochu usínám.
Webspy
Profil
Nekonstruktivní pozámka: Nemám rád blikající texty - působí rušivě.
SuE
Profil
webspy: ta nebyla nekonstruktivní, ta byla subjektivní :-)
a k ní se připojím, taky je nemám ráda
Webspy
Profil
to SuE: To bylo pro Yuhů, upozornil mě, že nepíšu konstruktivní příspěvky.

A to jsou na mě moc odborná slovíčka :-) Ani přesně nerozumím slovu "nekonstruktivní".
SuE
Profil
webspy: asi myslel ty poznámky ve stylu "nic moc, musíš se učit", které tomu člověku, který dá web ke ktritice (tam to myslím bylo), nijak nepomohou. on si tam ten web dává proto, aby se dověděl JAKÉ chyby dělá a CO vlastně by měl zlepšit. A když někdo začíná, tak bychom mu měli spíš pomoct než trousit takové celkem shazující poznámky - když neřekneš co vlastně ti vadí, tak co on z toho má?
Webspy
Profil
Jo jo jo... máš pravdu. Tak to musím změnit. Thanks za kritiku na kritiku :-)
Yuhů
Profil
Webspy, je to tak, jak píše SuE. Ale nemyslel jsem to nijak zle :-) Tvých příspěvků si vážím.

Zkoušeli jste někdo ten javascript? Funguje to?

Mimochodem taky nemám rád blikací texty, ale zase když se na to někdo ptá a chce to, tak má asi názor jiný.
Radim H.
Profil *
Blikající text ZÁSADNĚ NEDOPORUČUJI používat. Rozptyluje to při čtení jinak statických textů. Nejde o názor - žádný ze specialistů na tvorbu stránek by toto neměl doporučit.

Jinak na blikání je zastaralý párový tag BLINK.

Radim H.
Brouzdej.cz
Yuhů
Profil
Radime, blikací text bych taky nikdy nechtěl používat. Je to prostě hrůzostrašná věc, v tom se shodujeme.

Ale občas si nějaký týpek, co mě platí, zrovna takovou kravinu objedná. Zkušenost mě naučila, že je lepší jim to moc nevysvětlovat a rovnou to udělat. Když se o tom totiž s někým hádám, tak ten někdo má pocit, že to *neumím udělat*.

Mimochodem, použití tagu blink je správný postřeh. Ale nejde tím udělat žluto-modré blikání, jak zněl první dotaz. Navíc blink nefunguje v Exploreru. A když už, tak se blikání dá udělat přes CSS styl text-decoration: blink.

www.jakpsatweb.cz/css/text-decoration.html
Webspy
Profil
to Yuhů: Však na to je diskuse :-) Aby každý mohl projevit svůj názor, aby každý mohl na ten názor oponovat a tak podobně.
llook
Profil
Žlutomodré blikání v CSS by se snad dalo udělat tak, že by text byl na stránce dvakrát a napozicovaný přes sebe. Jeden by byl žlutý a druhý modrý a blikající.
Ale bez CSS by tam byli dva stejné texty, což by bylo dost matoucí, takže bych to přecejen s tím Javascriptem ještě nějak zkombinoval.
Ještě nad tím popřemejšlim...
Yuhů
Profil
to Webspy: já v moderování a diskutování moc zkušeností nemám, takže pokud něco napíšu blbě, tak buď prosím konkrétnější. Díky.
llook
Profil
Tak jsem si s tím trochu pohrál. Vymyslel jsem asi tucet způsobů na řešení tohoto problému, ale pouze jeden se mi zdá celkem použitelný. Javascriptem střídat dvě třídy a v CSS je pak barvit třeba na zmíněné žluto a modro.
Javascript:

function switchClasses(class1, class2) {
elements = (document.all) ? document.all : document.getElementsByTagName("*");
for (i=0; i<elements.length; i++) {
if (elements[i].getAttribute('class') == class1) {
elements[i].setAttribute('class', class2);
}
else if (elements[i].getAttribute('class') == class2) {
elements[i].setAttribute('class', class1);
}
}
}
setInterval("switchClasses('blink-blue', 'blink-yellow')", 1000);

HTML:

<p class="blink-blue">Blikající text</p>

a CSS:

.blink-blue {
color: #00f;
}
.blink-yellow {
color: #ff0;
}
llook
Profil
Nejsem si jistý tím Javascriptem, jestli bude fungovat v jediném správném prohlížeči. Ale myslím že jo.
Zkoušel jsem to jenom ve Firefoxu, Opeře a Konqueroru.
Yuhů
Profil
já nevím. Přijde mi to už moc komplikované. Proč raději v daném intervalu neměnit zápis pravidla dané třídy?
Fred
Profil
Pardon. Nekonstruktivní poznámka, která bude znít rouhačsky, ale na tohle bych asi použil gif , pokud tedy nemá blikat celý odstavec
Radim H.
Profil *
Zasláno: 9.10.2004 02:45:41

RE: Yuhů

Pokud se vžiji do role webdesignera, tak bych měl platícímu zákazníkovi vysvětlit důvody, proč toto nedoporučuji. Já osobně bych se pod špatnou stránku odmítnul podepsat a vyrobit jí. Je to jako kdyby po výrobci jogurtů někdo chtěl, aby v něm plavaly velké kousky ryb. Jednou je člověk na něco odborník a měl by laika poučit.

Radim H.
Brouzdej.cz
SuE
Profil
radim: co máš proti jogurtu s rybama? zkus to napřed :-)
Jednou je člověk odborník ale laik má peníze :-) Copak si koupíš za tu odbornost, když nakrkneš klienty?
Radim H.
Profil *
9.10.2004 21:27:04

RE: Sue

Všechno. Bude mi z něho špatně :).

Pokud jsem odborník, měl bych ctít určité zásady. To znamená nepodepisovat se pod projekty, které tyto zásady porušují. Práce pro klienta je totiž moje vizitka.

Radim H.

Brouzdej.cz
llook
Profil
Yuhů:
Měnit třídu mi připadá univerzálnější. Pokud se za půl roku rozhodnu, že text nebude blikat žlutomodře ale třeba zelenočerveně, nebo že bude blikat rámeček, pak budu upravovat CSS - tedy soubor, který by měl deklarovat vzhled.
Josefus
Profil *
Zdravím všechny profíky i začátečníky. Patřím ke druhé skupině a proto bych uvítal Vaše názory na mnou vytvořené stránky www.stolstav.ic.cz je to samozřejmě v FrontPage, ale začínám pomalu kodovat.Nepotřebuji povzbudit,ale opravdu pravdivé názory.Děkuji Vám všem.
tiso
Profil
Josefus zlá rubrika, od toho tu je Názor na stránku, okrem toho založ si vlastnú tému...
Josefus
Profil *
Omlouvám se uz je to v porádku,jestli to jde tak me tady vymažte.Dík
S!lent
Profil *
může mi někdo odpovědět, kdyžtak i na příkladu, proč nebliká odkaz? blikání jsem udělal přesně podle llooka, ale odkaz nic... díky
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.