« 1 2 »
Autor Zpráva
Anonymní
Profil *
Prosím. Je to taková banalita, ale já si nevím rady, jelikož jsem totální lama.

V prním php souboru mám toto:


<FORM ACTION="zpracovani.php" METHOD=POST>
Jak se jmenuješ?

<INPUT TYPE=TEXT NAME="$uzivatel">

<INPUT TYPE=SUBMIT VALUE="Dále">
</FORM>

a v druhém souboru zpracovani.php mám toto:

<?php
$a = "Jan"
if ($uzivatel == $a) echo ("Jmenuješ se". $uzivatel);
else ($uzivatel <> $a) echo ("špatný příkaz");
?>

Jak mám xakru udělat, aby se mi při napsání slova "Jan" vypsalo: Jmenuješ se Jan a při jiném zapsání se vypsalo: špatný příkaz?

Budu moc rád za jakoukoli pomoc.

Ps. čerpám z www.webguru.cz a tady jsem se zasekl, tedy skoro na začátku.
nightfish
Profil
za <?php dej
if (isSet($_POST['uzivatel'])) $uzivatel = $_POST['uzivatel']; else $uzivatel = "";
Anonymní
Profil *
A kam mám napsat to Jmenuješ se nebo špatný příkaz???? Když to napíšu do těch uvozovek za else $uzivatel = ""; tak se nic neobjeví.
nightfish
Profil
<?php
if (isSet($_POST['uzivatel'])) $uzivatel = $_POST['uzivatel']; else $uzivatel = "";
$a = "Jan"
if ($uzivatel == $a) echo "Jmenuješ se ".$uzivatel;
else echo "špatný příkaz";
?>
sonik
Profil
$a = "Jan";
Anonymní
Profil *
Nefunguje. Má se tam ještě někam něco dopsat?
Anonymní
Profil *
aha ten středník
Anonymní
Profil *
Děkuji mockrát. Nemám na tohle hlavu, přestože se to učím už docela dlouho a stále si to dokola pročítám, ale chci se to jednoznačně naučit tak s tím bojuji. Díky Vám.
Anonymní
Profil *
Ještě jeden dotaz k tomuto příkladu

<?php
if (isSet($_POST['uzivatel'])) $uzivatel = $_POST['uzivatel'];else $uzivatel = "";
$a = "Jan"
if ($uzivatel == $a) echo "Jmenuješ se ".$uzivatel;
else echo "špatný příkaz";
?>

Ten příkaz viz tučně říká co? K čemu tam je?
nightfish
Profil
to je tam kvůli tomu, aby proměnná $uzivatel byla definována i v případě, že na stránku příjde někdo ne z tvého formuláře (např. přímým zadáním URL)
sonik
Profil
if (isSet($_POST['uzivatel'])) přišla (existuje) proměnná uzivatel?

ANO... do proměnné $uzivatel ulož to co přišlo $_POST['uzivatel'];

NE... else $uzivatel = ""; = do proměnné $uzivatel ulož prázdný znak "nic"


pozdě :-)
Anonymní
Profil *
Díky Vám oběma, takle polopaticky jsem to přesně potřeboval. Ještě jednou díky.
Anonymní
Profil *
Příkazy require a include předpokládají, že externí soubory jsou v kódu HTML, nikoliv PHP, dokud neopustíme HTML pomocí <\php...>. Důležité je vědět že soubory jsou hledány v adresáři, který je určen direktivou include_path v souboru php.ini. Proto, pokud je soubor v jiném adresáři, musí být uvedená úplná cesta a název souboru.
Ještě si u této kapitoly povíme, jak opustit skript PHP. Zase zde máme dvě možnosti. První pomocí exit;. Kdekoliv ve skriptu napíšeme tento příkaz, je celý skript ukončen a cokoliv co se nachází za exit; (PHP, HTML, JavaScript) už nebude zapsáno do dokumentu. Druhý příkaz die("zprava"); dělá to samé co příkaz exit; ovšem umožňuje nám navíc zapsat do dokumentu zprávu, která je napsána v závorkách.

Ahoj. Nějak mi nejde do hlavy tento odstavec. Jaktože jsou externí kódy v html a ne php? Když například budu mít:
<?php
for ($i = 1;$i < 11;++$i) {
echo ("$i <\BR>\n");
}
?>
toto v externím souboru, tak jeho název musí být nejakynazev.html? a ne nejakynazev.php?

Dále

pokud neopustíme html pomocí </php...> což se píše kam? do externího souboru?

důležité je vědět že soubory jsou hledány v adresáři, který je určen direktivou include_path jakou direktivou include_path? Stačí přece napsat danou cestu k externímu adresáři ne?
v souboru php.ini a tohle je zase co? Tento soubor má být kde?

a o tom opuštění skriptu exit nebo die, skript přece začíná <? a končí ?> a nebo pokud jej vložím pomocí include (" ") nebo require (" ") tak tímto skript končí neníliž pravda?

Prosím pomozte mi já v tom nehorázně plavu a vy mi můžete pomoci. Budu vám vděčný za objasnění mých problémů.
djlj
Profil
a o tom opuštění skriptu exit nebo die, skript přece začíná <? a končí ?> a nebo pokud jej vložím pomocí include (" ") nebo require (" ") tak tímto skript končí neníliž pravda?
exit; a die(); ukončí provedení skriptu (stránka se nebude dál načítat).

toto v externím souboru, tak jeho název musí být nejakynazev.html? a ne nejakynazev.php?
Nejlépe php.

v souboru php.ini a tohle je zase co? Tento soubor má být kde?
To je konfigurační soubor pro php, k němu na normálním hostingu nemáš přístup.

Jaktože jsou externí kódy v html a ne php?
Tak tohle nechápu zase já...

pokud neopustíme html pomocí </php...> což se píše kam? do externího souboru?
Žádné </php> není.
Anonymní
Profil *
Takže ten článek, ze kterého čerpám píše o php hlouposti? Když vy říkáte že externí soubory jsou v html a ne php tak tohle nechápu zase já...

a dále, že žádné </php> není, což se kříží s článkem o php, jenž čerpám z www.webguru.cz . Tak kde je potom pravda? Jsem v tom ještě více zamotán.
djlj
Profil
No já si ten článek našel a popravdě většinu z té poslední části o include a require nechápu. Tohle jestli je pro začátečníky... :)

Ale žádné <\php...> jsem v životě neviděl, toto "Příkazy require a include předpokládají, že externí soubory jsou v kódu HTML, nikoliv PHP" je taky nějaká blbost.
No a tohle "Důležité je vědět že soubory jsou hledány v adresáři, který je určen direktivou include_path v souboru php.ini." platí jen v případě, že je je v php.ini hodnota include_path odkomentovaná (defaultně je zakomentovaná, tj. nebere se na ni ohled), pokud je zakomentovaná include("soubor.php"); hledá soubor v aktuální adresáři, kde je umístěn i php script.
Anonymní
Profil *
Takže soubory obsahující php skript by měly mít koncovku php?

Ten poslední odstavec nechápu.
platí jen v případě že je v php.ini hodnota iclude_path odkomentovaná ...

Nešlo by to nějak ještě více polopaticky podat ten poslední odstavec?

Mockrát díky
hans
Profil *
Jeden z nejlepších seriálů o PHP najdeš zde, pro začátečníky je to myslím dost dobře popsáno

http://www.linuxsoft.cz/php/

opravdu doporučuji, než tě to chytne a koupíš si nějakou knihu,

když si nějaký článek rozklepneš, dole pod ním zjistíš, že to má 100 dílů a pod jejich seznamem je odkaz ke stažení celého seriálu v HTML nebo v PDF
Anonymní
Profil *
Kde mám prosím chybu? Proč mi to nechce vypsat?
<?
$fronta[]="Petr";
$fronta[]="Pavel";
$fronta[]="Maruska";
$fronta[]="Eva";
$fronta[]="LinuxSoft team";

echo $fronta;
?>
djlj
Profil
Anonymní
print_r($fronta);
Anonymní
Profil *
<?
$fronta[]="Petr";
$fronta[]="Pavel";
$fronta[]="Maruska";
$fronta[]="Eva";
$fronta[]="LinuxSoft team";

print_r($fronta);
?>

A na tomhle je co špatně? Píše mi to že v print_r($fronta); je chyba. Začínám to hodně nechápat.
Anonymní
Profil *
Už mi to jde. To ten volný řádek hraje tak velkou roli?
Anonymní
Profil *
<?
$fronta[1]="Petr";
$fronta[]="Pavel";
$fronta[]="Maruška";
$fronta[]="Eva";
$fronta[]="LinuxSoft tým";
print_r($fronta)."<br>";
$frontas=Array(1=>"Petr", "Pavel", "Maruška", "Eva", "LinuxSoft tým");
print_r($frontas);

?>
Jak mám zalomit řádek viz tučně? Tak jak to mám mě to nefunguje viz tučná kurzíva.
Anonymní
Profil *
Teda jenom kurzíva
Joker
Profil *
Příkazy require a include předpokládají, že externí soubory jsou v kódu HTML, nikoliv PHP, dokud neopustíme HTML pomocí <\php...>
Eh? :-)
Co se zřejmě autor snažil říct je toto:
Příkazy require a include zpracovávají vložený soubor jako HTML, takže pokud ve vloženém souboru máme PHP skript, musíme ho mít ve značce pro skript (například <?php ... ?>), jinak se místo provedení skriptu kód skriptu vypíše do stránky

print_r($fronta)."<br>";

to zalomení máte moc daleko, musíte ho dát dovnitř toho print_r:
print_r($fronta."<br>");
Anonymní
Profil *
print_r($fronta."<br>"); je také špatně. Ukáže to pouze prázdný Array.
Joker
Profil
ajo, to je vlastně blbost. Mi nedošlo, že to $fronta je array.
Tak co takhle?
print_r($fronta);
echo("<br />");

No a pokud chcete zalomení po každém řádku, tak:
echo(implode("<br />",$fronta));

(btw. krásné pojmenování, to "implode" a "explode" :o) Vždycky pak při spuštění skriptu čekám, co se mi stane s počítačem :D )
Anonymní
Profil *
vadí něčemu když mám script udělán formou
<?
nějaký script
?>
<?
další script
?>
<?
další script
?>
atd.....???
Anonymní
Profil *
Jak zalomit tento řádek?

echo ((2+3)*4)/8;

takhle...

echo ((2+3)*4)/8."<br>";

...je to špatně.
djlj
Profil
vadí něčemu
Ne.

Jak zalomit tento řádek?
Asi takto echo (((2+3)*4)/8)."<br>";
« 1 2 »
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.