Autor Zpráva
sulc
Profil *
Zdravim.
Jednou mi tu Yuhů poradil skvěle, tak zkusím znovu.
Mám takový primitivní stránky - jedna hlavní a pět dalších, na který se leze přes menu. Pro lepší orientaci chci, aby fotka v záhlaví a menu bylo konstatntní - na všech stránkách stejný.

Otázka: musim dělat 6 samostatných stránek (přičemž tu společnou část zkopíruju)?
Nebo by stačilo mít jednu stránku, kde by bylo natvrdo zadané záhlaví plus menu, a zbytek by se načítal přes příkaz include?
Protože se ale bude includovat vždy jiná stránka, podle výběru v menu, příkaz include by používal proměnnou, něco jako include "x"

Příklad: při clicku na položku menu "Zajímavosti" by se proměnná x naplnila řetězcem "zajimavosti.html" a vyvolal by se refresh stránky, takže by se načetla stránka "Zajímavosti".

Jde mi o to, že když těch odkazovejch stránek budu mít více, a budu chtít udělat nějakou např. změnu designu, budu muset přepisovat (překopírovávat) všechny stránky. Líbilo by se mi, kdyby to, co je u všech stránek stejný (záhlaví a menu), bylo uloženo jen jednou. Už kvůli tomu že mi to zaručí že to bude všude stejný.

Tak díky jestli můžete poradit...
j.s.
mat
Profil
no spíš bych asi includoval to menu a záhlaví ... myslím, že tady v diskusi se to řešilo už několikrát, zkus hledat...
Leo
Profil
Pokud je to jen 6 stranek, tak to prekopirujte. Nema smysl kvuli tomuhle delat misto statickych stranek dynamicky, Leo
Leo
Profil
Nebo si v PHP napsat udelatko, ktery ty staticky stanky podle predlohy vytvori (jednou), Leo
mat
Profil
Leo

šest stránek se může rozrůst na několik set, a pak je to docela na pěst, upravovat odkazy v menu apod, sám jsem toho příkladem...:)
Leo
Profil
Tak to udelatko, Leo
sulc
Profil *
diky všem.
na udělatko se moc necitim, udělam to tak ze budu vsude nacitat menu.php, dik mate

j.s.
Unicorn
Profil *
pouzij ramy a mas to
sulc
Profil *
Leo
(nebo kdokoli) :

Bud tak hodnej nemohl bys nastinit neco bliz o takovem "udelatku"? vim ze se to neda rict jednou vetou a ze udelatko je vzdycky specificky, ale nejake hrube info bys mi nedal? treba kód udelatka slouzici nejakym jinym ucelum? nebo hoď nějaký odkaz...
Díky moc. Rád dělám vsecko co nejslozitejc, je to nejzajimavejsi:-)

diky vsem
sulc
krteczek
Profil
no ono to je v podstate jednoduche...stačí udelat ten jeden layout, menu s odkazy:

<a href="index.php?clanek=uvod">uvod</a>

a na te strance index.php mit tuhle funkciještě před doctype:

function ukazclanek ()

{

if ((string)$_REQUEST["clanek"]<>'') $mujclanek=$_REQUEST["clanek"]; else $mujclanek="uvod";

if (is_file("./".$mujclanek.".htm"))
{
$nazevclanku=$mujclanek.".htm";
require $nazevclanku;
}
elseif (is_file("./".$mujclanek.".php"))
{
$nazevclanku=$mujclanek.".php";
require $nazevclanku;
}
else
{
$nazevclanku=$mujclanek.".htm";
require "notfound.php";
}

}

a potom ještě ve stránce mít takový div (stačí i jen to volání funkce)

<div class="clanky">
<?ukazclanek();?>
</div>



netřeba dodávat že vkládáne články musí být bez hlaviček a bez body
Musím ještě dodat že kód je převzat ze seriálu o php na
linuxsoftu
a úspěšně ho používám na novém projektu pro jednoho kamaráda
krteczek
sulc
Profil *
Ahoj jeste jednou, tentokrat uz jen otazka obecne: nevedeli byste - ciste orientačně - jaký soft dnes většina firem používá pro výrobu web stránek? Mluvim o té spoustě stránek, třeba stránky sportovních klubů - to si všichni kupujou drahej Frontpage? Mozná sem nešikovnej, ale ze zdrojového kódu to nevyčtu, čim to bylo vygenerovaný. Tak je tak pro info, nevěděli byste? Nebo je v tom chaos a jsou to desítky (stovky) různých prográmků????
Díky.
mat
Profil
Mozná sem nešikovnej, ale ze zdrojového kódu to nevyčtu, čim to bylo vygenerovaný

kromě toho, že není žádný problém vymazat z hlavičky meta tag "generator", není také žádný problém napsat si kód sám, tj. bez programu, pouze v nějakém editoru - chce to ale znát (x)html, css a pokud chceš nějakou dynamiku, tak třeba php nebo asp - pak ti stačí třeba PSPad a můžeš si "vygenerovat" cokoliv...
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.