Autor Zpráva
Dexter
Profil *
Plz podívejte se na stránku : http://www.dex-site.com/projektidex.html a řekněte mi jestli vám to taky blbne (když scrolujete dolů nic se nezobrazuje a až časem se pouze něco objeví nebo se to musí celý označit) a pokud ano , čím to je? Děkuji za odpovědi.
Dexter
Profil *
Btw , ta chyba je hlavně v Opeře. Ve Firefoxu jsou zase přes stránku nějaké pruhy. V IE netestováno , tak bych byl rád kdyby někdo řekl jak to vypadá v IE.
filip186
V IE to jde normálně.
Dexter
Profil *
Jo? I to scorlování dólů atd. Tak to je good. A neví teda někdo jak to optimalizovat pro operu nebo FF?
Joker
Ten kód je dost prasácký, spíš by mě překvapilo, kdyby to fungovalo.

- Na stránce máte dvakrát <body>. Přičemž <div><body></div> je teda zajímavá konstrukce.
- <div><div><div><font>Projekts</font></div></div></div> - zkoušíte kolik úrovní vnořených prvků HTML podporuje? Mimochodem, "Projekts" je v jakém jazyce? Česky je to "Projekty", anglicky "Projects"
- <div><td><iframe></iframe></td></div> ... eh? <td> je buňka tabulky. U <td> bez tabulky uvnitř <div> můžete očekávat neočekávané, což se taky děje.
- <div> o rozměrech 764x589 s overflow:hidden a uvnitř iframe o rozměrech 1000x655 a scrolling auto... opět řekněme "exotická" konstrukce.

Z výše uvedeného odvozuju, že ten problém o kterém se scrollováním v Opeře spočívá v tomhle:
Ten <div> má pevné rozměry a overflow:hidden, veškerý obsah mimo aktuálně viditelnou oblast je oříznut a nescrolluje se. Uvnitř prvku je ale <iframe>, který je větší než původní prvek a scrollovátka má.
Opera tedy scrolluje iframe, ale při scrollování se do viditelné oblasti dostane obsah, který nebyl vyrenderovaný z důvodu overflow:hidden. Ve chvíli, kdy třeba označíte myší text, tak se obsah přerenderuje a objeví.
Vpodstatě bych to označil za chybu Opery, ale na druhou stranu to ani chyba není, jelikož není nijak řečeno, jak se prohlížeč má v takové situaci chovat.
IMHO by bylo i správně, kdyby při scrollování prohlížeč zobrazil jenom prázdnou plochu (tj. podle deklarace overflow:hidden obsah ořízl a ten zbytek zahodil a při posunu obsahu zobrazoval akorát barvu pozadí)
Dexter
Profil *
Mohl byste mi tedy prosím poradit , jak to tedy napsat , aby to fungovalu? Nějak jsem to nepobral.
Bubák
Napsat stránku znova a "normálně", bez prasáren, které popisuje Joker.
Joker
Dexter
A co všechny ty "obalové" značky vyházet a nechat to akorát v tom iframe? Vadilo by to?

Jinak ten kód si celkově říká o docela brutální optimalizaci, z toho kódu je na první pohled vidět, že nejméně polovina značek je tam zbytečných.
Dexter
Profil *
"A co všechny ty "obalové" značky vyházet a nechat to akorát v tom iframe? Vadilo by to?"

To by mě právě zajímalo. Navíc bych se rád zeptal: "pomohlo by to?"
Joker
Dexter
Jinak co z mého popisu nechápete?
Ad ten problém: Je to způsobené tím, že ten <iframe> máte uvnitř <div> se stylem overflow:hidden, přičemž ten vnitřní <iframe> má scrollovátka a současně větší rozměry, než ten "vnější" <div>. Ta konstrukce vůbec nedává valný smysl, jelikož scrolluje se ten <iframe> a ten má výšku 655px, zatímco ten "vnější" <div> má výšku 589px (kam vlastně chodíte na ta čísla?), takže když ten obsah vevnitř bude mít třeba 650px, tak ten spodek prostě nebude vidět a přitom scrollovat to nebude.

No a to co jsem psal předtím:
- Na stránce můžete mít pouze jednou <head> a <body>
- Značka <td> musí být umístěna uvnitř značky <tr> a ta zas uvnitř značky <table>. To použití tak jak je v kódu nedává vůbec smysl
- Pokud máte konstrukci <neco><necojineho>...</necojineho></neco>, ve většině případů je jedna z těch značek zbytečná. Já vím, že se blíží zima, ale HTML značky nemusíte obalovat, ony nezmrznou ;-) V určitých případech to má smysl, například jako takzvaná "matrjoška" na obejití některých chyb v Internet Exploreru, ale musíte vědět proč to děláte.
- Ještě k předchozímu bodu, tohle mě zvlášť zaujalo: <div><div><div><font>Projekts</font></div></div></div> Jako "HTML štrůdl" sice zajímavé, ale jinak je to úplně zbytečné. Tady je to ještě navíc korunované tím, že sice máte čtyři značky v sobě, ale ani jedna z nich nemá sémantický význam. Mnohem lepší by bylo místo toho použít třeba jednou značku <h3> nebo jinou, podle smyslu textu.
Joker
Dexter
To by mě právě zajímalo. Navíc bych se rád zeptal: "pomohlo by to?"
Nepochybně. Nevím o žádném alespoň trochu rozšířeném prohlížeči, co by měl problém se samotnou značkou <iframe>

PS.:
To by mě právě zajímalo.
Tak snad Vy víte jak má ta stránka vzhledově vypadat, ne? Jestli ne, tady Vám to asi nikdo nepoví.
nightfish
Joker
Mimochodem, "Projekts" je v jakém jazyce?
vypadá to na lotyšštinu
Dexter
Profil *
Ovšem. Jsem velmi nechápavý a tak prostě nechápu co z toho mám smazat a co nechat.
Dexter
Profil *
Btw , jak to , že když browser zmenším , jde vše v pořádku?
Dexter
Profil *
Už to mám...Poslední problém , je odstranit scorlovátko
Joker
Dexter
- tak napište co konkrétně nechápete. Ale jak to tak sleduju, možná by to chtělo si projít nějaký tutoriál HTML... přece jen projíždět celé HTML ve vláknu na diskusním fóru je poněkud nepraktické.
- Zjevně pokud se okno se stránkou zmenší natolik, že stránka scrolluje sama od sebe, tak se obsah přerenderuje.
Dexter
Profil *
ano již jsem na to přišel
Dexter
Profil *
Ještě mám , ale jeden problém a to , to scorlovátko dole. (Mohli byste mi říct , jak vypadá teď ta stránka na větších rozlišeních a kolik je tam těch scorlovátek?)
Joker
Ve 1280x1024 vidím jedno (aktivní) scrollovátko: u <iframe> to horizontální. A to přestože samotná obsah se na stránku vejde. Důvodem je, že ten <iframe> má šířku 616px, zatímco na té stránce uvnitř iframe jsou prvky s natvrdo nastavenou šířkou 685px.

Mimochodem mi není tak docela jasné, proč se chcete tak zbavit těch scrollovátek? Aby nikdo nepřišel na to, že to může scrollovat? Navíc není úplně ideální, když pod tím iframe se zprávami mám ještě tak třetinu obrazovky prázdnou a přitom ten iframe scrolluje. Ale to v tom iframe asi půjde řešit špatně.
Dexter
Profil *
Myslím , že by scorlovátko jemně kazilo ten design (ať už jakkoliv nastavené) a jak samozřejmě vidíte , to dolní vypadá opravdu blbě.
Dexter
Profil *
Pardon jsem blb. Je to tím , že jsem po předělání dal na web pouze to okolí , ale ne obsah , který zůstal stejný , čili větší než rám. (doufám , že jsem to napsal srozumitelně) Jinak , děkuji moc za rady.

0