Autor Zpráva
Honza H.
Profil *
Běžně používám monitor 21" 1280x1024 px. Web, který mi v na tomto monitoru a rozlišení zobrazuje dobře spustím na 14" 800x600 px
je schovaný z poloviny za "rohem" monitoru. Jak spávně určit velikost, aby se zobrazoval na různě velkých monitorech a různých rozlišeních správně. Web jsem dělal ve FP 2003, ale jako ne zcela ideálně odladěný jsem ho odmítl zatím publikovat.
Yuhů
Profil
Dělat stránky na šířku větší, než mohou někteří lidé zobrazit, je blbost. Jsou dvě přípustné šířky, do kterých se musí stránka vejít a které se při stavbě webu používají:

1) 770 pixelů pro rozlišení 800 x 600 (něco zabere rolovací lišta a okraj okna)
2) 100% nebo prostě procenta, aby byl obsah smrskávací. Tak je třeba dělaný Jak psát web. Dělání webu na procenta je obecně složitější, naráží se při tom na víc drobných problémů.

Pro začátečníky doporučuju dělat stránky na šířku 770 pixelů. Doporučuju celou stránku uzavřít do divu a nastavit mu šířku 770px. Třeba takto:

<body>
<div style="width: 770px">
celá stávající stránka včetně všech značek
</div>
</body>

Pokud chceš, aby při širším okně tento "obsahový blok" byl na šířku uprostřed stránky, zapiš to takto:

<body style="text-align: center;">
<div style="width: 770px; margin: auto; text-align: left;">
celá stránka včetně všech tagů a textu
</div>
</body>

To je stav, kdy se to už dá použít. Až ti to začne fungovat aspoň na jedné stránce, tak si nastuduj, jak fungují třídy nebo identifikátory
http://www.jakpsatweb.cz/css/css-tridy-class.html
a nakonec ty styly můžeš přenést do externího souboru (to zpočátku nepotřebuješ a časem pochopíš).

Jestliže se nemůžeš smířit s myšlenkou, že budeš dělat stránky "takhle ošklivě úzké", tak se s tím smiř. Občas můžeš nechat něco zbytečnějšího nechat přesahovat pomocí pozicování, ale v praxi je nutné, aby všechno důležité mohli vidět i uživatelé s rozlišením 800x600.
habendorf
Profil
Honza H.: Jestli ti jde jen o odlaďování, abys viděl jak budou stránky vypadat bez nutnosti měnit rozlišení svého monitoru, doporučuji si vytvořit pár bookmarkletů (aspoň já to tak dělám).

Např. pro 800x600:
javascript:resizeTo(800,600)
Stejně pak pro další rozlišení.
zimmi
Profil
a neni v tom nejake rozdil????pac me se zda, ze prece v 800x600 mas i vetsi pismo a tak ,ten bookmarklet ti jen zmensi okno.
jestli se pletu tak se omlouvam a opravte me:/
Wan-To
Profil *
Velikost písma záleží na jednotkách, jestli jsou absolutní nebo relativní.
Honza H.
Profil *
Jde o relativně jednoduchou záležitost. A já si na ní rozbil nos. Podle příkladu, kteroý publikoval Yuhů jsem upravil šířku webu na 770 px.
Vše v pořádku. Ale vycentrování nejede. Když vložím do kódu tagy, kterémají stránku vycentrovat, tak při uložení ve FP mi obsah
tagu
<body style="text-align: center;"> 
vymaže a zůstane pouze
<body
. Velice příjemný sw. Vše jsem znovu vložil přez Noterpad, ale výsledek se nedostavil. Tagy v kódu jsou, ale stránku necentrují. Začal jsem s kódem trochu experimentovat a došel k tagům
<body

<div style="text-align: center;">
<div style="width: 770px; margin: auto; text-align: left;">
, které vycentrovaly text, ale ne obrázky. Prošel jsem si tagy obrázků a zjistil, že jejich pozice je absolutní,
<img border="0" src="images/Mapa_3.gif" usemap="#FPMap1" style="position: absolute; top: 8; left: 482; width: 285px; height: 237px; z-index: 2"></p>
Změnil jsem ji na relativní a bylo zle. Celý web se zozsypal jako domeček z karet. Tím jsem došel k závěru, že FP není to pravý ořechový a že znalost kódu je nutný základ ke psaní slušných a kvalitních stránek.
Leo
Profil
"Tím jsem došel k závěru, že FP není to pravý ořechový a že znalost kódu je nutný základ ke psaní slušných a kvalitních stránek."

To bych tesal do kamene. Leo
FLyy
Profil *
:)
Toník
Profil *
Chtěl bych se zeptat, zda jde nějakým způsobem zařídit, aby stránka na které jsou framy se v menším rozlišení než na které je stavěná rolovala celá a ne po jednotlivých framech? Dík moc za odpověď.
habendorf
Profil
Toník: Myslím že ne, framy sebou nesou spoustu problémů a toto je jeden z nich. A dotaz příště stačí jen jednou.
Toník
Profil *
habendorf A šlo by nějak dát tu stránku s framy do jiného framu a tomu jako jedinému nastavit sroll=auto ? Napsat nějak do framu framset??? Snad jsem to napsal tak, že to někdo pochopí :)
Honza Hučín
Profil
Téma o framech pokračuje na
http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=1&topic=39 74
Prosím, pokračujte v diskusi tam. Díky za pochopení.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.