Autor Zpráva
Edgis
Profil
měl bych 2 otázky:
V jakém pořadí tvoříte web, mám takovouto představu:
a) grafika, layout pomocí tabulek nebo CSS
b) kód, validace...atd

a potom co je lepší používat k tvorbě layoutu - CSS nebo tabulky popr kombinaci obou?
v cem delate graficky navrh? PhotoShop, Fireworks, jiny...

DIKY vsem

ED
Dero
Profil
Velmi stručně:

Layout - CSS (tabulky již nejsou ani špatnou alternativou)
Grafika - Photoshop
Pořadí - Analýza, grafika, kód, testování
Railbot
Profil
Edgis
Já dělám grafiku ve Fireworks, spolu s Photoshopem jsou to asi nejlepší naástroje pro to určené. Bohužel tomu odpovídá i jejich cena.
Anonymní
Profil *
"Layout - CSS (tabulky již nejsou ani špatnou alternativou) " - Že to ještě google.com nějak nevzal na vědomí???
Bubák
Profil
Anonymní
A není validní, jsi zapomněl dodat. Nenašli důvod měnit něco, co funguje.
Anonymní
Profil *
Bubák: A nemusí do tohoto fóra psát dotazy :-)
Tabulky, &nbsp, <br>, <font> = žádný problém v žádném prohlížeči.
Railbot
Profil
Anonymní
Tabulky, &nbsp, <br>, <font> = žádný problém v žádném prohlížeči.

Udělej v tom web a zkus ho prodat nebo si získat nějaké uznání. Pak se můžeme bavit o tom, jak je bezva používat tyto věci pro zcela jiný účel, než existují.
Bubák
Profil
Anonymní
Tabulky, &nbsp, <br>, <font> = žádný problém v žádném prohlížeči.
Asi znáš málo prohlížečů. Taky by se dalo dlouho povídat o tom, jaké ti každý z výše uvedených tagů přinese problémy, pokud tě to zajímá, dej si samostatný dotaz.
Nebo to byl vtip, který jsem nepochopil?
Dero
Profil
"Layout - CSS (tabulky již nejsou ani špatnou alternativou) " - Že to ještě google.com nějak nevzal na vědomí???

Rozumím. Co dělá Google, nemůže být špatně.

V případě Googlu se jedná o jiný jev - snahu maximalizovat kompatibilitu v prohlížečích. Zatímco na osobní blog Franty P. se připojí jeden uživatel s IE4 za tři roky, na Google.com je to deset tisíc uživatelů denně. Ve chvíli, kdy budeš mít portál s PR10, můžeš začít uvažovat o podobném kódu. Do té doby je ta ironie zbytečná.

Tabulky, &nbsp, <br>, <font> = žádný problém v žádném prohlížeči.

Omyl. Rozšiř si vzdělání. Už třeba jen kombinace tabulky + <img> + standardní mód je problém. Uhádneš proč?
Uroboros
Profil *
Dero
Asi tě zklamu, ale Google.com má PR 7 a google.cz dokonce PR 0, ale jinak s tebou souhlasim
Dero
Profil
Uroboros

Dovolím si oponovat. Pokud má PR stále deset stupňů (jakože má), tak jsem si jistý, že google.com má PR10.
Anonymní
Profil *
Bubák: Tabulky, &nbsp, <br>, <font> = co je použito ve zdrojovém kódu google. Nic víc, nic míň touto citací nebylo myšleno, než že google klade bezproblémové zobrazení html ve všech prohlížečích nad krásu css.
Anonymní
Profil *
Dero
Stačí se jen podívat a zjistíš, že .com má PR 7, ono zase tolik lidí na hlavní stránku googlu neodkazuje....Ikdyž PR 7 taky není zrovna málo. PageRank se nepočítá z toho kolik lidí na tu stránku leze ale především ze zpětných odkazů.
Anonymní
Profil *
ještě doplnění: Pokud někdo položí dotaz "layout tabulky nebo css", předpokládám že je začátečník. Pro začátečníka je vůbec úspěch vytvořit něco, co je vidět, zkouší si postupně využití jednotlivých html tagů, postupuje od jednoduchého ke složitějšímu. Takže dříve či později se k css layoutu stejně dostane :-)
quinux
Profil
Anonymní
A není proto lepší rovnou začít s beztabulkovým layoutem, než se nejdříve týdny či měsíce zabývat tabulkovým layoutem, přičmž není nic jednoduššího než využít jeden z mnoha webů, které se tím zabývají? :)
Dero
Profil
Stačí se jen podívat a zjistíš, že .com má PR 7, ono zase tolik lidí na hlavní stránku googlu neodkazuje

Naopak. Na Google odkazuje neskutečné množství lidí. Stačí se podívat a zjistit, že má opravdu PR10. Naše zdroje se budou pravděpodobně různit, ale jsem přesvědčený, že homepage Google má jistojistě PR10.

http://www.suchmaschinen-optimierung-seo.info/pagerank.html
Anonymní
Profil *
quinux: nebo raději v češtině třeba http://css.interval.cz/clanky/vychytany-trisloupcovy-fluidni-layout-se -stejnou-delkou-panelu/ ? Obávám se že by to začínající spíše zastrašilo...
quinux
Profil
Dero
A nebo použít patřičný nástroj a zjistíš, že google.com má opravdu GTPR 10 :)

Anonymní
A nebo, to už záleží na tom, jestli začátečník ovládá angličtinu či ne :) Ale těch zdrojů je káždopádně strašná spousta.
Uroboros
Profil *
quinux
Podle toho tvýho patřičnýho nástroje maj moje stránky PR 0 a seznam PR 5, ve skutečnosti já mam PR 4 ikdyž teď mi to nevim proč kleslo, ale to je jedno, pozice ve vyhledávání se mi drží a seznam má PR 7. Upřímě řečeno ten tvuj patřičnej nástroj je nějakej divnej, ale každý podle svého gusta....
quinux
Profil
Uroboros
Důvodů, které tě informují o špatném PR může být spousta např. se ty data mohou brát z nějakého datacentra, na kterém jsou opravdu tyto nízké hodnoty. Ostatně je tam i další nástroj, který ukazuje taktéž google.com GTPR 10 a u seznamu GTPR 7. Kolik ukazuje u tvého webu nevím, jelikož ses o odkaz nepodělil :)
Uroboros
Profil *
Tento nástoj už je docela dobrej, narazil jsem na jeden problém s googlem, proto mi to tam dává jen pr7 tak už ti věřim, že má 10, i přesto je sranda že g.cz má pr 0, ono to pr 10 možná bude taky pro to, že by se maximální pr mohl srovnávat s googlem, ale to je jen myšlenka...
AlešD
Profil
Abych se vrátil k původní otázce:
pořadí návrhu je u mě:
- nápad (nejhorší část celého návrhu)
- grafický náčrt na papíře ( dobré je si papír naležato rozdělit mřížkou třeba 5x4)
- vypotvoření téhož v nějakém editoru grafiky (jako amatér používám Zoner Callisto)
- vytvoření jpg a gifů (i png někdy)
- vytvoření HTML
- vytvoření CSS

nic nevaliduji, maximálně když to někde blbne

Použití tabulek:
- pro tabulková data určitě ano
- pro gafiku radši ne
Anonymní
Profil *
- nápad (nejhorší část celého návrhu)
- grafický náčrt na papíře ( dobré je si papír naležato rozdělit mřížkou třeba 5x4)
- vypotvoření téhož v nějakém editoru grafiky (jako amatér používám Zoner Callisto)
- vytvoření jpg a gifů (i png někdy)
- vytvoření HTML
- vytvoření CSS


AHoj AlesD, vsichni, diky tohle mi pomuze, jsem zacatecnik, snazim se pouzivat Macromedii Dreamviewer+Fireworks MX, pripada me, ze je to vsechno na jednom miste, ale taky mi pripada, ze Dreamviewer tam tlaci vic tabulky nez CSS, preorientuju se ale na CSS....
Furt sem se snazil spis tvorit grafiku, a pak to rvat do tabulek, ale zkusim to pozicovat v CSS..
Muzete doporucit nejake dobre odkazy na 1.faze, teda tvorbu grafiky...neco jako interval...atd
AlešD
Profil
grafika.cz , tam ale jsou už trošku dál, takže občas/pořád nerozumím o čem se tam baví.

Skvělá je knížka "Velká kniha webdesignu" ze Zoneru.
basti
Profil *
Trošku bych se hádal že tabulky jsou nevhodné - možná že jsou dnes jaksi "nemoderní", přesto v nich lze některé věci (např. fluidní horizontální lišta se 4 čudlama po 25%) udělat se 20% kódu oproti CSS. Takže o efektivitě bych radši byl zticha... O rychlosti načítání se u takovéto věci nemá smysl bavit a navíc není tak docela pravda, že se tabulka zobrazí až celá naráz - mám postarší design čistě v tabulkách a nejednou jsem ho viděl načtený po částech v IE6 i FF2.
Dle mého názoru kecy o sémantice jsou sice pěkné, ale jediná výhoda CSS je v tom, že se dá celý layout nastylovat/přestylovat najednou. Jenže nastylovat tabulku jde taky, že?! Pokud chci rychle navrhnou jednoduchý (a 100% funkční) design, tak pro začátečníka jednoznačně vítězí tabulka. Udělat stejnou věc v CSS zabere nejmíň 3x víc času, i když je výsledný kód "přehlednější".
Railbot
Profil
basti
Nejde o to, co je a co není moderní. Tabulky jsou pro tabulková data, ne pro vytváření layoutu, to je prostý fakt.

Dle mého názoru kecy o sémantice jsou sice pěkné
Nejsou to kecy, ani řeči, nýbrž další fakta, kterých je dobré se držet.

okud chci rychle navrhnou jednoduchý (a 100% funkční) design, tak pro začátečníka jednoznačně vítězí tabulka.
Tak to je úplný nesmysl. To je stejné jako by ses chtěl naučit řídit auto, takže bys nejdříve trénoval na autodromu na pouti a tvrdil, že je to lehčí a vůbec nějak lepší, takže u toho zůstaneš. Stejný nesmysl.
tiso
Profil
basti
1. tie % si si odkiaľ vycucal? Z prsta? Daj príklad...
2. ten Toj tabuľkový design niekde visí? Daj link....
3. a čo prístupnosť? neexistujú len PC s prehliadačmi...
Plaváček
Profil
basti

Prosím, nevytahuj tabulkového kostlivce ze skříně.
Bubák
Profil
basti
Zrovna včera (vlastně dneska) jsem ti napsal ukázku, udělej to tabulkou, pokud spotřebuješ 50% kódu, jsi dobrý tabulkář.
ještě odkaz: http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=7&topic=36 272&page=1
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.