Autor Zpráva
SOUCMI
Profil *
Pokud si stáhnu redakční systém zdarma např. ze Slunečnice, jak ho mám potom používat? Díky za radu. S.
lopik
Profil
musis si ho nainstalovat na server kt. podporuje php a databazu najcastejsie je to mysql. a riad sa navodom instalacie redakcneho systemu
Eddie
Profil
aspon si mohol napisat nazov toho redakcneho systemu... :)
Kolibáč
Profil
Projeď si README, täm většinou bývá návod k instalaci a pak už je to intuitivní.
llook
Profil
lopik
Jsou i redakční systémy, které se na server neinstalují. Třeba WebGen.
Anonymní
Profil *
Implementace redakčního systému není jednoduchá záležitost. Často je totiž nutné něco na serveru odladit, aby redakční systém skutečně běžel. Požádejte někoho kdo má, alespoň základní zkušenosti s internetovými aplikacemi o pomoc.
vendo
Profil
Ja uvažujem o vytvorení tzv. redakčného systému ako WEB pre laikov - cez JavaScript. Viem, znie to ako drzovka, ale šlo by to. Len keby mi niekto mohol helfnúť. VYSVETLÍM na príkladoch:

1. Kedysi ma kamarát požiadal, či by som jeho budúcemu svokrovi nemohol urobiť malú webstránku, ale malo to zádrhel. Dotyčný budúci svokor vedel maximálne on/off s počítačom, možno že ešte tak kliknúť na ikonu IE. Lenže prenajímal nejaké zariadenia, a niekedy chcel aj viackrát denne pri nich meniť, kedy sú voľné a kedy obsadené. Je jasné, že cez HTML a FTP cesta nevedie, - možno ani cez Word - takže ideálne by bolo urobiť PHP stránku a stránku so subdoménou s prístupom cez heslo a vyplňovacími formulármi, ktoré prepíšu SQL hodnoty. Alebo sa to pokúsiť napísať v Javascripte...

2. Kamarát sa ma opýtal, či im ako spolužiakom viem urobiť webstránku, ale aby si tam vedeli sami dávať a uberať - editovať texty aj fotky. Z hľadiska vedomostí sú to užévatelia webu. Opäť rovnaké riešenie...

3. Iný kamarát potrebuje na webovku dostať tabuľku, ale chce si ju - opäť ten istý príklad - sám meniť.
NAVYŠE po kliknutí na riadok tabuľky - celý riadok od <TR> po </TR> by mal slúžiť ako odkaz na stránku, ktorá bude mať rovnaký layout, ale doplní sa textovými polložkami z tabuľky plus max. 5 fotografiami, ktoré budú tiež v tabuľke umiestnené, ale budú neviditeľné - asi cez hidden alebo ako...

- výhoda urobiť to cez JS je prehľadnosť - oproti SQL minimálne určite, taktiež netreba dotyčného zaúčať až tak komplikovane, atď...

- Predstavujem si to takto:
- Je mi jasné, že toto môže fungovať iba cez ActiveX IE, treba totiž pracovať so súbormi a ukladať ich. Javascript umožňuje pridávať položky cez createElement či innerHTML, teda aj riadky tabuľky, vtip je v tom, že to nejde uložiť. Treba teda urobiť vstupný formulár, ktorý vie 3 veci:
- pridať položku do tabuľky
- odobrať/vymazať položku z tabuľky, zároveň sa musí posunúť vyššie niečo ako primárny kľúč, teda ID,
- editovať položku - jestvujúcu. Pri tomto a predchádzajúcom bode je treba zabezpečiť načítanie existujúcich položiek do formuláry prostredníctvom navigačných šípiek.

Taktiež všetky príkazy treba realizovať pomocou tlačidiel a prípadne cez potvrdzovací INPUT alebo PROMPT, a to s prednastavenými - default - hodnotami, ktoré je možné v prípade potreby meniť. Ak sa dostaneme k ukladaniu, systém je jednoduchý - vždy zápis do toho istého súboru - pokiaľ by bol tento systém modifikovaný pre viac užívateľov, každému z nich musí byť priradený vlastný súbor, ALE POZOR!, každý je omylný, preto treba ukladať do záložného súboru suborA.***, resp. ak by bol niekto koumák, tak rovno do histórie súborov, z ktorých sa dá v prípade potreby načétať.
A ĎALŠIA BEZPEČNOSTNÁ VÝhoDA - menšia ... na vašom počítači, kde budú zálohy umiestnené, vás nikto nehackne... aj keď toto tiež ide v PHP, ale sledovanie funčnosti a ladenie cez konzoloidy môže byť pre laika alebo pololaika neprekonateľný problém, okrem toho zo psychologickej stránky ľudia majú radšej to čo priamo vidia ...

- Ak máme súbor uložený na disku, môžeme ho uploadovať priamo alebo si ho odniesť na CD/A-diskete k miestu, kde je prístup k internetu. K samotnému uploadu budeme potrebovať stránku s uploadovaným obsahom - niekde sao sa dopátral, že prípona nemusí byť txt, môže byť aj dat, neviem čo je lepšie -, no a druhý súbor, ktorý bude riadiť upload bude napísaný v Javascripte ako htm súbor, a bude vlastne obsahovať FTP príkazy a presnú cestu vrátane príkazov na zmazanie predchádzajúceho súboru na serveri a nakopírovanie nového. Možno by šlo aj priamo v prehliadači spustiť nejaký ftpák, napr TC, treba skúsiť. Ale čím automatizovanejšie, tým vás budú menej po telefóne otravovať, ak niečo zabudnú alebio pohnoja...

Má niekto chuť mi v tom pomôcť? Budem rád.
vendo@mailcity.com
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.