Autor Zpráva
Katka
Ahoj všem,

mám dotázek. Potřebovala bych poradit nejaky prográmek který mi zmenši obrázky do vhodné velikosti na web. Aby byly rozměrově velké, ale rychle se načítaly. A jak nejvhodněji vložím do webu obrázky?
Prochi
Profil *
Ahoj, podívej se na http://www.jakpsatweb.cz/obrazky.html . Obrázky by jsi měla uložit jako jpg s rozlišením 72dpi. Já to dělám ve PhotoFiltru, kde si nastavím celou dávku. Snad ti to pomůže.
Kráťa
Záleží jaké obrázky, na grafiku, která neoplývá více barvami, než 256 je vhodný formát GIF a na fotky JPG.
Honza Hučín
Vhodné formáty pro web jsou JPG, PNG a GIF. JPG pro fotografie a obrázky s mnoha barvami, PNG a GIF pro grafiku.

Jelikož JPG je formát se ztrátovou kompresí, dá se nastavit, jak velká může být ztráta, a tím se zmenší datová velikost obrázku. Obvykle na to při ukládání existuje parametr pojmenovaný jako "kvalita" nebo tak nějak, udává se od 0 do 100. Slušné redukce dat při zachování kvality se dosáhne volbou mezi 60 a 80.

Doporučená datová velikost obrázku záleží na počtu obrázků na stránce a jejich funkci. Dekorativní prvky webu by měly být co nejmenší, v řádu KB, aby se načetly rychle. Fotky ve fotogalerii můžou být v desítkách KB, mimořádně můžou jít ke stovce KB, ale to ve výjimečných případech. U fotek přes 20 KB silně doporučuji udělat náhledy, aby si uživatel vybral, co chce vidět v plné velikosti. Náhledy by měly být nanejvýš několik KB každý a měly by mít u sebe uvedenou velikost plné fotky.

Rozměrová velikost obrázku opět závisí na účelu. Například podrobná mapa může ve výjimečných případech přesahovat i rozměry obrazovky. Obecně bych ale doporučil maximálně 400 px na výšku a 600 px na šířku, raději méně.

Obrázky se dají upravovat v mnoha programech. Teoreticky by mohlo jít použít i Malování ve Windows, o něco vhodnější je MS Photo Editor (bývá součástí MS Office, myslím). Ale nedává to dobré výsledky. O třídu lepší je IrfanView, ten bych s klidným svědomím pro amatérské stránky doporučil. Profesionální výsledek se dá dosáhnout v GIMPu. Pak jsou i komerční programy typu Photoshop...
dragon
Katka: skúšala si Macromedia Fireworks?
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0