Autor Zpráva
fanky
Profil
ahoj, chci se zeptat, pokud chci mít opravdu špičkový kód, aby nikdo nemohl proti němu říci ani ň, tak je následující z hlediska sémantiky dobře?

<div class="ctverecky"></div>
<h2>...</h2>
<p>...

mám na mysli první řádek, že vlastně nenese žádnou informaci co se html týče...? Nebo to je bez problému?
Petr Tichý
Profil
Tag <div> je neutrální, tj. nikdy nenese žádnou sémantickou informaci. Tzv. prázdných divů by se měl člověk vyvarovat a samotné použití divů snížit na minimum. Více na: http://www.semantika.name/
Miloš
Profil
Pokud je onen div prázdný, je tam nejspíš jako výpomoc pro CSS a z hlediska sémantiky dle mého ničemu nevadí.
Jestliže tento div obaluje tagy, které mají sémantický význam a jsou vhodně použity (například <div class="ctverecky"><p>Čtverečky jsou takové jako placaté kostičky.</p><p>Kostičky jsou televizní pořad pro děti…</p></div>, proti tomu taktéž nemohu říct ani fofel.

ALE!: pakliže je v divu text jen tak naházený:
<div class="ctverecky">Čtverečku zelený kolem se tóoč, kolem se tóoč, kolem se toč…</div>
pak je to z hlediska sémantiky totéž, jako by tam ten div vůbec nebyl – onen text pak nenese žádný sémantický význam, což není dobré.
fanky
Profil
No mně jde o to, jak to tedy jinak uělat, je to vlastne obrázek, terý je jako odrážka u nadpisu druhé úrovně, mám to řešené jak jem napsat výše

<div class="ctverecky"></div>
<h2>...</h2>
<p>...

.ctverecky {
background-image: url(img/ctverecky.gif);
background-repeat: no-repeat;
width: 15px;
height: 15px;
float:left;
margin-top: 2px;
}

jde o to, že nadpis ten čtvereček vlastně obtéká zprava a čtvereček je potom tedy jako obrázková odrážka

pochopil jsem tedy, že je to sémanticky né moc ideální, ale šlo by to tedy řešit i jinak? díky
habendorf
Profil
No tak to je fakt hnůj to takhle řešit. Proč nedáš nadpisu padding-left a čtvereček na background?
fanky
Profil
habendorf

tak tak, pravda, diky

a proč nedám? prsotě mě někdy lehké a elegantní konstrukce nenapadají :-)
fanky
Profil
jsem asi možná tou sémantikou trošku střelenej, ale je možno mít v html kódu h2 a za ním hned h4 ?? jelikož h3 mám nadefinovaný přes CSS jinak a mám ho použit na jiné stránce

??
habendorf
Profil
Můžeš. Taky můžeš tý stránce dát class třeba na body a mít

h3 {cokoliv;}
.class h3 {cokoliv;}
fanky
Profil
habendorf

děkuju
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.