Autor Zpráva
Jouda
Profil
Asi sem fakt JOUDA, ale opravdu mi to nejde.
Vložím tenhle TAG <a href="obrazek1.jpg"><img src="obrazek1_zmensenina.jpg" width="80" height="50" alt="popis obrázku"></a>
samotřejmě už s umístěním obrázku, mám zmenšeninu i normální velikost. Ale na stránkách se mi vždy zobrazí jenom zmenšenina. Když nad ní přejedu myší zobrazí se symbol ruky, ale když na ní kliknu tak se nic nestane(jako kdybych na nic neklikl).
HElP
THANX
Honza Hučín
Profil
Není problém v tom, co máš kolem toho tagu <a>? Pošli sem nejbližší okolí toho místa.
Jouda
Profil
Clelý to vypadá asi takhle:
<a href="file:///D:/Programy/f1/large/bra_04_1.jpg"><img src="file:///D:/Programy/f1/small/bra_04_1.jpg" width="80" height="50" alt="Tramtaradá"></a>
habendorf
Profil
Problém je možná v tom, že se obrázky jmenují stejně a prohlížeč je pak čte z cache. Dal bych je všechny do jednoho adresáře (taky se ti to pak bude snáz adresovat) a rozlišil je jménem.
DoubleThink
Profil *
že se obrázky jmenují stejně a prohlížeč je pak čte z cache

No to se mi moc nezdá - jednak prohlížeč většinou obsah disku necachuje a i kdyby, pamatuje si soubory i s cestou.
Jouda
Profil
je to pořád stejný....... nejde a nejde........
dis
Profil
nemáš to někde na webu? To co jsi napsal je s odkazy na lokální disk, takže předpokládám že to není konečná verze. Zdá se to ale v pořádku, takže problém bude opravdu jinde. Zkus to hodit někam na nějakou pokusnou stránku a mrknem na to.
Yuhů
Profil
všechny výše zmíněné kódy jsou v pořádku. Že je nad něčím ruka, ale nejde kliknout, většinou bývá nějakými složitými styly. Musíme to vidět na webu, jinak nemůžeme pomoci.
Jouda
Profil
Teď mně napadlo že je pěkná blbost vkládat obrázky z lokálního disku.
podivejte se schválně sem: http://williams-thebhl.webzdarma.cz/

já tam vidim obrázek, ale vy asi jenom červenej křížek.
roberta
Profil
to čo tam máš, sa nám ani nemôže zobraziť a tebe sa to zobrazuje z cache pamäte...

uploadni si ten obrázok tam kam si si uploadol "index.html" (na webzdarma.cz) a potom si oprav ten html tag <img>:
<img border="0" src="bra_04_1.jpg" width="155" height="104">

alebo si tam vytvor adresár(složku) napr. "small" a v ňom uploadni ten obrázok a html tag <img> oprav na:
<img border="0" src="small/bra_04_1.jpg" width="155" height="104">
roberta
Profil
teda zobrazovať sa Ti to zobrazuje asi priamo z Tvojho disku...
Jouda
Profil
A proč teda Frontpage dovoluje vložit obrázek z pevného disku, když je to stejně nepoužitelný?????
Jouda
Profil
Jinak zmenšenina už funguje, tak že dík všem co sem otravoval takovou triviální otázkou.
Yuhů
Profil
A proč teda Frontpage dovoluje vložit obrázek z pevného disku, když je to stejně nepoužitelný?????

Protože FrontPage vůbec není dobrý software pro začátečníky. Je spíše pro pokročilé, kteří už vědí, která bije.
Russell
Profil *
Front Page nie je na vytvaranie Webu, je to na hrajkanie sa ako word.
To akoze fakt niekto pouziva Front Page????

Zasadne treba pouzivat plany textovy editor s podporou highlightingu a makier, to fakt donuti sa naucit nieco o webe a nie tam vkladat obrazky z disku :)))) a nutit ma citat si somariny.
Yuhů
Profil
Russell, já třeba nevím, jestli se ti líbí stránka www.jakpsatweb.cz , ale ta je kompletně včetně šesti set podstránek dělaná ve FrontPage. Samozřejmě na to používám i jiné programy (třeba Vim), ale podstatná část textů a údržby visí na FrontPage.
VitaZ
Profil
Souhlasím s Yuhůem. Někdy používám PSPad a někdy FP 2002. Pokud víš něco o HTML, je FP dobrý pomocník. Na psaní delších článků, snadné rozdělování textů do odstavců, kopírování textů např. z Wordu, vkládání obrázků, tvoření odrážkových seznamů, odkazů či snadné přiřazování stylů je výborný, rychlý a snadný. Na spoustu jiných věcí ovšem raději používám PSPad.
Pokud to někdo myslí s tvorbou stránek vážně, pohledu do kódu a jeho úpravám ve strukturním editoru se dřív nebo později stejně nevyhne, ať už začínal v čemkoli. Stejně tak i zapřísáhlý příznivec strukturních editorů se pouhlédne po něčem co mu usnadní práci, když má zpracovat např. publikaci o 200 stránkách A4 s obrázky. :-)
Russell
Profil *
Prepac, asi som to dobre nespecifikoval,

jasne ze FP je dobry na niektore veci. Ja som mal na mysli vytvaranie sablon, serverom generovane stranky atd. Pretoze pre mna nema vyznam pouzivat FP na tvorbu 400 stranok, ktore maju rovnaku strukturu a rozny obsah, to je neudrzatelny kod.

Treba pouzit aspon troxu script (napr. PHP), CSS. Podla mojho nazoru, je omnoho jednoduchsie mat zdrojovy kod celej stranky v takej forme aby sa jednotlive casti neopakovali na kazdej stranke. Teda napr. cele menu a footer mat v oddelenych suboroch. Uvediem priklad html suboru "/javascript/priklady/index.html":


<?php
include ('header.php');
include ('menu.php');
include ('functions.php');
menu('javascript', 'priklady');
?>
<h1>Samotna unikatna stranka.</h1>
<p>tu sa nic neopakuje</p>

<dt>Zmena hlavicky</dt>
<dd>Uprav subor 'header.php'</dd>

<dt>Zmena menu v kazdej jednej stranke</dt>
<dd>Uprav funkciu 'menu()'</dd>

<p><?php link('js_example_document_write', 'Príklad s document.write'); ?></p>

<p><?php picture('some_pic_name'); ?></p>

<p>atd...</p>
<?php include ('footer.php'); ?>


Takyto subor je vlastne html, kde opakujuce sa casti su centralizovane v prislusnych suboroch. Update je potom omnoho jednoduchsi, staci zmenit jeden subor a vsetky stranky su updated. To sa tyka hlavne opakujucich sa liniek, hlaviciek, sekci, obrazkov, menu atd... Ani zaciatocnik nemusis mat skoro ziadne vedomosti o skriptoch a samozrejme nemusis mat ani podporu server skriptu, staci ked na lokalnom PC vygeneruje html stranky zo zdrojakov a tie uploadne. Nemusi mat ani komplikovany content editor a vzdy sa poduci niecomu novemu.

Jasne, povies si ze kazdy poriadny editor podporuje auto update opakujucich sa casti cez vela stranok. Aj tak som za jednoduchy, cisty, strukturovany dokument.

Nechcem ohovarat FP, ale staci mala nedbalost a zaciatocnik vygeneruje genialne vyzerajucu stranku, ktora vyzera fakt cool v IE, dynamicke menu, paradne filtre, a bude mu jedno ze FP pouziva features skryte v poznamkach, ktore v ostatnych prehliadacoch proste nebudu. Potom si takyto user moze mysliet ze IE je fakt lepsi .... A z takehoto kodu sa veru moc nenauci. FP proste zvadza k veciam ktore by nemali byt pouzivane. Uz aj tak je web dost velky chaos, co sa standardov tyka.

Jeden priklad za vsetky:
napr: MS nepochopil ani BOX model v predchadzajucich verziach IE
a to je veru looserstvo a nedbalost, aby vsetky IE pred IE6 nedokazali zobrazit ani BOX model v CSS spravne. No a kto si precital horeuvedenu linku teraz vidi, ze MS vlastne hovori o tom ako to maju oni a ze ex aj ine standardy ako W3C a ze tam je to inak a ak to chces prepat tak pouzi spravny <!DOCTYPE> - to je ale fakt drzost. Nie ze by som nepouzival MS produkty :(

Stranka www.jakpsatweb.cz je fakt dobre spravena po technickej aj vizualnej casti. Vazne super. Splna absolutne vsetky moje ocakavania. Dokonca s premenlivou velkostou a dynamicke fonty - to moj laptop s vyssim rozlisenim fakt miluje :) a moje oci tiez.

- Keep up the good work, Russell

PS: Teda mi to neda:

Mas nedostatky aj v CSS, skus sa na to pozriet <- nie kritika ale vyzva, najdi si daky lepsi CSS editor:

- Vseobecne: Pouzitie malych pismen zabezpecuje kompatibilitu s XHTML.
- Vseobecne: Ak je v nazve fontu medzera, mal by byt font v uvodzovkach "font s medzerou".
- Vseobecne: farby sa definuju v dvojiciach, popredie + pozadie (aj ked len transparent).
- Vseobecne: pouzi radsej cisla farieb ako nazvy (vid: darkblue), totizto CSS2 podporuje iba 16 nazvov farieb(, ale zatial kazdy prehliadac podporuje 140 nazvov, tak neviem)
- Vseobecne: CSS nemusi byt natrieskany v jednom riadku, to iba pre kompatibilitu s IE3 - a ten 90% tvojich stylov aj tak nepodporuje - grupuj, riadkuj, strukturuj :)
- Vseobecne: pokial budu nezrovnalosti iba dekorativneho charakteru, tak je to OK.
- Vseobecne: TEXT-OVERFLOW, OWERFLOW a vobec positioning je slabo podporovany - pouzit fakt iba najzakladnejsie veci, ktore vizualne nebudu spatit ak nepojdu sprave.

- IE6: je to moc site na mieru pre IE6

- IE5: IE 5.xx je stale velmi popularny prehliadac, ma asi 14% zastupenie, nepodcenovat
- IE5: nie je podporenych vela stylov, ale to sa da, proste to nebude vidiet, napr: WORD-SPACING, BORDER-TOP: dotted, pseudo :first-letter

- Konqueror 2.2: FONT-WEIGHT: 600 - to by fakt na linuxe neslo, skus dat normal alebo bold, alebo co chces ale textom

- NS6: POSITION, TEXT-OVERFLOW problemi

- Opera 5,6: ma tiez dake muchy s poziciami, ale to nic, aj tak sa mi nepaci, nie je zadara :)

----------------------------------
Na CSS existuju fakt dobre knihy a manualy, ale asi len v anglictine.
Asi by som fakt mal zacat pisat knihy, da sa na tom zarobit? (potrebujem ale viac nez $80 000 rocne)
Yuhů
Profil
Russell, díky moc za komentář. Jsem rád, že se ti ty stránky líbí. Mrzí mě ale, že to rozebíráme v nesprávném fóru.

S většinou tvých připomínek bych mohl polemizivat nebo s nimi rovnou nesouhlasím. Například si myslím, že nemá cenu strukturovat CSS styly podobně jako třeba PHP, protože v CSS je minimum zanoření.

Barvy zadávané slovy jsou podporované, nějaké CSS2 mě naprosto nezajímá. Nechci být arogantní, ale opravdu si myslím, že se nikdy nestane standardem de facto. Pro mě je důležité, aby byly stránky čitelné a dobře použitelné. Nemám čas zabývat se nějakými zpětnými lomítky a podobnými akademickými nápady.

Pozicování a overflow je podporované docela slušně.

Prohlížeče jako NS6 nebo Opera 6 neřeším. Pro mě je podstatné, aby v nich stránky byly čitelné a to AFAIK vím. Dokonce moc neřeším ani IE 5. Zkušenost mě naučila, že nemá cenu stránku ladit pro prohlížeče minulosti, ale že se musím soustředit na budoucnost (nyní dost nezřetelnou).

Tato stránka a v ní uvedené postupy opravdu sází na Internet Explorer 6, protože to bude ještě po mnoho let (k mé lítosti, ale nezvratně) majoritní prohlížeč.

To s tím Konkquerorem a font-weight jsem netušil, díky za info.

Psaním knih o CSS se vydělat nedá. Budeš rád, pokud se ti vrátí náklady. Možná tak těch 50 tisíc ročně vyděláš, ale korun. Navíc dneska už není na trhu místo pro různé akademické řeči.

S velikou lítostí toto fórum uzavírám. Budete-li mít potřebu na mě nebo na Russella reagovat, věřím, že vám nedá problém založit na konkrétní téma nový thread.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.