Autor Zpráva
Anonymní
Profil *
Chcel som na stranke udelat tlacitko ktorym sa dostanem na vrch stranky. No nejak to nikde neviem najst. Vie mi niekto poradit ako to udelat?
Joker
Profil
Na vršek stránky se dá <a name="top"></a>
a tlačítko je normální odkaz: <a href="aktualnistranka.html#top">nahoru</a>
Mistr
Profil
Joker
Musí v tom odkazu být to aktualnistranka.html?
Manq
Profil
Mistr
Podle mě jedině když se záložka nachází v jiném souboru. V tomto případě tedy aktualnistranka.html.
Mistr
Profil
Manq
Já jsem si to myslel. Jen mě v Jokerově případě zaujala ta plná (relativní) adresa odkazu.
Trejpa
Profil
Občas se uvádí možnost <a href="#">nahoru</a> bez definice kotvy (<a name>). S tím si neumí poradit starší Opery a odkaz ignorují.

Při použití <a name="top"></a> však stránka obvykle nevyjede úplně nahoru, ale na úroveň oné kotvy, tedy cca 10 px pod horní okraj viewportu okna (defaultně definováno paddingem nebo marginem pro body). Pomocí kotvy je nejspolehlivější (až k úplnému vrcholu) něco takového:
<body id="top" style="margin: 0 /* !!! */; padding: 1em /* libovolný */;"> ... ... ... <a href="#top">nahoru</a>

Nejjednodušší a spolehlivé (neříkám správné) dosažení úplného vrcholu stránky je znovunačíst ji <a href="stranka.html">nahoru</a>. Obrázky, styly a scripty obvykle drží keš.
YoSarin
Profil
Trejpa
Problém s tím <body id="top"> by se dal vyřešit cca takhle:
<html id="top">

<body style="margin:15px; border: 1px solid #000000; padding: 3px; height: 2000px;">
<div style="height: 1500px; border: 1px solid #008800;">Obsah divu</div>
<p><a href="#top">Nahoru</a></p>
</body>
</html>

Ale to zase (koukám) nebere IE - tak nic, no...
Trejpa
Profil
YoSarin
Uvedené moje řešení (body id="top" margin:0;) podporují všechny (běžné) prohlížeče a obvykle to takto používám.
YoSarin
Profil
Trejpa
JJ, já vím, jsem jen přemýšlel jak donutit tu stránku vyjet až nahoru a tohle mě napadlo, tak jsem zkoušel jestli to funguje a pohoda jazz. Až na to IE teda. Ale ono těch pár pixelů nahoře většinou stejně nehraje roli... :)
Plaváček
Profil
Trejpa

S tím občas mívá problémy Opera. Lepší je navázat odkaz na první DIV v kódu s nějakým ID (vždycky se tam nějaký najde pro vlastní layout).

Občas fungovalo i prosté <a href="#">Top</a>, ale tuším, že opět zmiňovaná Opera si s tím neporadila.
Trejpa
Profil
Plaváček
Na problémy v Opeře (ani starší) jsem se svým řešením nenarazil.
Ano, to s tím ID na prvním DIVu vypadá elegantněji - za předpokladu body { margin: 0; padding: 0; }

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: