Autor Zpráva
spaghi
Profil *
ahoj.. chcel by som sa opytat,ci je lepsie v mySQL-i spravit 1 vacsiu tabulku alebo radsej 2 mensie?ide o to,ze robim taku stranku,kde je asi 15 udajov a registrovanom /meno,priezvisko,nick,mesto,../ a mohol by zadat aj 1 hlavnu fotku a 10 vedlajsich fotiek.. a ci to mam dat do 1 tabulky al do 2?
mone
Profil *
1
spaghi
Profil *
a nevadi,ze tam budu aj fotky?max 200kB velke.. nebude velmi pomala pootm ta tabulka?
mone
Profil *
Ne, snad ne.
Ale nevím, jaký máte důvod k ukládání fotek do databáze...
Honza Hučín
Profil
Záleží, jestli se to celé bude časem rozrůstat, nebo ne. Pokud neplánuješ rozšiřování funkčnosti, je lepší mít vše v jedné tabulce, i když časová úspora je minimální. Jinak ale doporučuju víc jednodušších tabulek - je to mnohem flexibilnější.
spaghi
Profil *
dovod? taka mensia zoznamka to bude,kde si mozu zadat aj svoje fotky! nechapem na aky dovod myslite?!a ani funkcnost neplanujem rozsirovat!a kedy sa ma spravit viac jednodussich tabuliek?
mone
Profil *
Já nevím, s fotogaleriemi nemám (skoro žádné) zkušenosti.
Ale myslím si, že máte výhodnější ukládat fotografie "normálně" jako soubor...
(Až doteď berte tento příspěvek s rezervou.)
Ale myslím, že na www.interval.cz/ se fotogaleriemi zabývají, hledejte v sekcích "vývoj aplikací" - "PHP".
spaghi
Profil *
Ale myslím si, že máte výhodnější ukládat fotografie "normálně" jako soubor...
cize to nemam ukladat do mySQL tabulky,ale na disk?alebo ako?
mone
Profil *
Uloží se to třeba jako *.jpg. Žádná věda.
Hugo
Profil
Urcite souhlasim s tim, ze soubory jsou pro obrazky lepsi. Napr. stehovat web, ktery ma vetsi pocet obrazku ulozeny v DB je obtizne, zvlast pokud na novem serveru je jina verze (prip. typ) databaze.

A podle me je i natahovani obrazku ze souboru rychlejsi nez z DB (ale to samozrejme zavisi na serveru).
Honza Hučín
Profil
Za optimální považuji ukládání obrázků jako souborů a do databáze dávat jména těch souborů.
spaghi
Profil *
tak teraz to uz vazne nechapem:} tak,ked tam chcem mat tie fotky,ktore si uzivatelia mozu zadat o sebe,tak to mam ulozit do mySQL tabulky alebo nie?alebo to mam ulozit na harddisk?a harddisk je vobec taky bezpecny ako mySQL tabulka?sorry,ked nahodou nejaku blbu otazku mam,ale som iba zaciatocnik v PHP..
Nai Dzet Quiv
Profil
Jen pro zajímavost, jednou jsem udělal v DB sloupeček, kam jsem uložil počet fotek k například článkům (jednalo se o tabulku s články). Při výběru dat z DB jsem si zjistil počet fotek a cyklem jsem vložil do XHTML kódu potřebný počet tagů <img />. Obrázky byly normálně uloženy jako *.jpg. Přišlo mi to velmi rychlé.
Je to zajímavý způsob... ;-)
spaghi
Profil *
cize tak radsej mam aj ja fotky dat na harddisk a do tabulky iba pocet fotiek?a je to tak bezpecne?myslim tie fotky na harddisku..
Nai Dzet Quiv
Profil
To byla jen zajímavost.
Určitě je ulož jako skoubor, neukládej je do DB.
Ale pokud byste to tak chtěl udělat (snad nebudete), tak je to naprosto bezpečné.
habendorf
Profil
spaghi: Co máš pořád s tím HD? Ta databázová tabulka je podle tebe uložená kde? Na větráčku?
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.