Autor Zpráva
zoZo
Profil
Zdravim. Chtěl bych se zeptat jaký je rozdíl mezi <div id=".."> a <div class="..">. Viděl jsem web, který smíchal oboje dohromady, jednou požil id a jednou class...

A ještě se chci zeptat k čemu slouží margin-right:32px!important;margin-right/**/:10px; (k čemu tam jsou ty /**/)??? předem díky moc :-)
Alphard
Profil
/**/ ... komentář
id ... mělo by být jedinečné, vyšší priorita v CSS, více využitelné v javascriptu
class ... využívá se hlavně v CSS, může se opakovat
zoZo
Profil
Takže když tam je margin-left:15px!important;margin-left/**/:0px;
tak to bude zarovnaný na 15px, ale proč je tam pls ta 0px na konci?
habendorf
Profil
ale proč je tam pls ta 0px na konci?

Nějaký hack.
swetko
Profil
margin left !important; nepochopi explorer
margin left pochopia vsetky ale v Opere a IE prebije !important
to /**/ je asi nejaky komentar z prikladu na tento hack ktory zabudol autor odstranit (:
Miloš
Profil
/* */ je hack pro IE 5.5 a vyšší – viz http://www.pixy.cz/pixylophone/2004_06_archiv.html#1088438627

!important znamená, že to přebíjí všechna ostatní pravidla.
Pokud ale v jedné definici (v jedněch {složených závorkách}) napíšu za !important; ještě jinou definici, explorer to „pochopí“ tak, že !important neplatí (prý IE7 ve std. režimu už ne; v tuhle hodinu se mi to nechce ověřovat).

***

ID —> definice pro prvek, který se na stránce vyskytuje jen jednou (například <div id="obal_cele_stranky">). V CSS má větší prioritu, slouží jako návěští odkazu (<a href="#obal_cele_stranky"> – funguje to stejně jako odkaz na <a name="obal_cele_stranky">) a navíc je identifikátor ID využitelný v javascriptu.

class —> třída se používá tam, kde se stejných prvků vyskytuje na jedné stránce víc, například <em class="blaboly">, <p class="blaboly">, <li class="blaboly"> a podobně (nemusí to být různé značky, můžeš mít třeba 50× <em class="blaboly"> na téže stránce).
Mistr
Profil
zoZo
Jen doplním, že ID a CLASS je možné i vzájemně kombinovat, například:

<div id="vybrany" class="modry">
Bubák
Profil
Rozdíl mezi id a class
Poslední dobou tu tenhle dotaz párkrát byl:
http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=7&topic=57 991
http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=3&topic=62 715
Str4wberry
Profil
Odpovídám Milošovi:
„prý IE7 ve std. režimu už ne“
Přesně tak.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: