« 1 2 3 »
Autor Zpráva
Backflip
Profil
...když specifikace HTML 4.01 říká, že tam být musí.
Teď si říkal, že doctype není povinný! Tak si nejdřív sakra rozmysli, jaký máš názor!
Timy
Profil
Backflip
Já vím naprosto přesně, jaký mám názor, ale ty už se nauč číst. Předtím jsem napsal:

„ve starších verzích HTML [tedy HTML 3.2 a 2] doctype nebyl povinný vůbec, Chamurappi říká, že není povinný ani dnes [HTML 4.01] a odkazuje se na SGLM.“

a teď jsem napsal, že specifikace HTML 4.01 říká, že doctype je povinný.

Co je na tom nejasného? :-)

(i když mě tak napadá, že si těmi staršími verzemi a povinností psát doctype nejsem jistý, protože jsem to četl na wiki a neověřoval si to :-/)
Backflip
Profil
Nebuďme jak malá děcka a nehádejme se. Vždyť na začátku chtěl jen Bred vědět, co to ta adresa je, vysvětlení dostal, že je to název složky. Šli jsme přes problematiku lomítka na konci adresy a skončili jsme u toho, jestli je nebo není doctype povinný.
Nechme už toho.
habendorf
Profil
Backflip
Specifikuje typ dokumentu

Ptal jsem se na důvod, ne co specifikuje. BTW, doctype typ dokumentu určitě nespecifikuje.
Backflip
Profil
Že ne? Vždyť od toho se to jmenuje, doctype je zkratka document type!!! Jestli nevěříš, koukni se sem. Píšou tu: Doctype = specifikace DTD.
O DTD píšou zde: DTD = definice typu dokumentu
Co z toho vyplývá? Že doctype specifikuje typ dokumentu!
Ještě nějaké námitky nebo ti to už stačí?
Backflip
Profil
Ptal jsem se na důvod, ne co specifikuje.
To si stojíš sám proti sobě, protože to, že specifikuje typ dkumentu je ten důvod, a ten si chtěl slyšet...
Chamurappi
Profil
Reaguji na Backflipa:
Zkratka <!doctype> znamená „Document Type Declaration“, což po překladu ze SGML do češtiny je „deklarace kořenového elementu“. Tato deklarace se může (ale nemusí) odvolávat na definici typu dokumentu (DTD), což je schéma, podle něhož lze obecně kontrolovat validitu dokumentu.
Prohlížeče se o validitu nikdy nezajímaly, odjakživa znaly jen jednu jedinou verzi HTML (nikde nespecifikovanou), proto vynechání té deklarace ničemu neškodí. V praxi v HTML není pravda, že <!doctype> něco specifikuje.
habendorf
Profil
Backflip

Jak myslíš, dál se s tebou hádat nebudu. Zas tolik o to, abys to pochopil, nestojím :o)
Dranel
Profil
Takže pro ty, kteří mě nepochopili:
Když je na konci lomítko, značí to soubor, ve kterém je lazelen a načten index.* Tj obě následující adresy jsou totožné

http://www.example.com/
http://www.example.com/index.*

Samozřejmě je možno to dále upravovat pomocí mod_rewrite


Druhý případ je bez lomítka na konci, což vyhledává soubor:
http://www.example.com // vyhledá soubor

Pokud není soubor nalezen, vyhledá složku (tj přidá na konec lomítko):
http://www.example.com/ // nalezne složku a z ní automaticky (záleží na konfiguraci serveru) zobrazí index.*

Samozřejmě je možno to dále upravovat pomocí mod_rewrite
Chamurappi
Profil
Reaguji na Dranela:
Tj obě následující adresy jsou totožné
Nemusí být. Záleží na tom, jak je nastavený server. Kupříkladu IIS mívá jako výchozí stránky „Default.htm“.

Druhý případ je bez lomítka na konci
U takhle samostatné domény nezáleží na tom, jestli je na konci lomítko. Je tam vždy doplněno prohlížečem.
Dranel
Profil
Chamurappi
Nemusí být. Záleží na tom, jak je nastavený server. Kupříkladu IIS mívá jako výchozí stránky "Default.htm".
O tom nastavení serveru jsem to psal o několik řádků níž. Doufal jsem, že si to přeberete. Dobře:

default.* nebo index.* (+podle .htaccess) (* = php|html|htm)

U takhle samostatné domény nezáleží na tom, jestli je na konci lomítko. Je tam vždy doplněno prohlížečem.
Ale vždyť to tak funguje i u (pod)adresářů. Viz:

http://lenard.wz.cz/PHP
http://lenard.wz.cz/PHP/
Chamurappi
Profil
Reaguji na Dranela:
Ale vždyť to tak funguje i u (pod)adresářů.
Jen zdánlivě. Tam už záleží na nastavení serveru — ten řekne prohlížeči, jestli se má přesměrovat na adresu s lomítkem. V případě chybějícího lomítka za doménou se žádné přesměrování neděje.
Dranel
Profil
Chamurappi
Ok. Takže výsledek zní: Záleží na nastavení serveru :)
Timy
Profil
Dranel
Už jsem tady dával dva rozdílné „stejné“ odkazy:

http://matematika.havrlant.net/goniometrie
http://matematika.havrlant.net/goniometrie/

(btw všimněte si, že na té druhé stránce mám krásně rozhozené relativní odkazy v menu)
Anonymní
Profil *
Len pre zhrnutie:

www.examle.com
www.examle.com/
Obidve tieto URL sú tie isté.

www.examle.com/zlozka
www.examle.com/zlozka/
Každá z týchto URL je iná.
Dranel
Profil
Anonymní
Opravil bych to druhé na:

www.examle.com/soubor
www.examle.com/zlozka/
Každá z týchto URL je iná.
habendorf
Profil

www.examle.com/soubor
www.examle.com/zlozka/
Každá z týchto URL je iná.


Tak to každopádně :o))
Anonymní
Profil *
Tak teda pre prílišných detailistov len pre zhrnutie:

www.examle.com
www.examle.com/
Obidve tieto URL sú tie isté.

www.examle.com/zlozka-slozka-subor-soubor-alebo-hocico-ine
www.examle.com/zlozka-slozka-subor-soubor-alebo-hocico-ine/
Každá z týchto URL je iná.
Bubák
Profil
Nechte examle.com na pokoji a používejte expample.com ;-)
Anonymní
Profil *

Nechte examle.com na pokoji a používejte expample.com ;-)

Síce pôvodne chyba, ale aj www.examle.com je funkčné.
Backflip
Profil
Dranel
Hele nic proti tobě ale ten kdo tady jako první rozhlašoval že na konci lomítko být nemá si byl ty:
Kdyžtak se to dělá www.example.cz/neco (bez lomítka na konci) - 12. příspěvek odshora na první straně
gembler
Profil *
Nevíte někdo jak se dají zamaskovat odkazy , které nechci aby lidi viděly v originální podobě ale chci aby z toho odkazu mohli stahovat? díky všem za odpovědi
Str4wberry
Profil
Co to je „v originální podobě“?
Dranel
Profil
Backflip
A protiřečím si snad? Říkám, že u souboru na konci lomítko být nemá, u složky ano. To je to tak těžké pochopit proboha?
gembler
Profil *
Str4wberry - Mam odkaz třeba http://sweb.cz/koczka.p/La%20la%20laj-Ewa%20Farna.mp3 nechci aby byl videt tak jak jsem ho sem napsal ale aby z nej sla ta mp3 stahnout
gembler
Profil *
Str4wberry
http://sweb.cz/koczka.p/La%20la%20laj-Ewa%20Farna.mp3 mam tenhle odkaz a nechci aby na strankach byl videt v tyhle podobe ale aby z něj šla stáhnout data který obsahuje
Dranel
Profil
gembler
www.jakpsatweb.cz/server/htaccess.html
www.jakpsatweb.cz/server/mod-rewrite.html
Str4wberry
Profil
Odpovídám gemblerovi:
Takovýto dotaz je tu tak jednou do měsíce => zkus trochu hledat.
Dranel
Profil
Str4wberry
Do měsíce? To by jich bylo trochu málo ne? :)
Str4wberry
Profil
Odpovídám Dranelovi:
Tohle je něco jiného. (Než pravděpodobně myslíš.)
« 1 2 3 »
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.