Autor Zpráva
angita
Profil *
Věděli byste, prosím, jak lépe upravit tlačítka s odkazy na: http://angita.euweb.cz/index.htm
Jedná se o druhou tabulku (Jazyky, Specializace...).
Tlačítka už docela vypadají, jak si představuju. Až na pár maličkostí. Tlačítka mám nadeklarovaná takto:

a.tlacitko {padding: 0.3em 1.02em 0.3em 1.02em; border-right-color: #330066; border-right-style: solid; border-right-width: 0.1em; background-color: #7b68ee; color: #330066; font-weight: bold; text-decoration: none;}
a.tlacitko:link {background: #7b68ee; color: yellow;}
a.tlacitko:visited {background: #7b68ee; color: #330066;}
a.tlacitko:hover {background: #9999ff; color: red;}
a.tlacitko:active {background: #9999ff; color: red;}

Po přejetí nad tlačítkem zesvětlá tlačítko, to je v pořádku. Problémy jsou tyto:
1. U prvního tlačítka je nalevo příliš velká mezera (zkoušela jsem cellpadding="0", ale nepomohlo)
2. U každého tlačítka je nalevo malá mezera (trochu je i nahoře a dole, ale to není takový problém)
3. Poslední tlačítko napravo bych chtěla mít až do kraje a pokud by to šlo, tak bez pravého rámečku.
Zkoušela jsem zvětším padding, ale roztáhne se mi to do dvou řádků.

Nějak se mi nedaří na to přijít. Poradíte mi?
Předem moc díky.
Zuzana
Bubák
Profil
1. a co tohle:
{padding: 0.1em 1em 0.1em 1em; filter: shadow (color=#880000, direction=180)}
2. odřádkování v kódu je v HTML mezera, ve tvém případě pomůže třeba levý float.
3. nenapadá mne řešení
4. Před a za tabulkou jsem odstranil <br>, vhodnější je použít margin v CSS.5
5. Tabulce jsem dal třídu "tlacitka". Třída "tlacitko" pro odkazy je pak zbytečná, jde využít kontextu.

upravená část CSS:
table.tlacitka {margin-top:1em; margin-bottom: 1em;}
.tlacitka td {padding: 0;}
.tlacitka a {padding: 0.3em 1.02em 0.3em 1.02em; border-right-color: #330066; border-right-style: solid; border-right-width: 0.1em; background-color: #7b68ee; color: #330066; font-weight: bold; text-decoration: none;float: left}
.tlacitka a:link {background: #7b68ee; color: yellow;}
.tlacitka a:visited {background: #7b68ee; color: #330066;}
.tlacitka a:hover {background: #9999ff; color: red;}
.tlacitka a:active {background: #9999ff; color: red;}

upravená část HTML:
</table>

<table class="tlacitka" height="5%" align="center" bgcolor="#9999ff" frame="void">
<tr><td>
<a href="index.htm">Jazyky</a>
<a href="stranka_specializace.html">Specializace</a>
<a href="stranka_ukazky.html">Ukázkové překlady</a>
<a href="stranka_reference.html">Reference</a>
<a href="stranka_osvedceni.html">Osvědčení</a>
<a href="stranka_zivotopis.html">Životopis</a>
<a href="stranka_ceny.html">Ceny</a>
<a href="stranka_kontakt.html">Kontakt</a>
</td></tr>
</table>

<table ...
angita
Profil *
Děkuju. Zatím to studuju, pak dám vědět. Diky!
angita
Profil *
Jo, udělala jsem ještě pár drobných úprav a vypadá to docela dobře. Vlastně jediné, co zůstalo, je ten rámeček posledního tlačítka napravo. Ale je už rozhodně blíž k okraji, takže to už určitě vypadá lépe. Docela tomu i rozumím. Moc DÍKY! Můžeš skouknout na http://angita.euweb.cz/index.htm.
A mám jeden dotaz mimo: Ono je možné se na strankách dostat i k souboru styly.css? Citoval jsi filtr z tohoto souboru, jak se k němu dostaneš? Já jsem myslela, že to nejde, proto jsem uváděla tu důležitou část z tohoto souboru.

Ještě jednou MOC DÍKY!
Zuzana
Mistr
Profil
angita
Ono je možné se na strankách dostat i k souboru styly.css?
Dovolím si odpovědět místo kolegy Bubáka: Ano, je možné se dostat i k souboru styly.css. Jak? V HTML kódu stránky máš psáno


<link rel="stylesheet" type="text/css" href="styly.css">

Není nic jednoduššího, než v adrese stránky - http://angita.euweb.cz/index.htm - odmáznout index.htm a místo toho tam vepsat či zkopírovat styly.css. Viz http://angita.euweb.cz/styly.css a odentrujeme. Jsme tam.
angita
Profil *
No jo, to je fakt jednoduché. To mi nějak nedošlo!
Diky!

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0