« 1 2
Autor Zpráva
jjj
Profil *
P.S.: no možná to na http://validator.w3.org/#validate-by-upload bude tím že v more options jsou ještě nějaka nastavení jenže neumím anglicky tak tam nic nenastavuji nemělo by se tam něco nastavit.
Chamurappi
Profil
Reaguji na jjj:
Český validátor validuje správně, vznikl právě proto, že ten na w3.org chybuje. Rozhodující pro validitu je typ souboru. Str4wberryho kód by byl validní, kdybys ho podával jako XML.
Pojem „valigátor“ neexistuje, to je tvůj vynález :-)
Miloš
Profil
jjj
Rozdíl je v tom, že český validátor ke stránce přistupuje tak, jak ji rozebírají prohlížeče.
Jestliže prohlížeč obdrží stránku s mime typem text/html, nemůže ji rozebírat jako XHTML ani kdyby se rozkrájel. On ji jako HTML rozebírat musí, i kdyby její autor napsal XHTML doctype třeba stokrát.
Oficiálnímu validátoru je šmafu, s jakým mime/typem stránku pošleš; jakmile vidí <meta http-equiv="content-type" content="application/XHTML+XML;charset=utf-8" />, nabyde dojmu, že to XHTML je, ale pokud to nejde v http hlavičce tak se plete.
Do meta můžeš venkoncem napsat jakoukoli kravinu, třeba tohle:
<meta http-equiv="content-type" content="image/jpeg; charset=windows-1250">
Bude tu stránku prohlížeč chápat jako obrázek JPG? Nebude. Stejně tak pseudoxhtml s mime typem text/html je ve skutečnosti HTML.
jjj
Profil *
hmm...zajímávé :-) Asi zůstanu u html a v knížce vynechám lomítka u nepárových tagů a bude to. (snad).Myslím že kromě lomítek tam žádný jiný problém nebude. Jen doufám že u css žádný podobný problém není a je to všechno stejné. :-)

Díky moc a sorry...
habendorf
Profil
jjj

Doporučil bych ti více praktického tréninku a méně babrání se v nepodstatnostech.
Miloš
Profil
V CSS jsou jiné problémy – když budeš číst nějaký manuál, popis vlastností, budeš natěšený to všechno vyzkoušet a nakonec s hrůzou zjistíš, že ne všechno funguje tak, jak má, že naopak něco nefunguje vůbec (prohlížeče dodnes plně neumí CSS 2, o vlastnostech plánovaného CSS 3 ani nehovořím).
V každém případě se připrav na to, že čím složitější konstrukce, tím víc možností, jak toho dosáhnout (namátkou – jednoduchou konstrukcí mám na mysli třeba barvu textu, složitější konstrukcí pak layout stránky). Někdy zjistíš, že z devíti jediných možných postupů bude ve všech prohlížečích fungovat až ten jedenáctý ;-)

Na co ale rozhodně od samého začátku pamatuj – a ono to souvisí s HTML, jmenovitě s !DOCTYPE – je tzv. boxmodel.
Chceš-li abys měl prohlížeče ve standardu, piš v HTML transitional se zadanou URL k DTD:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

Chceš-li prohlížeče v quirku, použij tentýž !Doctype, ale neuváděj URL:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">

Více viz http://www.jakpsatweb.cz/css/mody-prohlizecu.html
jjj
Profil *
Jak tady byla na začátku zmínka o meta tagu pro css: <meta http-equiv="Content-Style-Type" content="text/css"> tak je to potřeba i u seznamu? Mám na mysli jako když chci třeba udělat místo číslovaného seznamu aby měl římske čislice tak se tam přida kod <ol style="list-style-type: upper-roman"> no a když jsem to bez meta tagu dal na český validator ohlasil mi zmínku o tom meta tagu tak nevím jestli je to i tam třeba když nejde o css nebo se jen validator zmýlil a když vyděl to style tak si myslel že jde o css.
Měsíček
Profil
style="list-style-type: upper-roman" i tohle je CSS.
Miloš
Profil
Tohle jsou tzv. inline styly. Ohledně tohoto zápisu stylů jsem tui výše psal:
6) Jestliže hodláš používat inline styly (například <p style="něco"> – silně nedoporučuji), přidej si do head sekce šablony <meta http-equiv="Content-Style-Type" content="text/css">.
Ale – jak uvedeno, tohoto zápisu stylů se snaž vyvarovat; imho je to cesta do pekel (není nadto mít všechny styly pohromadě v jednom extzerním souboru. Naopak v kódu, kde se to hemží inline styly, začasté aby se prase vyznalo).
jjj
Profil *
Aha ja myslel že to nepatří pod inline styly v textu o tom nebyla ani zmínka. Ja myslel že to je něco jako atribut nebo co třeba jako u img je src atd. Vlastně teda všude kde je style je css. Díky.
Miloš
Profil
jjj
Z toho si nic nedělej; já když se stránkama začínal, tak jsem si to myslel taky ;-)
Bubák
Profil
Ja myslel že to je něco jako atribut
Je to atribut "style", slouží, jak už víš, ke vložení inline CSS.
jjj
Profil *
no dostal jsem se už k css ale nechapu jednu věc teda spíše nevím kde je problém. V jednom cvišení co je v knize jsem zkoušel toto napsat do head.

<style type="text/css">
hr {
color: red;
background-color: red;
height: 100;
width: 50;
text-align: left;
}
</style>


Nevím proč mi to ale nejede v opeře a jen v IE a přitom je to tak blbý prohlížeč.

Zde je celý html kod i s css.

Upozorňuji ale že jsem ten soubor nedělal ja a vím že tam jsou chyby ale to jsem dostal ke knize na cd a podle toho to dělám takže kromě toho css to není moje práce.


<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C/DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
<html>
<head>
<title>Zahradnictví Zelený</title>
<meta name="keywords" content=" škůdci, plevel, plísně, rostliny, květiny, zelenina" />

<style type="text/css">
hr {
color: red;
background-color: red;
height: 100;
width: 50;
text-align: left;
}
</style>


</head>
<body>
<h1>Zahradnictví Zelený</h1>
<i><h5>Pomáháme vašim zahradám růst už od roku 1975</h5></i>
<hr>
<p>Vítejte v <b>Zahradnictví Zelený!</b> Věříme, že vám naše stránky pomohou stát se lepšími zahradníky.</p>

<h2>Nové články</h2>
<ul>
<li><a href="listi.htm">Určení problémů listí</a></li>
<li>Techniky postřiku ovocných stromů
<ul>
<li><a href="postrik.htm">Verze v HTML</a>
<ul><li><a href="postrik.htm#vybava">Výbava</a></li>
<li><a href="postrik.htm#michani">Míchání</a></li>
<li><a href="postrik.htm#strikani">Stříkání</a></li>
<li><a href="postrik.htm#cisteni">Čištění</a></li></ul></li>
<li><a href="postrik.doc">Verze v Microsoft Wordu</a> - <a href="http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?FamilyID=95e24c8 7-8732-48d5-8689-ab826e7b8fdf&DisplayLang=cs">(Stáhněte si bezplatně prohlížeč Word)</a></li>
</ul></li>
<li><a href="slovnik.htm" target="_blank">Slovník pojmů</a></li>
</ul>

<hr><p>Copyright &copy; 2006 <i>Zahradnictví Zelený&trade;</i><br />
Bez předchozího písemného souhlasu je kopírování těchto materiálů zakázáno<br />
<a href="mailto:webmaster@zahradnictvizeleny.cz?subject=Otázka/Připomínka "
title="webmaster@zahradnictvizeleny.cz">Kontaktujte webmastera</a></p>

</body>
</html>
Měsíček
Profil
<style type="text/css">
hr {
color: red;
background-color: red;
height: 100;
width: 50;
text-align: left;
}
</style>

Správně se píšou jednotky (například 100px .. 50px atd ... a místo background-color:red; stačí pouze background: red;).
jjj
Profil *
aha díky to px tam chybělo IE to nějak pobral i bez toho ale špatně teď to jede ono to bylo divně napsane a ja si toho nevšiml. :-D a ty hodnoty tam měly být 50% a height 10 px jsem se překlepl a celkem jsem hleděl co to byla za čára :-D

Ještě jednou moc díky.
Měsíček
Profil
Není zač :)
Miloš
Profil
jjj
Jak píše Měsíček, musíš uvést jednotky; nejspíš jsi navyklý je neuvádět proto, že v HTML zápisech se naopak (zcela správně) neuvádějí. Rozdíl je v tom, že zatímco HTML zápisy (například <img src="foto.jpg" width="100"> znamená vždy 100 pixelů, v css nic takto jednoznačného není (100px, 100pt, 100pc, 100ex, 100em, 100%…) a jednotky musíš opravdu uvádět.

Pokud jde o Měsíčkovu připomínku k použití sdružené vlastnosti background namísto tebou použité background-color, v zásadě má sice pravdu, ale je dobré mít na paměti následující poučku, která se týká všech použití obecných vlastností namísto specifických, jako třeba font namísto font-family (nebo font-weight a dalších), totiž že pokud použiješ obecnou vlastnost, všechny hodnoty, které v tuto chvíli nenadefinuješ, nabydou výchozích hodnot – bez ohledu na to, jestli's je už předtím nějak nastavoval.
Například pokud napíšeš:
body {background-image: url('pozadi.png'); background-color: red;}
bude na pozadí daný obrázek, ale barva je tam jen jako pojistka, kdyby se obrázek nenačetl.
Pokud ale namísto vlastnosti background-color (respektive obou dvou background-vlastností) napíšeš pouze background, tak se nastaví ta hodnota, kterou chceš, ale všechny ostatní hodnoty se resetují na výchozí, neboli v případě zápisu:
body {background-image: url('pozadi.png'); background: red;}
ti background: red nastaví čevenou na pozadí, ale zruší obrázek, protože výchozí hodnotou background--image je none.

Aplikaci u font-vlastností vs obecnému font ponechávám tvé představivosti.
jjj
Profil *
hmm...radši budu používat background-color: red; místo čistého background atd. Pokud je to validní tak to bude ok. Díky.
Bubák
Profil
jjj
<OT>Nepiš tři m za sebou, tím přivoláváme moderátora<OT>

radši budu používat background-color: red; místo čistého background atd.
Miloš to napsal správně, ale pokud to stačí barva pozadí, bez obrázku, stačí:
{background: red;}

Pokud chceš obrázek na pozadí, je vhodné přidat i barvu pozadí, zápis je pak:
{background: red url(pozadi.png);} /* muzes pridat dalsi vlastnosti, repeat a position */

Aplikaci u font-vlastností vs obecnému font ponechávám tvé představivosti.
Začátečníka překvapí třeba tohle:
h1 {font: 2em;}
Normálně jsou nadpisy tučně, ale teď jsem tučnost nedefinoval, výchozí je "normal", proto takto deklarovaný nadpis není tučně.

Běžně používám sdruženou CSS vlastnost "background", a nemám s tím problémy, sdruženou CSS vlastnost navyužívám. Je to i z důvodu přehlednějšího CSS.
Vlastnosti pozadí se nedědí a v CSS mám pak deklaraci pozadí na jednom řádku.
Vlastnosti písma se dědí, pokud bych deklaroval pomocí sdružené CSS vlastnosti "font", mohlo by snadno dojít k omylu, pořád bych musel pamatovat na to, všechno jsem si nadeklaroval.
jjj
Profil *
3m za sebou přivolá moderátora..sorry to jsem nevěděl
« 1 2

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: