Autor Zpráva
Sadian
Profil *
Čau chci se optat možná na takovou banalitku.

Učím se programovat si stránky úplně od píky. Když jsem si poprvé otevřel stránku "Jak psát web" tak my celkem rychle došlo že by člověk měl vědět jak si uložit stránku na internetu na server a že by se měl učit nejdřív používat HTML kód, alespoň základy. Taky si myslím že bylo dobře že jsem se jako další začal zajímat o CSS, ale co dál?

Čím bych se měl zabývat dál, abych si své stránky mohl víc zdokonalit.

Vím že existuje
HTML, CSS, PhP, Flash že jsou něáký databáze (když si chce člověk udělat například guestbook, alespoň myslím ), ale nevím v jakém pořadí se přes tyhle věci prokousávat. Chtěl bych umět od každého alespoň tolik abych to mohl prakticky využít.

Teďka si dovedu pomocí CSS vycentrovat stránku pro různá rozlišení a umístit obrázky pro různá rozlišení a taky umím celkem dost základních tagů v HTML. Ostatní v HTML a CSS považuji za vybrušování svých dosavadních schopnosti to co jsem jmenoval za nutnost. No jenže teď bych si třeba na stránku chtěl hodit počítadlo, ale vlastní, které si napíši sám, jenom jsem tak něák nenašel žádnou stránku kde by to bylo tak pěkně rozepsaný jako CSS a HTML na "Jak psát web".

Pleas řekněte někdo čím bych se měl zabývat, když už ovládám základy CSS a HTML.
Jan Tvrdík
Profil
1. pořádně prostudovat http://jakpsatweb.cz
2. začít s PHP - http://linuxsoft.cz/php

ad 1:
než přejdeš na php, měl by jsi zvládnout vytvořit CSS layout - něco jako http://css.interval.cz/layouty/
Casero
Profil
Sadian
Základ je, jak píšeš, html + css -> jakpsatweb
Potom, dříve než začneš s něčím novým, doporučuji si zkusit vytvořit pár stránek. Různé druhy layoutů, atd....;)...protože praxí zjistíš, že html a css je mnohem zrádnější;)...odchylky v prohlížečích, psát správně semanticky, to vše je jen praxí.

A až potom bych se mrkl na www.linuxsoft.cz/php kde jsou základy php + mysql (databáze).
Mezitím se dá naučit třeba JavaScript.
Timy
Profil
Sadian
„Pleas řekněte někdo čím bych se měl zabývat, když už ovládám základy CSS a HTML.“
Tak třeba ta čeština. A možná i angličtina :-)).

Teď seriózněji. Jestli umíš základy HTML a CSS, tak se dál uč HTML a CSS. Základy prostě nestačí. Navíc umět od každého něco je vždycky nejhorší. I když záleží na tom, co vlastně chceš umět a k čemu to chceš umět. Jestli si chceš naprogramovat vlastní anketu / návštěvní knihu, začni se učit PHP a MySQL. Článků je o tom na netu dost (linuxsoft.cz), když tak si můžeš i koupit knížku ;-). Jestli si chceš napsat vlastní hru ve Flashi, uč se ve Flashi… Nevím, jak ti vlastně mám odpovědět – neudal si, kam by ses chtěl vlastně směřovat. Nedá se nějak obecně říci, že PHP je hafo lepší než Flash, obojí slouží k něčemu úplně jinému.
Sadian
Profil *
No internetoví stránky dělám jen dalo by se říct z nudy a tak se chci prostě naučit jak co funguje. Čistě proto protože mě to zajímá a chci si to vyzkoušet v CSS a HTML samozřejmě pokračuji i na dále, ale prostě už jsem se dostal do stadia, kdy my už nestačí, abych měl jenom správně vycentrovanou stránku a pěknýma obrázkama, ale už bych od toho webu očekával i něákou tu funkčnost i pro návštěvníka. ale nevěděl jsem do čeho se dál vrhnout a rady přišli, takže díky pánové postupně se dám do toho PhP snad se mi povede vytvořit alespoň počítadlo.
Railbot
Profil
Sadian
HTML a CSS není jen o vycentrování stránky :) Raději se nauč nejprve to, než se budes pokoušet dělat zbytečnosti typu vlastní počítadlo nebo knihu návštěv, protoze výstupem je pořád HTML a když to nebude dobře vypadat a nebude to použitelné, tak zbytek stejně nikoho zajímat nebude.
Sadian
Profil *
Však já se v tom zdokonaluji kdybych si teďka porovnal kódy jaky jsem psal před pul rokem a ty co dělám tedka tak by to bylo úplně o něčem jiném, ale taky si chci rozšířit obzor abych tak řekl.
Měsíček
Profil
(X)HTML se můžeš učit celý život a ještě ho nebudeš umět .. jinak myslím, že bohatě stačí takovýto postup:

HTML = > CSS
PHP = > MySQL
(X)HTML = > JS
AJAX = > XML

a pak celé od znova a zdokonalovat a pak si můžeš přidat cokoliv a půjde ti to jak po másle.
Sadian
Profil *
Ten X html se liší od HTLM jakým způsobem ??
Měsíček
Profil
Velkým. Hledej.
Dranel
Profil
Sadian
www.jakpsatweb.cz/html/xhtml.html

Dodatek: Do XHTML se ani nepouštěj. Proč? Jak by řekla Luna: "Hledej".
Timy
Profil
Sadian
„Ten X html se liší od HTLM jakým způsobem ??“
Tímto způsobem.
Sadian
Profil *
Dobrá XHTML necháme u ledu prohloubíme prozatím HTML a CSS a přibalíme něco málo z Javascriptů. to bude pro začátek stačit.
K
Profil *
Oprava Mesicka:
pokud by se to melo brat podle obtiznosti pro pochopeni:
HTML => CSS => XHTML => XML=> JS => AJAX => PHP

PHP - daji se _programovat_ dostatecne slozite veci, takze v tom nemuze _programovat_ jentak nekdo. Ale daji se v nem delat primitivnosti.
Ajax je to same jako JS z hlediska obtiznosti. V praxi se jedna o jednu jedinou JS metodu XMLHTTPRequest().
HTML a XHTML - nechci nikoho urazit, ale zde se jedna o soubor pravidel, ktera si staci zapamatovat.
CSS - nic sloziteho, jen o malicko slozitejsi nez HTML. Na druhem miste jsem ho uvedl, jelikoz ke spravnemu uziti XHTML je CSS nutne.
XML - asi jako HTML
Chamurappi
Profil
Reaguji na K:
Na druhem miste jsem ho uvedl, jelikoz ke spravnemu uziti XHTML je CSS nutne.
Nesmysl. Drtivá většina současných „XHTML“ stránek má sice XHTML <!doctype>, ale všichni (kromě pochybného W3C Validátoru) ji vnímají jako rozbité HTML.

XHTML => XML
Obráceně. K užívání XHTML potřebuješ znát XML.
K
Profil *
Chamurappi
Beres to moc doslovne. Vetsina lidi uzivajici XHTML pouziva i CSS. Bez nej je to jako auto se trema kolama.

Obráceně. K užívání XHTML potřebuješ znát XML.
Staci ti zaklady XML. Pokud se da uvazovat, ze v XML existuje i neco slozitejsiho. Vzhledem k pouzity sipkam "=>" jsem to uvedl takto, jinak bych pouzil vetveni.
Chamurappi
Profil
Reaguji na K:
Vetsina lidi uzivajici XHTML pouziva i CSS.
Totéž platí pro HTML. Tím spíš, že ta tvá většina ve skutečnosti pořád používá HTML, akorát s chybnou <!doctype> deklarací.

Bez nej je to jako auto se trema kolama.
CSS bylo vytvořené primárně pro HTML, nikoliv pro XHTML. Podle zatím stále nejnovějšího CSS doporučení (tedy CSS 2) by v XHTML neměl fungovat selektor třídy.
K
Profil *
Reaguji na Chamurappi:
Netvrdim, ze uzivani CSS neplati pro HTML. Ale lide zacinajici s webovymi technologiemi(typu HTML apod.) zacinaji na HTML, pak zjisti, jake vyhody prinasi CSS, pote se dozvi o XHTML a takto postupuji dokud nenarazi na neco co je uz nebavi, nebo na to nemaji dostatecne mozkove kapacity.

Ta ma vetsina jsou profesionalni koderi s dlouhodobou praxi a zkusenostma uzivajici XHTML stejne jako ty.
Chamurappi
Profil
Reaguji na K:
pote se dozvi o XHTML
Zpravidla nějaké mýty, jako třeba ten o nutnosti CSS. Jediný rozdíl mezi HTML a XHTML je v syntaxi a jediný způsob, jak tento rozdíl oznámit prohlížečům, vesměs nikdo nepoužívá.

Ta ma vetsina jsou profesionalni koderi s dlouhodobou praxi a zkusenostma uzivajici XHTML stejne jako ty.
Užívající XHTML stejně jako já? Opravdu jako ?
K
Profil *
Užívající XHTML stejně jako já
Ano dokonce se najdou taci, kteri s tvymi nazory souhlasi, lec pozadavky vedeni a validator jim diktuji pravidla.
Tve clanky jsem cetl v den vydani. Vim jake mas nazory a chapu, ze je sam povazujes za natolik kontroverzni, ze se je snazis vsemozne prosazovat. I tak, ze se zaobiras detaily, ze kterych vyvozujes sve zavery. Viz. spousta flame na tema XHTML/HTML zde na foru.

Užívající XHTML stejně jako já
ty sluvka "stejne jako ty" patrily k cele te vete. Timto ji tedy opravuju:
Ta ma vetsina jsou profesionalni koderi uzivajici XHTML s dlouhodobou praxi a zkusenostma stejne jako ty.
Chamurappi
Profil
Reaguji na K:
chapu, ze je sam povazujes za natolik kontroverzni, ze se je snazis vsemozne prosazovat
Tady teď nejde o prosazování názorů, ale o popis skutečnosti. Četl jsi mé články a přesto podporuješ iluzi, kterou léta (zjevně marně) vyvracím. To, že je XHTML pouhopouhou reformulací HTML, není můj kontroverzní názor.

Podle mých statistik teď ani neplatí to, že XHTML <!doctype> motivuje k lepším technikám. Tabulkové layouty (tedy nadprůměrně zanořené tabulky) jsou u HTML 4 stejně časté jako u pseudo-XHTML.

ty sluvka "stejne jako ty" patrily k cele te vete.
Tak to už dává lepší smysl.
K
Profil *
Muj puvodni prispevek - cas 23:07:13 - zde zadnou iluzi nepodporuji, vyjadroval jsem se ciste k obtiznosti a nejcastejsi posloupnosti vyuky technologii uzitecnych k tvorbe webovych aplikaci.

To, ze jsem ty clanky cetl, neznamena, ze s nimy plne souhlasim. Rozhodne byly zajimave.
Vzhedem ke skutecnostem, ktere diktuje doba, jsou tve nazory kontroverzni. V roce 1978 bylo kontroverzni tvrdit, ze pocitace v roce 2000 budou vazit do 10kg.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0