« 1 2 »
Autor Zpráva
jxj
Profil *
Začínám s tvorbou webu a mám dotaz. Když vytvořím stránky tak do každe stranky musím vložit stejný kod pro menu ve kterem se budu odkazovat na jine podstranky (hlavní strana,kontakt...). No ale co když budu chtit do menu přidat novou položku to ji pak musím vepsat do kodu v každe strance nebo se to dá udělat i jinak?

Díky za odpověď.
Dranel
Profil
Nejprimitivnější je iframe, ale to už se dnes skoro nepoužívá. Dnes se tohle řeší v PHP. Stačí se naučit něco málo o include a máš to hotový.
Mistr
Profil
jxj
Existují i další řešení, než ta, která zde zmínil kolega Dranel, i když to INCLUDE je dnes pravděpodobně nejpoužívanější. Ostatně podívej se sám na specializovanou stránku na serveru Jak psát web.
jxj
Profil *
no právě že k php jsem se ještě nedostal a iframe (což jsou myslím rámy) se mi používat nechce.

A měl bych ještě jeden dotaz možná že se to tu ale i řešilo nevím když tak se omlouvám. V jakych prohlížečích testovat stranky? Ja ma Operu a IE7. Asi bude potřeba i IE6 ale ten nevím kde stahnout. A jake ještě další? Mělo by se v dnešní době brát ještě ohled na IE 5 nebo už to není nutné? A jak by to asi mělo probíhat nemám totiž dost víkoné pc tak si moc nemužu dovolit spustit 50 prohlížeču k tomu pspad a TopStyle.
Manq
Profil
V jakych prohlížečích testovat stranky? Ja ma Operu a IE7. Asi bude potřeba i IE6 ale ten nevím kde stahnout.
Ano, IE6 bude potřeba. Jak mít oba tyto prohlížeče zároveň na jednom PC si najdi zde na diskusi, řešilo se to tu mnohokrát. Nebo využij například http://www.totalvalidator.com/validator/Validator.

A jake ještě další?
Možná Safari a FF 2.

Mělo by se v dnešní době brát ještě ohled na IE 5 nebo už to není nutné?
Možná při tvorbě velkých portálů se na něj ohled ještě bere. U obyčejných webů to myslím nutné není.

A jak by to asi mělo probíhat nemám totiž dost víkoné pc tak si moc nemužu dovolit spustit 50 prohlížeču k tomu pspad a TopStyle.
Mně stačí PsPad. TopStyle nepoužívám. Co se týče prohlížečů, tak 50 jich opravdu mít otevřených nemusíš. Stačí čtyři :o). Nebo můžeš využít služeb mnou odkazovaného webu, je to ale dosti pomalé. Volba je na tobě.
Mistr
Profil
jxj
Případně využij služeb http://browsershots.org/
Dranel
Profil
První testuj ve Firefoxu 2, pak IE 7, IE 6, Opera. Jinak o tom include si něco najdi, je to opravdu jednoduché.
Miloš
Profil
jxj
Asi bude potřeba i IE6 ale ten nevím kde stahnout.
Nejlepší mně známé řešení je Multiple IE od Tredosoftu: http://tredosoft.com/Multiple_IE
Bubák
Profil
no právě že k php jsem se ještě nedostal
Z celého PHP ti na tohle bude stačit jednoduchý příkaz "inlude", víc pro začátek nepotřebuješ.
J
Profil *
Doplnění k Bubákovi: http://polopate.jakpsatweb.cz/index.php?page=include
jxj
Profil *
a jsou ty testovací stránky jako jisté nebo je lepší nainstalovat ten prohlížeč a ručně to testovat?
A to "include" pojede všude nebo zaleží i na serveru (php totiž nerozumím ono to musí i server provozovat ne?)
Miloš
Profil
Jestliže testovacími stránkami myslíš http://browsershots.org/, pak jsou to skutečně screenshoty z daných prohlížečů.
Osobně to ale považuju za nouzovku, když nemžm daný prohlížeč k dispozici, protože se tak sice dozvíš (někdy až za půl hodiny), jak stránka v daném prohlížeči vypadá, ale už nezjistíš, jak se v tom kterém prohlížeči chová.

Takže ač sám občas využiju služeb browsershots.org, přesto mám nainstalované: Opera 9, FF 2, IE 5–7 a pod Linuxem i Konqueror.

-------

Include funguje pouze na serveru, na kterém běží PHP; to ti poskládá stránky a prohlížeč dostane vygenerované HTML.
Tzn. že pokud daný hosting nepodporuje php, máš s include smůlu (na stranu druhou – není těžké najít hosting s php).
jxj
Profil *
Díky
Miloš: jj...tak teda zkusím radši postahovat ty prohlížeče Operu zrovna používam ( 9.26 ) tam snad není třeba testovat i ve starších verzich jako u IE nebo jo?
To include snad pojede na free to webzdarma a ic.cz co jsem se díval myslím podporuje. A z placených to asi bude u všech.

Manq:Mně stačí PsPad. TopStyle nepoužívám.
No mě by taky stačil pspad ale u topstyle se mi líbí že mi ty zavorky hned hodí na ty řadky pod sebe a hlavně že napovídá protože někdy si nějake hodnoty a vlastnosti nepamatuji.
J
Profil *
jxj: To include snad pojede na free to webzdarma
Pojede, ale pokud na WZ máš volbu zobrazování reklamy "na každé stránce dole", bude ji vkládat i do inkludovaného menu. (Lze to obejít - menu na WZ nahrát jako .txt, a pak tam přejmenovat na .php.)
jxj
Profil *
a je to legální? No jako aby mi potom nezrušily účet.
J
Profil *
podmínka reklamy na wz: "Reklamní proužek se vkládá standardně (pokud si uživatel nenastaví jinak) na všechny stránky dolů. "
Takže jeho "odmazání" z inkludovaného menu - a samozřejmě ponechání reklamy dole na stránce - porušením pravidel být nemůže.
jxj
Profil *
Miloš:Nejlepší mně známé řešení je Multiple IE od Tredosoftu: http://tredosoft.com/Multiple_IE
Jo a o co pls jde? Anglicky neumím to jsou jako včechny ty prohlížeče nebo zase něco jako náhledy v obrazcích? A dá se teda potom tomu věřit?
Neumím anglicky tak nevím o co jde snad to nebude něco specialního a bude se to normalně instalovat.
Mike8748
Profil
reklama na WZ a include
Miloš
Profil
jxj
Multiple IE je balíček dosavadních explorerů, tedy od verze 3 do verze 6. Když ten balík nainstaluješ, můžeš spouštět jednotlivé verze IE nezávisle na sobě; narozdíl od balíčku M$IE Developer Pack (který je dostupný např. na Slunečnici) fungují v Multiple IE podmíněné komentáře.
jxj
Profil *
od verze 3 do verze 6
A co verze 7 pujde potom normálně nainstalovat?
Railbot
Profil
narozdíl od balíčku M$IE Developer Pack (který je dostupný např. na Slunečnici) fungují v Multiple IE podmíněné komentáře.
Ty komentáře lze snadno rozchodit i na té "postižené" verzi.

A co verze 7 pujde potom normálně nainstalovat?
Jako systémová ano, i jako stand-alone.
Miloš
Profil
Railbot
Ty komentáře lze snadno rozchodit i na té "postižené" verzi.
To máš pravdu; jen mi přijde jednodušší nainstalovat něco, kde to nemusím rozcházet.

jxj
A co verze 7 pujde potom normálně nainstalovat?
Balík explorerů není provázán se systémovým explorerem. Takže na tvou otázku odpovídám ano.
jxj
Profil *
Takže všem vám moc díky měl jsem strach že mě s takovýma otázkama pošlete do ....... A teda když to shrnu mám teda nainstalovat:
Multiple IE od Tredosoftu: http://tredosoft.com/Multiple_IE - z něj teda ten IE6 zbytek nebude asi třeba ,

IE7 (ktery už mám nainstalovaný takže ten tam zůstane) ,
Firefox 2 (včera jsem nainstaloval Mozillu Firefox 2.0.0.12 a asi na něj z opery přejdu)
a Operu (mám verzi 9.26)
Popřípadě ještě Safari.

A na tu aktualizaci toho menu bude nejlepší se naučit INCLUDE
Miloš
Profil
jxj
Se safari si pod Windows nejsem jistý; mám pocit, že existuje akorát nestabilní beta.
Můžeš ale zkusit nějakou live distribuci Linuxu (případně ve virtuálním počítači) s KDE a tudíž s Konquerorem.
Konqueror a Safari mají totiž stejné vykreslovací jádro.
jxj
Profil *
Mám dotaz ještě k přehlednosti kodu sice to tady nepatří ale nechce se mi zakládat nové vlákno. Když jsem dnes tak něco dělal (pomocí jedne knihy) tak jsem narazil na šířku tabulky která se dá psát do kódu table ale i do css. Co je podle vas a zkušeností lepší psát všechno co se dá do css popřípadě využít tříd a nebo některé věci (ty ktere se opakují jen jednou nebo malo) psat přimo k tagu pomocí "style=" . Nevím totiž jak je to u vetších stránek abych si zbytečně nezas*** css soubor že bych se v něm nevyznal.
Miloš
Profil
jxj
psat přimo k tagu pomocí "style=" je cesta do pekel, protože jakmile máš jednotlivá pravidla na více místech, ztratíš přehled nad tím, kde co je. Pokud je to jen trochu možné, piš veškeré CSS do externího souboru. (Snad jediná rozumná výjimka je, když jde o jednu jedinou samostatnou stránku – tam je snad rozumnější použít <style> v sekci <head>. Zápis tzv. inline stylů, neboli style=" však ani zde nedoporučuji.)
jxj
Profil *
Aha díky. Jde mi totiž o jednu tabulku nechce se mi ta velikost uvádět pro všechny tabulky protože nevím jestli třeba pro jine nebude třeba jiná velikost. Teď zrovna ale mam čist něco jako rozvržení stránek pomocí tabulek ale to asi přeskočím protože stejně bude asi lepší použít css takže mi to bude na nic.
IkE Blaster
Profil
hele kdyz to vyladis na opere a ff a IE 7 bez podminek a IE 6 s podminkami (zmeny v css jsou nejcastejsi), tak mas velkou sanci, ze to Safari vykresli spravne. Po dokonceni bych si to overil na zminovanem browsershots, pokud bude rozhazene, tak je hodne tezke to srovnat do vsech prohlizecu, se safari jsem mel vzdy velke problemy, takze se pokusit, pripadne (v horsim pripade, stale je vetsi sance, ze to bude ok) ignorovat, preci jen neni zase tolik rozsireny.


///Ted tu budou na me narazky ze tak malo rozsireny taky neni :D tak me ignorujte, nebo si prectete jen tu cast o pravdepodobnosti, ze to bude ok ;)
jxj
Profil *
No nainstaloval jsem teda toto: http://tredosoft.com/Multiple_IE
Ale někde jsem se dočetl že je tam třeba rozjet podmíněné komentáře. A tady čtu že ne tak teď nevím jak to je.
Měsíček
Profil
Bylo by dobré kdyby jsi se přestal ptát na takové blbosti a vyzkoušel jsi to, je to snad takový problém??
« 1 2 »

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: