Autor Zpráva
Clair
Profil *
Už vím, jak na vysouvací hover menu.... pro vás experty asi nic extra, ale chvíli mi to trvalo.... teď se tak rozhlížím po webech a vysouvací menu vidím jen zřídkakde. Je tento druh menu vůbec ješt "in", nebo úž se nepoužívá? Jáká menu jsou v dnešní době nejčastější?

Díky za inspiraci.
vertigo4
Profil
no záleží na množství stránek... pokud máš web o pár stránkách, stačí horizontální menu... poku víc tak bych udělal svislé menu a pokud hodně moc (kategorií atd) tak bych to dal do vysouvacího... teda pokud myslím to samé menu co ty.... ale myslím, že nejde o to jaké menu je "in", ale jak je zpracované... a každé může být hezké, pokud není odfláklé ;)
Dranel
Profil
Vertigo to zcela vystihl. Opravdu nezáleží na to, jaké je in, záleží na propracovanosti, přehlednosti.
Clair
Profil *
Díky za typy, ale přece jen se asi více používá kůlasické nevysouvací, že? (nebo je to jen můj dojem?)
Dranel
Profil
Ano, drtivě více se používa statické menu. Důvodů je víc (rychlejší stahování, lepší optimalizace, přehlednější (sporné), nenáročné na pochopení (některé menu))
vertigo4
Profil
lepší optimalizace
to bych pochyboval
peta
Profil
Dranel viz vertigo4, optimalizace je tak stejna
<ul id=#nav>
...
</ul>
<script>aktivuj_menu('nav');</script>
script si menu pretvori na rozbalovaci.

Prehlednost je zalezitosti vzhledu :)

Clair
Zalezi na strance, ale v drtive vetsine ma staticke menu vic vyhod a lepe splnuje podminky pro ruzne prohlizece / nevidici / ... a dalsi zasady pro dobry web pro vsechny. Nejen pro ty, co maji JS nebo CSS.
Jinak souhlas s Dranel. Mozna bych jeste dodal, ze JS muze zatezovat stranku, pokud zvolis nevhodny. Videl jsem pred rokem pekne menu v jave.
Par tipu (pro inspiraci, kvalita je neco jine):
http://www.volny.cz/peter.mlich/www.htm#mssub22
Clara
Profil *
Můžu se ještě zeptat, zda si můžu vytvořit jednotlivé položky menu třeba v GIMPU a pak je nahrát jako obrázky?
panther
Profil
Clara
samozřejmě to udělat jde, jen si dávej pozor na velikost jednotlivých položek menu (myslím datovou) a potom na přístupnost, tzn. pamatuj na případy, kdy uživatelé budou mít obrázky vypnuté. Aby se jim také nějaké menu zobrazilo
Měsíček
Profil
"Můžu se ještě zeptat, zda si můžu vytvořit jednotlivé položky menu třeba v GIMPU a pak je nahrát jako obrázky?"

To je čistě na tobě, takže odpověď může znít "ano".
j1rka
Profil *
jj...jsem začátečník ale taky říkam ano. A ohledně té datové velikosti v gimpu bych ti doporučil plug-in save for web http://registry.gimp.org/node/33 (teda aspoň myslím že je to ono)
panther
Profil
j1rka
nevím, zda jsou skutečně potřebné nějaké plug-iny, stačí zvolit vhodný formát a velikost obrázku
j1rka
Profil *
no to sice jo ale s tí mě je tomto plug-inem je to lepší protože vydíš hned jak obrazek vypada a můžeš si podle toho zmenšovat velikost atd. Mě to teda vyhovuje lépe.
panther
Profil
j1rka
vydíš hned jak obrazek vypada a můžeš si podle toho zmenšovat velikost atd
to vidím i bez plug-inů, ale to už jsme trochu OT, proto bych to raději dále nerozváděl :o)
peta
Profil
j1rka
???
Ono nestaci zaskrtnout Show image pri Ukladani? Mne ot vzdycky fungovalo.

Clara
Ano, jde to, vhodnejsi ne menu textove. Zalezi na ucelu webu. Na komercni web obrazkove menu je slozite udelat, protoze tam je to resene obvykle pres redakcni system a tam bys musela nahrat font a plugin, ktery menu vykresluje jako obrazek. Resp by stacilo mit poukladane obrazky pismenek.
Navic je tu problem pristupnosti. zadne CSS, zadne JS, zadne obrazky, zadny flash, zadna java ... pouze HTML musi stacit k tomu, aby jsi se na vsechny stranky dostala. Stranky pro vetsinu nebo jen pro 90%?

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: