Autor Zpráva
Marky
Profil *
Ahoj,
muze mi nekdo tohle objasnit?? prosím jen toho, kdo tomu opravdu rozumi.. B(

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>

1 - k cemu to presne je?
2 - kdyz jsou stranky v html jestli to tam ma bejt taky

a pripadne jaky je rozdil mezi

a

<xsl:output method="html" encoding="windows-1250"/>

diky:
panther
Marky
toto je hlavička XML dokumentu, pokud chceš psát HTML, tohle tam nepatří.
Dranel
Marky
Tohle najdeš nejčastěji ve spojení s XHTML. Něco si o tom najdi, jestli máš zájem.
Chamurappi
Reaguji na Markyho:
XML deklarace, součást XML prologu, určuje verzi a kódování XML dokumentu. Na webu je zbytečná, pokud nepoužíváš XML, ale přesto syntakticky bezchybné uvnitř HTML.

<xsl:output method="html" encoding="windows-1250"/>
Tohle máš z nějaké XSLT šablony, ne? XML deklarace říká, jaké kódování používá sama ta šablona, a „encoding“ v tomto elementu určuje, v jakém kódování má být výstup celé transformace. Atribut „method“ říká, že výstup bude formátován v HTML.
Marky
Profil *
Děkuji za informace.

Ještě by mě ale zajímalo, proč dělat stránky v XHTML a ne jen v HTML?? Dělám eshop v php a stejně MS s IE XMTML nepodporuje a tento prohlížeč používá pořád nejvíce lidí na celém světě.. Když udělám jen stránky v HTML tak mě budou roboti - vyhledávače nějak penalizovat, nebo znevýhodňovat vůči stránkám v XHTML? Nebo včem je ta síla XHTML že už skoro nikdo HTML nepoužíva?? Díval jsem se na spousta stránek a všichni jednou na XHTML (jako na XHTML, ve finale je to stejně odesílané jako text/html :) ) Tak mi to nějak připadá, že ten kdo má stránky v XHTML je IN a profesionál a ten kdo je má "jen" psané v HTML tak je totální "hlupák".. Díky za objasnení!!
panther
Marky
o výhodách a nevýhodách XHTML proti HTML se vede už jedna dlouhá diskuse
Joker
Marky
proč dělat stránky v XHTML a ne jen v HTML
Na tohle téma je tu vlákno s víc než 20 stránkami :-)

Ale obecně se dá říct, že jestli nemáte důvod, proč XHTML, tak HTML je taky fajn :)
Marky
Profil *
Ale aspon bych chtel znat 2-3 duvody proc pouzivat XHTML

diky
quinux
Marky
Ale aspon bych chtel znat 2-3 duvody proc pouzivat XHTML
Není žádný "důvod". Záleží na tobě jestli chceš HTML nebo XHTML. Praktický rozdíl v nich není a "hlupák" není ten co má stránky v HTML a nebo v XHTML, "hlupák" je ten, jehož stránky se správně nezobrazí v IE, Firefoxu, Opeře a Safari (samozřejmě by se dalo pokračovat, ale tyhle čtyři jsou asi nejvíc "trendy" ;)
Měsíček
"Ale aspon bych chtel znat 2-3 duvody proc pouzivat XHTML "

Důvody? Tady je máš:

1.) Když jseš naštvaný na vyhledávače, tak můžeš psát v pravém XHTML a posílat správný MIME typ a vyhledávače tě nemusí indexovat.
2.) Jestliže z duše nesnášíš IE a nechceš, aby se tvé stránky v něm zobrazovali piš v pravém XHTML.
3.) Jestliže chceš být na sebe tak přísný, že při sebemenší chybě se zhodí parser a vypíše chybu, piš v XHTML.

pěkné důvody co? ;)

No a jestli to chceš jen tak šimrat tak piš jen v syntaxi XHTML a neposílej správný MIME typ tak jako to dělají milióny dalších lidí .. nic tím sice nezískáš, protože kdyby jsi psal v HTML tak ti to výjde na stejno, ale když to někoho baví a dělá mu to dobře všude přidávat / a napsat DOCTYP větší o písmenko X tak ať si poslouží.

Vaše odpověď

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0