Autor Zpráva
Mirek15
Profil *
čau, na mojí demostránce sweb.cz/k.ekl jsem se snažil vedle sebe umístit střídavě obrázky a fieldsety s popisem...po 6 hodinách různýho zkoušení a dolaďování margin, jsem se rozhodl to vyřešit pomocí "position:absolute" a hodnotami "left" a "top" (což se mi vůbec nelíbí, ale nic jinýho asi nesvedu).

ale vyvstaly tyto problémy:

1)U fieldsetů mám pevnou velikost a vnitřní padding...ve firefoxu se velikost fieldsetů zobrazuje jinak

2)IE7 mi zas zobrazí správnou velikost, ale na padding nereaguje

3)Mám 2x nastavený (body{padding:20px auto} a div.stranka{margin:20px auto}), aby měl obsah odsazení od dolní hrany...přesto mi to IE7 zobrazuje, FF jo...

Neví někdo, jak tohle vyřešit? Pls rychle, brzo začnu panikařit...
Nox
Profil
Vedle sebe -> použij float (a za to dej nějaký neviditelný element s clear: both)
Mirek15
Profil *
teď ti nějak nerozumim...když je position:absolute, nemá float přece význam...nebo jo?
Nox
Profil
Mirek15
Nemá, právě proto ten position:absolute oddělej - beztak v tomto případě který popisuješ je jeho použití nevhodné
Zdeněk Košťál
Profil
Mirek15
1)U fieldsetů mám pevnou velikost a vnitřní padding...ve firefoxu se velikost fieldsetů zobrazuje jinak
Box model?

2)IE7 mi zas zobrazí správnou velikost, ale na padding nereaguje
Bodla by ukázka.

3)Mám 2x nastavený (body{padding:20px auto} a div.stranka{margin:20px auto}), aby měl obsah odsazení od dolní hrany...přesto mi to IE7 zobrazuje, FF jo...
Jistě, máš to absolutně pozicované -> je to v paralelní vrstvě a nereaguje to na paddingy a marginy v jinch vrstvách. Je to vyjmuté z normálního toku dokumentu.
Mirek15
Profil *
1) Co je box model?

2) adresa je http://sweb.cz/k.ekl ... styly jsou http:sweb.cz/k.ekl/druha.css

3) právě že stránka je pozicovaná relativně (kdyby byla absolutně, nedokázal bych ji vycentrovat...) => musel jsem vložit jeden obrázek bez absolutní pozice s padding:650px, aby se mi oblast stránky protáhla a zahrnula i absolutně pozicované obrázky a fieldsety...
(já vim, pěkně ******* řešení, ale jinak jsem to neuměl)
Mirek15
Profil *
oprava: http://sweb.cz/k.ekl/druha.css
peta
Profil
Mirek15
Pouzij tabulku.
Fieldset se velice spatne styluje, IE a FF jej zobrazuji jinak. Nejlepsi varianta je, kdyz je kazdy obklopen svym formem.
Doporucuji od fielset ustoupit a pouzit nektere jine prvky, ktere nastylujes jako fieldset

.fieldset {border:2px outset #000; padding:0.5em; margin:0.5em;}
.legend {position:relative; left: 1em; top -0.5em; background:#fff; padding:0.5em;}

<div class="fielfset">
<b class="legend">text</b>
text, text
</div>

Boxmodel - viz jakpsatweb - css - a nekde zde jeden z odkazu to popisuje. Jedna se o rozdilny zpusob vykreslovani vlastnosti objektu v ruznych prohlizecich. //margin / padding / border / ...
Mirek15
Profil *
v tabulce už jsem to právě měl...ale jeden chlápek mi to zkritizoval, že to je prej zbytečný, že to je strašně moc html značek...prej ať to všechno nějak vycentruju...a sémanticky...

proto jsem použil fieldsety (s divama by to asi bylo jednodušší...)
Zdeněk Košťál
Profil
Mirek15
1) Co je box model?
http://ie-brouci.dero.name/box-model.html

3) právě že stránka je pozicovaná relativně (kdyby byla absolutně, nedokázal bych ji vycentrovat...) => musel jsem vložit jeden obrázek bez absolutní pozice s padding:650px, aby se mi oblast stránky protáhla a zahrnula i absolutně pozicované obrázky a fieldsety...
(já vim, pěkně ******* řešení, ale jinak jsem to neuměl)

Přečti si něco o pozicování, nevím jak lépe to vysvětlit.
peta
Profil
Mirek15
Delas stranky ty nebo ten chlapek?
On to umi tak, ty to umis tabulkami. Samozrejme, pokud mas cas, muzes si s tim hrat, ale jestli se pridas k 99% spatne provedeneho float / position, tak to radeji volim reseni tabulky.
Ano, jine reseni existuje. Ale tomu chlapkovi napis, at ti ho ukaze a pak udelej par testu ve FF v IE, kdyz zvetsis/zmensis pismo 3x, kdyz poprepinas fullscreen a normal, kdyz stahnes okno na 1/3 vysky sirky, ... jak se to chova a porovnej s chovanim tabulky.
Pokud ti nebude pretekat text, nebude se ztracet text (float), budou vsechny prvky dostupne a ne mimo obrazovku a ani rolovanim se na ne nedostanes (position), ... za kazde zminene situace
pak je mozne delat machry, ze to umi i jednoduse v css.
Obvykle ale pro prave jmenovane situace je treba jednoduche prvky obklopit dalsimi a vysledek je podobny jako tabulka. A vetsinou se stale ani tak dobre nezobrazuje.
Měsíček
Profil
"ale jestli se pridas k 99% spatne provedeneho float / position, tak to radeji volim reseni tabulky. "

Zkus si peto tipnout kolik je na světě stránek složených převážně s CSS layoutu? Pak si to poděl dvěma to číslo, které ti zbyde by se dalo možná nazvat "špatně napsané", ale ta druhá polovina? .. 99% je hodně přimršené, zato je čímdál více těch (s tvou pomocí), kteří dávají tabulkám jiný význam než skutečně mají - fuj :)
peta
Profil
Měsíček
Nebudem se hadat, dej nahodny vyber 10ti stranek a napisiti za jakych okolnosti se mi 9 z tech 10 rozsypalo :)
Kdezto tabulky funguji obvykle spolehlive pri vsech podminkach.
Timy
Profil
peta
1) http://www.matweb.cz/
2) http://www.dobryweb.cz/
3) http://www.weblogy.cz/
4) http://www.latrine.cz/
5) http://cikanka.cz/cs/
6) http://www.archfoto.cz/
7) http://www.colibri-cms.cz/
8) http://www.jirisebek.cz/
9) http://www.kvalitni-doucovani.cz/
10) http://www.zelenahvezda.cz/
peta
Profil
testy:
FF2.x
IE7.x
zvetseni pisma
zmenseni pisma
(nemam ted IE6, abych mohl zkontrolovat ztraceni textu)
full screen / normal screen / extremne mala

Vychozi test je pri okne asi 600x800, dalsi pri zvetseni +2 pisma, kdybych to nekde nenapsal...

1)
# uvodni stranka - se chova velmi dobre, ma jen dlouhe radky
# doucovani - je zarovnane v jednom sloupecku, ale to se ted neresi, stejne jako validita, treba pocitadla
OK

2)
zvetseni +2 ve FF
# vede k zateceni textu u obrazku "zvysovani navstevnosti"
# sede pozadi zalozek nahore je nejake divne
# paticka je nalepena na okraj (lze vynechat)
# odrazky textu jsou moc nahore
zmenseni pisma -2
# u zalozek se objevil oranzovy zub
NE 100%

3)
zvetseni +2 ve FF
# vede vyteceni kalendare z mrizky fiktivni tabulky
# menu nahore mi vteka do loga
NE 100%

4)
zvetseni +2 ve FF
# 10 červem 2008 - vytece (zajimave pojmenovani mesicu :) )
# Tipy: Nafukovací čluny, lodě, kajaky, rafty | Navigace GPS | Spolehlivý obchod | Pevné zdraví, léky, afrodiziaka, fitness, lékárna | Parfémy | Dieta, hubnutí
vytece do obrazku, kde neni k precteni cerny text na cerne strakatem pozadi
NE 100%

5)
od pohledu katastrofa , naprosto neprijemne citelne texty, ale to se netyka testu
zvetseni +2
# vedlo k tomu, ze menu vlevo "uvod, novinka, lokalita" pretece pres zlutou caru. Velmi zajimave pak je, hover, ktery tu zlutou caru ukaze :)
# vpravo hlavni charakteristika pretece pres "Staci si jen vybrat", vysledkem je, ze tento odkaz je nepouzitelny nebo jen s peclivym zamerenim.
NE 100%

6)
zvetseni +2
# seznam slohy / sidla .... dole preteka do sede cary
# vpravo zaregistrovat se uplne ztraci
NE 100%

7)
FF, totez IE
# uz pri nacteni stranky je vse nalepene na okraje
zvetseni +2
# kontakty a cenik se zalomi trosku atypicky a velkou mezeru
# modre zalozky se pri zalamuji atypicky centruji
A hele, v IE7 ze to zvetsuje korektne, asi to obslohly z opery. i obrazky se natahuji. Velmi prijemne prekvapi.
IE7 zvetseni +2 dojde k tomu, ze se posune hover u CMS nadpisu:
"Co charakerizuje redakční systém Colibri CMS"
# u teze nadpisu ve FF, zvetseni +1 preteka nadpis do cary zalozek
zmenseni -2 a vice (nevim, kolik mam) vede k tomu, ze se modre zalozky u oho nadpisu ztraci uplne a jsou nedostupne
NE 100%

8)
pri nacteni stranky vpravo pod nadpisem:
"Jiří Šebek | fotografie přírody, krajiny a architektury"
text pod nej vteka a je nedostupny
NE 100%
(pri zvetseni pisma preteka bile menu nahore do fotky)

9)
zvetseni +2
# selecty zkracuji text
# "V databázi je celkem 1216 inzerátů." 1216 ma stejnou barvu jako slecna, takze velmi necitelne
# pridat inzerat vytece
# PHP/XHTML/XML/SQL/Pascalu vytece z boxu
# menu vlevo sipecka je moc nahore
NE 50%

10)
vse nalepene na okraje
zvetseni +2
# pravo nahore kosik preteka do obrazku
http://www.zelenahvezda.cz/aktuality/ze-zelene-hvezdy/hledame-obchodni ho-zastupce
# viz problem s menu, Prihlaseni se kryje se Zelene hvezdy
NE 100%

U tabulky se ti nemuze stat, ze ti neco vtece do neceho jineho.
Pokud jsem nasel velkou zavadu, tak jsem v dalsich testech nepokracoval.

Vetsina zminenych stranek se layoutove chova docela dobre.
Stranky 1 a 9 se chovaji velice dobre, pri vetsine testech.
Mirek15 Vetsinu zminenych stranek muzes pouzit pro layout.

"dej nahodny vyber 10ti stranek"
Mozna jsme se nepochopili :)
Vyber z 10ti stranek z kvalitnich je neco jineho nez z celeho webu, o kterem je rec.
Cili podle toho dopadl test, nikoliv 99% ale 85% a to jeste 50% zminovanych stranek je polo profesionalni dilko, kde to fakt kazi jenom extremy a nelze na nich najit vetsi chybicky.

(testovani mi zabralo asi hodinu, nekde jsem zkousel extremy i 10 minut, pro zajimavost +6 zvetseni jestli a jak to vytece, ale nehodnotil)
Timy
Profil
peta
„1) http://www.matweb.cz/ OK“
Nj, to se pozná kvalitní kodér :-).

„2) http://www.dobryweb.cz/
Kromě „# vede k zateceni textu u obrazku "zvysovani navstevnosti"“ nic nepozoruji. A to zatečení je při 2++ decentní.

„3) http://www.weblogy.cz/
Nepozoruji ani jedno (menu zatéká do loga až při 4++).

„4) http://www.latrine.cz/
Obojí se děje již při nulovém zvětšení a není to následek použití CSS, ale nedůslednost autora. Nebo záměr.

„5) http://cikanka.cz/cs/
Menu přeteče až při 4++. Druhý bod taktéž.

„6) http://www.archfoto.cz/
Pravda, lehce se ztrácí.

„7) http://www.colibri-cms.cz/
Pozoruji akorát „# u teze nadpisu ve FF, zvetseni +1 preteka nadpis do cary zalozek“ u 2++.

„8) http://www.jirisebek.cz/
Nepozoruji.

„9) http://www.kvalitni-doucovani.cz/
Kromě vytečení inzerátů nic nepozoruji.

„10) http://www.zelenahvezda.cz/
Při 2++ nic z toho nepozoruji.

Koukal jsem na to ve FF3. Buď máš jinak nastavený Firefox nebo nevím. Většinu problémů, cos vyjmenoval, jsem nepozoroval ani při 3++. Navíc se obvykle jednalo o minoritní problémy přetečení dvou tří slov.
Měsíček
Profil
"„1) http://www.matweb.cz/ OK“
Nj, to se pozná kvalitní kodér :-). "


:)))
peta
Profil
Timy
mozna sis nevsim, ale puvodne jsme se bavili prave o tom pretekani a jinych problemech netabulkovych layoutu. V tabulce se nemuze stat, ze by neco vyteklo. O to tady slo. :)
U vetsiny tech stranek jsi k tomu pretekani tez dospel.
Timy
Profil
peta
„U vetsiny tech stranek jsi k tomu pretekani tez dospel.“
U 2++ zvětšení jsem to viděl ve třech případech.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: