Autor Zpráva
oseven
Profil
Dobry den
mam dotoz ohledne php.
Potrebuju aby se mi v jednom okne zobrazoval text podle toho na jaký kliknu hyperextový odkaz.nechci tahat celej html kod stale sebou. mohl by jste mi prosim nekdo poslat tento php kod treba jen pro tento jednoduchy priklad??
http://www.oseven7.xf.cz/zk2.html

prosim opoved mi poslete na muj mail: ondra.o7@seznam.cz
moc dekuji
Joker
Profil
To se dělá tak, že se to menu dá do jednoho souboru, obsah do druhého souboru a pak se použije include.

Příklad:
menu.inc (přípona souborů může být různá, třeba i .html):
<ul id="menu">
<a href="?stranka=prvni">první</a>
<a href="?stranka=druha">druhá</a>


prvni.inc
Tady je obsah první stránky

druha.inc
Tady je obsah druhé stránky

404.inc
Stránka nebyla nalezena



index.php
<?php
$stranka = empty($_GET["stranka"]) ? "prvni" : $_GET["stranka"]; // nastavení výchozí stránky, pokud není žádná zadaná
if(!file_exists($stranka.".inc")) $stranka = "404"; // výchozí stránka, pokud je zadaná neexistující stránka
?>
<!doctype ...a tak dále, HTML hlavička...
<body>
(společná hlavička a podobně)
<?php require("menu.inc"); require($stranka.".inc"); ?>
(společná patička a podobně)
</body>
</html>
SwimX
Profil
tady je taky hezkej návod: http://polopate.jakpsatweb.cz/index.php?page=include3
a tady je zase názor, že je to nebezpečný: http://v6ak.profitux.cz/clanky/include-na-prani-zneuziti-a-obrana.php
Joker
Profil
SwimX
a tady je zase názor, že je to nebezpečný
Když se to správně udělá, není to nebezpečný.

Samozřejmě include(*něco co mi přijde GET-em bez nějaké větší kontroly*) nebezpečné je a nemělo by se to tak dělat.
Ale třeba to co jsem psal já poměrně bezpečné je, ještě by možná šlo filtrovat adresy mimo vlastní web.

Úplně nejbezpečnější varianta potom je definovat pole povolených stránek:
$stranky = array("prvni"=>"prvni.inc", "druha"=>"druha.inc" /*,...*/);

a z něj pak vybírat:
$soubor = (isset($_GET["stranka"]) && isset($stranky[$_GET["stranka"])) ? $stranky[$_GET["stranka"]] : $stranky["prvni"];
SwimX
Profil
Joker
nechtěl sem říct že to tvé je nebezpečné. mám v plánu se php naučim ale sem moc línej, takže tak nák netuším co to vlastně píšeš, jenom sem si vzpomněl že sem někde o tomdle něco četl. a tak sem chtěl aby oseven měl dostatek informací a zabezpečil si web :)
Joker
Profil
Ještě dodám, že co do možností nejpokročilejší, ale zároveň asi nejsložitější, řešení je použít nějaký šablonovací systém.
Str4wberry
Profil
Reakce na osevena:
Doporučil bych přečíst tohle.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0