Autor Zpráva
pirik
Profil *
Ahoj,
můžete mi prosím poradit co mám špatně v kódu, když chci, aby mi text obtékal obrázek vruty.jpg V CSS to mám nastavené, ale nevím zda je to dobře v závislosti na tom co je v HTML kodu. A pak si mevím rady jak mám udělat ty novinky, abych je měl na výšku v pravém dolní rohu, jako sloupec od zdola nahoru. Děkuji za radu. stránka je www.pavelzjihlavy.wz.cz
a posílám css kod:

body {font-family: sans-serif;
font-size: 12pt;
color: #666666;
}
h2 {fond-size: 14pt}
address {font-size: 10pt; font-style: normal}
#pocitadlo {font-size: 9pt; text-align: center }
#novinky {font-size: 10pt}
#novinky em {color: #0000CC; font-style: normal; font-weight: bold}
strong {font-style: normal; font-weight: bold}
#zahlavi {text-align: center; border: 1px solid black; padding: 0.6em;}
#zahlavi h1 {padding: 0; margin: 0 0 3pt 0;}
#zahlavi address {padding: 0; margin: 0}
#zahlavi {background: white url("C:/web/sroub.jpg") top right no-repeat;}
#obsah {
border: 1px solid black;
padding: 0.6em;
background: white;
}
#obsah {margin: 1em 0}
#novinky {border: 2px solid black; position: absolute; top: 400px; left: 550px; margin: -0.2 em ; padding 0.6em;}
#vruty {float: left; margin: 0 1 em 0 0 }
Shane
Profil
pirik
A kde by měl být ten obrázek vruty umístěný?
peta
Profil
pirik
chybne floatovani. float musi byt obklopen prvkem display:inline-block a musi byt ukoncen cler:lef/righ/both . Pokud to tak nemas, tak to dela samo o sobe psi kusy a je lepsi pouzit position.

dalsi problemy si zpusobis michanim float a position do jedne stranky. Coz tam mas tez v tom css

Na te strance zadny obrazek neni, tezko rici, kde je problem. Nevidim tam ani zadne vruty.

#vruty {float: left; margin: 0 1 em 0 0 }
google.com css validator online
jakpsatweb - css - jednotky (jak se zapisuji jednotky)
jakpsatweb - css - margin
margin ma ctyri hodnoty, ty uvadis 5
margin: a b c d
margin: a b c d e (a=0 b=1 c=em d=0 e=0)
margin: top right bottom left (je to podle hodinovych rucicek zhora, pro pamatovani)
margin-top: a;
margin-right: b;
margin-bottom: c;
margin-left: d;

Mozna by stacilo
<img align=left hspace=5 vspace=5> (tak nejak)
jakpsatweb - html - img
Ale jedna se opet o chybne floatovani, protoze align=left zafloatuje, ale uz to nebklopi tim inline-block a neprida na konec clear, takze se to opet muze rozpadnout nebo mizet text ze stranky. Chybne float ma proste nejiste chovani.
Manq
Profil
peta
a je lepsi pouzit position.
Ne.

dalsi problemy si zpusobis michanim float a position do jedne stranky.
Nepovídej, jaké? Maximálně u jednoho prvku, ale v jedné stránce? Prosím tě…

Na te strance zadny obrazek neni, tezko rici, kde je problem.
Možná proto, že nic, v čem by mohl být obrázek tam nemá. Navíc „background: white url("C:/web/sroub.jpg") top right no-repeat;“ na Internetu asi fungovat nebude.

<img align=left hspace=5 vspace=5> (tak nejak)
jakpsatweb - html - img

Proč radíš tak zasraralé způsoby?
habendorf
Profil
peta
float musi byt obklopen prvkem display:inline-block

Ne.
Manq
Profil
Ne.
Tak, těch "Ne." je tam daleko víc :-).
peta
Profil
Manq
'
„a je lepsi pouzit position.“
Ne.
'
To teda je. Vidim, ze jsi novacek v CSS. Float muzou zacatecnici zkazit velmi snadno. Position je vetsinou jednodussi. Zalezi samozrejme na ucelu.

'
dalsi problemy si zpusobis michanim float a position do jedne stranky.“
Nepovídej, jaké? Maximálně u jednoho prvku, ale v jedné stránce? Prosím tě…
'
Viz predchozi odpoved, novacek. float a position dela problemy jak v ie6 tak v ie7 a mozna i v dalsich prohlizecich. Najdi si na inetu tisice clanku k tomuto tematu.

'
„<img align=left hspace=5 vspace=5> (tak nejak)
jakpsatweb - html - img“
Proč radíš tak zasraralé způsoby?
'
To je zpusob, ktery funguje shodne v ie i mozile. Narozdil od nastavovani marginu, padingu a dalsich -ingu.
<img class=obr_vlevo>
ten zapis je skoro stejne velky, navic musis doplnit clear, musis doplnit inline-block a tak

habendorf
inline-block je v IE6 jediny bezpecny zpusob floatovani. Vsechno ostatni, co jsem zatim videl, mne presvedcilo o nepouzitelnosti toho reseni. Videl jsem reseni s position:relative, videl jsem reseni s tabulkovym layoutem, videl jsem i dalsi reseni. Kazde melo sve minusy. v IE bez problemu funguje jen inline-block, aby se to dalo pouzit i pri premene layoutu. Ty ostatni reseni fungovali pouze tehdy, kdyz tam byli i dalsi prvky. V okamziku, kdy jsem do toho zacal vrtat, tak se to uplne rozpadlo. Coz znamena, ze tyto reseni ovlivnovali nejen floatovany blok.

Nechtej, abych ti pripomnel tema, kde jsem po nejakem cloveku chtel 10 nahodnych stranek, abych mu rekl, v cem se mu ten layout tam sype. On mi samozrejme vybral 10 profesianalnich stranek, coz od nahodnych ma daleko, nicmene z 85% se ty layouty rozpadli do 3 provedenych testu a jen jeden obstal. Coz svedci o kvalite profesionalnich stranek. Tento layout byl reseny tusim prave pres position. Takze, kdyz se mi tu nekdo pokousi namluvit, ze to reseni je nejlepsi a profesionalovo to delaji jenom tak, tak mam moznost si to vyzkouset a mam na takove reseni pak svu zaporny nazor.
Bubák
Profil
peta
inline-block je v IE6 jediny bezpecny zpusob floatovani. Vsechno ostatni, co jsem zatim videl, mne presvedcilo o nepouzitelnosti toho reseni.
Vidím, že jsi jsi nováček v CSS.
Manq
Profil
peta

float a position dela problemy jak v ie6 tak v ie7 a mozna i v dalsich prohlizecich.
Problémy to dělá tak maximálně tobě a ostatním začátečníkům. Ostatně, CSS není jediná věc, ve které nevynikáš.

To je zpusob, ktery funguje shodne v ie i mozile. Narozdil od nastavovani marginu, padingu a dalsich -ingu.
Používej si co chceš, mně je to srdečně jedno, jen nepleť hlavu začátečníkům svými nepodloženými polopravdami.

<img class=obr_vlevo>
ten zapis je skoro stejne velky, navic musis doplnit clear, musis doplnit inline-block a tak

Zase ne. Co si to takhle zkusit? Obrázku normálně nastavím float:left; a je to.

Nechtej, abych ti pripomnel tema, kde jsem po nejakem cloveku chtel 10 nahodnych stranek, abych mu rekl, v cem se mu ten layout tam sype.
Já ho připomenout chci.

Ty ostatni reseni fungovali pouze tehdy, kdyz tam byli i dalsi prvky. V okamziku, kdy jsem do toho zacal vrtat, tak se to uplne rozpadlo. Coz znamena, ze tyto reseni ovlivnovali nejen floatovany blok.
Když tomu nerozumíš, tak se do toho nevrtej. Lehká rada, nováčku.
peta
Profil
Manq
http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=1&topic=76 242

k tomu floatu, mam to vyzkousene aspon 100, takze vim, o cem mluvim.
Timy
Profil
peta
Tento layout byl reseny tusim prave pres position.
Tušíš (jako vždy) špatně. Jakožto autor toho jediného webu, který u tebe prošel, všechny ubezpečuji, že byl úplně normálně nafloatovaný a zároveň jsem tam ani jednou nepoužil display:inline-block.
Manq
Profil
všechny ubezpečuji, že byl úplně normálně nafloatovaný a zároveň jsem tam ani jednou nepoužil display:inline-block.
Vždyť jo. Plácá kraviny.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: