« 1 2
Autor Zpráva
ondra1
Profil
panther
zkus si to prosím zobrazit, a náhodou to i tak vypadá
ondra1
Profil
bubák
„jenom mě napadla taková HTML blbost:“

náhodou to není „HTML blbost “ je to plně funkční
Bubák
Profil
náhodou to není „HTML blbost “ je to plně funkční
V IE je omezení tloušťky <HR> na 100px.
Svislé čáry mají jsou jen dekorativní, na to slouží CSS. Jako blbost jsem to označil hlavně proto, aby se toho nechytli začátečníci, coby kvalitní rady.
ondra1
Profil
Bubák
a kdo se tu baví o tloušťce?
Bubák
Profil
a kdo se tu baví o tloušťce?
www.jakpsatweb.cz/html/bloky.html#hr
size | šířka ve smyslu tloušťky | délka v pixelech
ondra1
Profil
eh... pardon
VelkýBubák
Profil
S tím HR by mě to asi nenapadlo...

Já bych viděl dvě možnosti.

První je, roztáhnout velmi malý obrázek (běžně o velikosti 1*1px), tak aby tam byla čára.

V druhém případě si vypomůžu tabulkou (trochu jinak, než tu už někdo psal):

<BODY><TABLE BORDER=0 HEIGHT="100%"><TR><TD style="background: 'barva';" width='2'></TD><TD>text stránky</TD></TR></TABLE></BODY>
panther
Profil
se nám tu ti Bubáci nějak rozrůstají :o)

VelkýBubák
nejprve se, prosím, podívej, kdy bylo vlákno aktivní.

První je, roztáhnout velmi malý obrázek (běžně o velikosti 1*1px), tak aby tam byla čára.
vertikálně to nejde, jak bys ji roztahoval?

V druhém případě si vypomůžu tabulkou (trochu jinak, než tu už někdo psal):
jak už jsem někomu psal, je to blbost. Tabulka na netabulková data.. Fuj.
Bubák
Profil
VelkýBubák
Prasácky napsaná prasácká myšlenka.
VelkýBubák
Profil
Bubák: „Prasácky napsaná prasácká myšlenka.
Neřekl bych. Možná se ti ta myšlenka nelíbí, ale zapsána je korektně...

Panther: „vertikálně to nejde, jak bys ji roztahoval?
Mě to jde bez problému, např.: <IMG SRC="x.gif" height="100" width="3">
(pro 100% jistotu jsem si to i zkusil)

Panther: „jak už jsem někomu psal, je to blbost. Tabulka na netabulková data.. Fuj.
Blbost neblbost, funguje to a to je hlavní. Docela rád bych věděl co ti na tom vlastně vadí.

Panther: „nejprve se, prosím, podívej, kdy bylo vlákno aktivní.
Nevidím žádný speciální důvod proč neodpovídat na neaktivní témata, pokud mě k tomu něco napadne.

Panther:
se nám tu ti Bubáci nějak rozrůstají
už to tak vypadá ;)
SwimX
Profil
VelkýBubák
„jak už jsem někomu psal, je to blbost. Tabulka na netabulková data.. Fuj.“
Blbost neblbost, funguje to a to je hlavní. Docela rád bych věděl co ti na tom vlastně vadí.

Funguje věcí co se nemaj dělat. Skládat stránky z divů. Dávat nadpisy místo do hn do spanů a nastylovat je.
viz. http://semantika.name/
panther
Profil
VelkýBubák
Neřekl bych. Možná se ti ta myšlenka nelíbí, ale zapsána je korektně...
korektně podle validátoru, ale nesémanticky a z tohoto pohledu prasácky :-)

Mě to jde bez problému, např.: <IMG SRC="x.gif" height="100" width="3">
tag img slouží pro vkládání obrázků na web, nikoliv na grafické oddělení čehosi. Navíc, vertikální linka se natahuje na 100% height často, což obrázek s „height="100"“ bude těžko..

Blbost neblbost, funguje to a to je hlavní. Docela rád bych věděl co ti na tom vlastně vadí.
vadí mi to z hlediska sémantického. Tabulka -> tabulková data. Nebo snad používáš i jiné věci na něco jiného, než k čemu jsou určeny?

Nevidím žádný speciální důvod proč neodpovídat na neaktivní témata, pokud mě k tomu něco napadne.
... pokud bys přinesl převratnou myšlenku, tak mi to taky nevadí. Ale tvé konstatování, že by tě to nenapadlo, moc přínosné nebylo a tvé „řešení“ taky žádný skvost není ;-)
Bubák
Profil
VelkýBubák
Blbost neblbost, funguje to a to je hlavní
Funguje to blbě, co třebas podle tvé rady tohle:
<!doctype html public "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN">
<TABLE BORDER=0 HEIGHT="100%">
<TR>
<TD style="background: red;" width='0'><TD>text stránky
</TR>
</TABLE>
<img src="cara.png" width="2" height="100%">

Červená čára je vysoká jeden řádek a širší 2px, než je width.
Obrázek má rozměr 2×2px.

Neřekl bych. Možná se ti ta myšlenka nelíbí, ale zapsána je korektně...
Pro tabulku není dovolen atribut "height".

Docela rád bych věděl co ti na tom vlastně vadí.
Docela by mě rajímalo, jak uděláš vodorovnou čáru vedle odstavce, když nevíš, jak bude vysoký. Vnutíš kvůli toho odstavec do tabulky.
V CSS to je zápis na jeden řádek, bez zprasení HTML, říká se tomu oddělení formy a obsahu.
habendorf
Profil
Takovýho tlachání kvůli jednomu borderu? Zírám O.O
VelkýBubák
Profil
Bubák...
Červená čára je vysoká jeden řádek a širší 2px, než je width.
Obrázek má rozměr 2×2px.

tabulka - čára je vysoká stejně jako text v druhé buňce, v tvém příkladu opravdu jeden řádek (dáš-li za 'text stránky' nějaké to BR, alespoň 2 přijdeš na to...)
U obrázku nefungují procenta, pokud to zkusíš jako já bez procent, půjde to natáhnout.

CSS ... Ano, netvrdím že mám nejlepší řešení.

SwimX...
beru, konečně dobrá odpověď

Panther...
'korektně podle validátoru, ale nesémanticky a z tohoto pohledu prasácky :-)'
zajímavá propagace sémantiky

'tag img slouží pro vkládání obrázků na web, nikoliv na grafické oddělení čehosi. Navíc, vertikální linka se natahuje na 100% height často, což obrázek s „height="100"“ bude těžko..'
nevím proč by obrázek nemohl oddělovat, ale v zásadě souhlas

'vadí mi to z hlediska sémantického. Tabulka -> tabulková data. Nebo snad používáš i jiné věci na něco jiného, než k čemu jsou určeny?'
Před tímto jsem o sémantice neslyšel... A ano, používám i jiné věci k nestandartním úkonům.

'... pokud bys přinesl převratnou myšlenku, tak mi to taky nevadí. Ale tvé konstatování, že by tě to nenapadlo, moc přínosné nebylo a tvé „řešení“ taky žádný skvost není ;-)'
vpodstatě souhlas (konstatování je k ničemu, ...), ale koukni kolik lidí to zajímá ... ;) , navíc je to asi tak stejně k věci, jako HR na výšku....
Bubák
Profil
tabulka - čára je vysoká stejně jako text v druhé buňce, v tvém příkladu opravdu jeden řádek (dáš-li za 'text stránky' nějaké to BR, alespoň 2 přijdeš na to...)
Nemáš pravdu, plácáš nesmysly, vyzkoušej:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<TABLE BORDER=0 HEIGHT="100%">
<TR>
<TD style="background: red;" width='0'><TD>text stránky
</TR>
</TABLE>
<img src="cara.png" width="2" height="100%">

U obrázku nefungují procenta
Od kdy? U tabulky procenta máš a nenatáhla se ti. Víš aspoň, z čeho se v HTML ta procenta, co fungují, počítají?

A ano, používám i jiné věci k nestandartním úkonům.
Používat i jiné věci k nestandardním úkonům = eufemismus pro fekální styl.
panther
Profil
VelkýBubák
'korektně podle validátoru, ale nesémanticky a z tohoto pohledu prasácky :-)'
zajímavá propagace sémantiky

ani ne tak propagace, jako jistý cit pro tvorbu webu.

nevím proč by obrázek nemohl oddělovat, ale v zásadě souhlas
protože se to nedělá. Chceš to snad napsat ještě jinak?

Před tímto jsem o sémantice neslyšel...
tak si o ní něco přečti, třeba pochopíš.

A ano, používám i jiné věci k nestandartním úkonům.
to mi tě je asi trochu líto. Nevím, co si myslet :-)

ale koukni kolik lidí to zajímá ... ;)
jestli to byla tvá nemyšlenka nebo ty kraviny, co tu píšeš a nechceš si nechat vymluvit. No, nevím.

navíc je to asi tak stejně k věci, jako HR na výšku....
ale i u té čáry bylo napsaáno hned v prvním příspěvku, že je to „HTML blbost“
Joker
Profil
VelkýBubák
Blbost neblbost, funguje to a to je hlavní. Docela rád bych věděl co ti na tom vlastně vadí.
Zhruba podobně argumentují i ti, co ve Wordu odsazují 40 mezerami, novou stránku dělají vložením dostatečného počtu prázdných řádků a nadpisy jako zvětšený a tučný normální text.
Že něco nějakým způsobem jde udělat ještě neznamená, že se to tak dělat.

nevím proč by obrázek nemohl oddělovat
Může, ale pak je dost sporné, jestli by měl být ve značce <img>. Značka <img> je pro "obsahový" obrázek, například musí mít popisek (respektive zástupný text) a tak.
Aby v čistě textové verzi bylo něco jako
text text text
oddělovač
text text text
...to asi nedává smysl.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Jokera:
Že něco nějakým způsobem jde udělat ještě neznamená, že se to tak má dělat.
Tvůrci jazyků nejsou neomylní — že se něco nějak dělat , ještě neznamená, že to je nejefektivnější postup. V tomto případě to ovšem platí. Malý Bubák má pravdu, VelkýBubák by se měl trochu dovzdělat, aby nám tu nestrašil.

Značka <img> je pro "obsahový" obrázek, například musí mít popisek (respektive zástupný text)
Nemusí, funguje i bez něj. Je to takové to slaboučké „musí“, které vnímá jako povinnost jen ten, kdo ho tak vnímat chce.


Reaguji na malého Bubáka:
> „U obrázku nefungují procenta
> „Od kdy?
Pokud si dobře (ale matně) vzpomínám, tak Explorer je v quirku počítá z rozměrů celé stránky, nikoliv z rozměrů rodiče.
Joker
Profil
Chamurappi
Tvůrci jazyků nejsou neomylní — že se něco nějak dělat má, ještě neznamená, že to je nejefektivnější postup.
Což vcelku nesouvisí s tím, co jsem řekl. Výraz "se to tak má dělat" může být interpretovaný z pohledu "pravidel" i z pohledu efektivity a pořád to bude pravda.
Ale budiž, přeformuluju: Že je tak jde ještě neznamená, že to je nejlepší řešení.

Nemusí, funguje i bez něj. Je to takové to slaboučké „musí“, které vnímá jako povinnost jen ten, kdo ho tak vnímat chce.
...abych před to psal něco jako:
Klíčová slova "musí", "nesmí", "měl by", "neměl by", "může" a "volitelný" v dané větě se interpretují ve smyslu termínů must, must not, shall, shall not, may a optional podle RFC 2119.
VelkýBubák
Profil
bubáku zkus tohle (a pak něco tvrď):
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN">
<TABLE BORDER=0 HEIGHT="100%">
<TR>
<TD style="background: red;" width='0'><TD>text stránky<BR><BR><BR>
</TR>
</TABLE>
čára a firefox 3.0.5
<img src="cara.png" width="2" height="100%">
“(nefunguje)
<img src="cara.png" width="2" height="100">[/i]“(Funguje)

Uznávám že v novějších prohlížečích je to dost prasárna, ale napadá Vás nějaké řešení pro staré prohlížeče a bez CSS?
« 1 2

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: