« 1 2
Autor Zpráva
srigi
Profil
Pouzivam maly trik aby som pocet browserov znizil o jeden - Vsetko nizsie od IE6 vratane neho samotneho zhodim do quirku. Tym dosiahnem, ze IE6 bude renderovat takmer na chlp rovnako ako IE5.5. Vsetky ostatne browsery musia bezat v std mode. Dosiahnes to pomocou DTD zapisu XHTM 1.0 s XML prologom.

Takto mam osefovane IE, vdaka tomu mi v podstate staci kod vyladit najskvor podla FF-2.0 (Firebug go go go), potom to checknem v IE7 a v IE6 iba opravim. Potom pride testovanie v Opere a navom FF. Rozmyslam, ze si spravim virtualnu masinu s linuxom, kvoli Konqeroru.

Operu preferujem starsiu 9.27 (9.5.x sa mi nepaci, podla mna je kopec ludi co nekcu 9.2x opustit).


Celkovo je robota webdesignera teraz este tazsia ako kedykolvek predtym. Za posledneho polroka pribudli min. 3 renderovacie jadra (nove Gecko, Webkit a nova Opera) stare prehliadace nie a nie zomriet (sam tomu dopomaham :D ).
Tomasds
Profil
Ine
Gratuluji k titulu, pane doktore. Statistiky používaných prohlížečů jsou na výše uvedené adrese http://toplist.cz/global.html. MSIE tam figuruje jako nezanedbatelná položka. Tím bych naši debatu ukončil jako bezpředmětnou.
FLvAk
Profil *
Joker: "Zastaralým prohlížečům (IE5, IE4, NN4 apod.) neposílám styly (CSS-ko), což by mělo minimalizovat riziko, že stránka v nich nebude čitelná."

No a co kdybych jim poslal jen zjednodušené styly takže třeba bych naformátoval jen nadpisy, velikosti obrázku (height, width) a takové jednodušší věci to by mohli zvládnout ne?
Ine
Profil *
Bubák

Není nic ubožejšího v diskuzi než odklonit se od obsahu a napadnout diskutujícího kvůli formě jeho vyjadřování:-)

zajímavá diskuze

- první diskutující označí můj názor jako 'ultra nesmysl' aniž by věděl na jakém základě je postavený (Tomasds)
- druhý diskutující napadne mou formu vyjadřování, aniž by byla důležitá (Bubák) a aniž by tušil něco o případných chybách diskutujícího
- třetí (Chamurappi) přistupuje k názoru stylem: upalte kacíře...

BTW: nikomu necpu jaký mám tituly, uvedl jsem to jako úvod k vysvětlení, proč nesouhlasím s tím, že někdo označí můj názor jako 'ultra nesmysl' aniž by tušil, že tento názor (i když je podaný humornou otázkou) má základy v podobě šetření vývojárů, uživatelů, atd...

Každopádně plně respektuji moderátora (Chamurappi), který se nechce pouštět do diskuze, která může vyústit ve flameware ... a na to jsem se také ptal, z odpovědi typu 'ultra nesmysl' jsem to bohužel nepochopil ... :-(
Chamurappi
Profil
Reaguji na Ine:
Jestli se chceš o tomto bavit, založ si vlastní vlákno a já tě tam místo rituálního upalování mile rád nasekám na nudličky a lehce opražím.
Tady tě brzy opět smažu a stejně dopadnou i reakce na tebe.


Reaguji na srigiho:
Dosiahnes to pomocou DTD zapisu XHTM 1.0 s XML prologom.
Do HTML dokumentu deklarace XHTML DTD nepatří.
Mimochodem, XML prolog se skládá z XML deklarace a <!doctype> deklarace.
Timy
Profil
Ine
Nemohl byste si založit to vlastní téma (třeba zde) a vysvětlit nám, proč nepovažujete MSIE za prohlížeč? Upřímně by mě to velmi zajímalo.
Tomasds
Profil
Ine
Zamyšlení na téma rádio vs. TV je ve vláknu v jakých prohlížečích v dnešní době testujete čistě off-topic, stejně jako veškeré další povídání, které vygeneroval tvůj první příspěvek.

Přesná čísla ze statistik mě nezajímají. MSIE je prostě něco, co si žádný (nejen slušný) autor webu nemůže dovolit ignorovat. Jestli máš co říct k tématu, tak se rozmáchni, jestli ne, založ si vlastní vlákno o TV a rádiu a očekávej, že dlouho nevydrží.

Tvůj první (oprávněně smazaný) příspěvek "Tak nevím proč zde uvádíte IE" jsem četl, takže tvoje poznámka

- první diskutující označí můj názor jako 'ultra nesmysl' aniž by věděl na jakém základě je postavený (Tomasds)

se zakládá na omylu.


Jestli naše zajímavé povídání někdo komplet promázne, nebudu mít vůbec nic proti.
Ine
Profil *
Timy

Ne nechcí, nyní už ne ... :-( Mám hodně argumentů pro (strávil jsem na tom hodně času). Uznávám i mnoho argumentů proti (a nevylučuji ani to, že bych si moje argumenty neobhájil), ale upřímně vytáčí mě, když mi někdo smaže příspěvek, kterým nikoho nenapadám, není vulgární, pouze vyvracuje nesmysl určitého argumentu (viz. můj dvakrát smazaný příspěvek, reakce na uživatele Tomasds ohledně uvedení linku na statistiku ) ... pokud se dívám na mé příspěvky zde, pak nedávájí smysl, protože polovina argumentů byla i vícektrát smazána :-(
Ine
Profil *
Tomasds
Zamyšlení na téma rádio vs. TV ... asi jsi nepochopil příklad, který měl jasně naznačit, že i když někdo používá nějaký program jako prohlížeč, nemusí se jednat o prohlížeč (porovnání radio - tv)
Timy
Profil
Ine
ale upřímně vytáčí mě, když mi někdo smaže příspěvek, kterým nikoho nenapadám, není vulgární
…a není k tématu.

Jak chcete.
srigi
Profil
Chamurappi
To je tak trocha slovickarenie (dufam, ze budes tomu slovu rozumiet). Dolezity je efekt toho zapisu IE6- quirk, vsetko ostatne std. Navyse vdaka tomu XML prologu na zaciatku mozeme definovat dokumentu lubovolne kodovanie, nie len UTF-8.

Velmi som si tento DTD (alebo akokolvek to nazveme) oblubil, kvoli predvidavosti IE6.
joe
Profil
srigi
Můžeš mi prosím tě napsat, jakou výhodu má to, že IE < 6 budou pracovat ve quirk módu? Používám doctype, díky kterému prohlížeče používají jen standartní mód a žádný problém nemám. Weby kontroluju s nejnižší verzí IE5.5, níž to podle mě už nemá cenu...
srigi
Profil
IE6 bude mat chybny box model, velkost textu vyjadrenu textovo (small, x-small) bude renderovat o stupen vyssie a tusim, ze iba v tomto mode zle vypoctava sirku tabulky udanu v percentach.

Toto vsetko si poriesis v samostatnom CSS subora, ktory pripojis cez podmieneny komentar. Zaroven si budes isty, ze rovnaky render bude v IE5.5, co je taky malu bonus.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Ine:
upřímně vytáčí mě, když mi někdo smaže příspěvek, kterým nikoho nenapadám
Vytáčení je záměrné, pane doktore. Když nejsi schopen pochopit větu „založ si vlastní vlákno“, zažiješ krutá muka drtivé a zajisté zcela nespravedlivé prohry v této monstrózní bitvě o význam všeobecně chápaného slovíčka.

když někdo používá nějaký program jako prohlížeč, nemusí se jednat o prohlížeč (porovnání radio - tv)
Tvrdíš, že jsi dostal grant na výzkum prohlížečů, který podpírá tvůj „ultra nesmysl“, a tvým nejpřesvědčivějším zjištěním je skřípající přirovnání prohlížeče k rádiu? Fascinující.

Jestli na toto své téma ještě jednou přispěješ do tohoto vlákna, odstraním z tvého příspěvku všechny měkké souhlásky a pak se ti tu všichni pořádně zasmějeme, že neumíš česky. To bude ale ostuda.


Reaguji na srigiho:
Navyse vdaka tomu XML prologu na zaciatku mozeme definovat dokumentu lubovolne kodovanie
Nemůžeš, protože používáš pořád HTML a tam se bere „charset“ z <meta http-euqiv="Content-Type">. Všechny prohlížeče budou kódování z XML deklarace vesele ignorovat, píšeš ho tam zbytečně.

IE6 bude mat chybny box model
Říkejme mu raději „nestandardní“. Nevidím přínos v tom, že máš v šestce jiný box model než všude jinde. Vyjmenováváš spíš nevýhody svého postupu, ne? Podmíněné komentáře fungují nezávisle na vykreslovacím režimu.

Zaroven si budes isty, ze rovnaky render bude v IE5.5, co je taky malu bonus.
S tou jistotou bych si nebyl tak jistý.
Explorer 5.5 nikdy neměl větší tržní podíl než Explorer 5.0 a i dnes je čistá pětka skoro dvakrát rozšířenější, takže je to opravdu hodně malý bonus. Verze 5.5 standardní režim nemá, tudíž vykreslování v ní nijak nesouvisí s tím, do které škatulky zapadne šestka.
Ine
Profil *
Chamurappi
Udělej si s mýma příspěvkama co cheš, stejnak už jsou na půl promazaný a na půl proeditovaný, v novém vlákně zřejmě nemohu odpovídat na příspěvek, který je ve minulém vláknu.... přečti si pořádně mé (needitované) příspěvky .... Příklad vysvětlující nesmysl ohánět se statistikou nerovná se argument ... zatím jsem se k argumentům nedostal a zřejmě nedostanu :-) ... jinak dobrej přístup... mazat a editovat příspěvky a tím znemožnit přispívajícího :-)
Chamurappi
Profil
Reaguji na Ine:
v novém vlákně zřejmě nemohu odpovídat na příspěvek, který je ve minulém vláknu
Proč by ne? Můžeš odkázat, můžeš citovat (to doporučuji). Docela obvyklý postup. Adresát si tvoji reakci najde, o to se neboj. V tomto vlákně akorát otravuješ všechny, koho zajímá skutečné téma vlákna.

Příklad vysvětlující nesmysl ohánět se statistikou nerovná se argument
Já moc ti nerozumět, ty doktor indián?

stejnak už jsou na půl promazaný a na půl proeditovaný
Zatím jsem ti žádný příspěvek neupravil. Smazal jsem ti tři příspěvky, z toho dva byly skoro stejné a z kontextu je vcelku zřejmé, cos v nich psal. Založ nové vlákno, v něm se nerušeně vyjádři a já tohle promažu.
Joker
Profil
FLvAk
to je celkem dobré řešení jim neposílat styly. Pomocí jakého kodu to děláš? Možná pro ie bych věděl jak na to ale i pro NN4 (ani nevím co je to za prohlížeč :D)?
NN4 je Netscape Navigator 4, dnes už vskutku historický kousek ;)

Ještě přidám ten kód... tohle používám na mém webu:
    <style type="text/css" media="all">
    @import'/css/obecne.css';
    @import'/css/specificke.css';
    </style>
    <!--[if lte IE 6]> 
      <style type="text/css" media="all">
      @import'/css/ie.css';
      </style>
    <![endif]-->

Je tam více vychytávek:
1. Styly jsou v externích souborech a k jejich vložení se nepoužívá <link>, ale CSS konstrukce @import, kterou ty úplně staré prohlížeče (před IE5) nepochopí. V tuhle chvíli už by neměly styly dostat NN4 nebo IE4.
2. Takový trik: za @import chybí mezera. To je záměrné, protože tuhle konstrukci nepochopí IE5.
3. IE 5.5+ a moderní prohlížeče si načtou ty první stylové soubory.
4. Dál náleduje podmíněný komentář, který v IE5.5 a IE6 dotáhne "opravný" CSS soubor, který řeší chyby v těchhle prohlížečích.

Šlo by třeba i napsat nějaký redukovaný stylopis pro IE5/IE4/... a dotáhnout ho podmíněným komentářem, ale nestálo mi to za to, když třeba za srpen tvoří IE do 5.5 a NN 4.* a starší v součtu zhruba 0,44% zobrazených stránek.
Kajman_
Profil *
Zběžně otestovat stránky i v prohlížeči links nemusí být na škodu.
grandepivko
Profil
velice me zajima jaky je podil webovych prohlizecu, hlavne IE 5.5.
kdy by mel nekdo takovou informaci, z rozsahlyh statistik
Timy
Profil
grandepivko
http://toplist.cz/global.html
FLvAk
Profil *
Mám dotaz. I když se to až tak moc netýká věci ale s prohlížeči a testováním to celkem souvisí tak snad to nebude vadit.
Pro zobrazení stránek na PC (css) se používá media screen popřípadě all že? Pro zobrazení na mobilu se používá media hanheld. Mě by zajímalo podle čeho se řídí opera mini 4.1 protože většina stranek se zobrazí tak jako na pc ale zase např. google je jaoby trochu upravený pro displej telefonu tak nevím.
A jak mám ty styly pro mobily testovat v té opeře mini popřípadě jiných mobilních prohlížečích?
Bubák
Profil
FLvAk
http://www.operamini.com/demo/
Aby ti to chodilo, musíš mít instalovanou Javu.

Pro fajnšmekry:
Opera Mini na desktop
http://met.blog.root.cz/2008/04/03/opera-mini-na-desktop/
quinux
Profil
FLvAk
imho Opera Mini a Safari pro iPhone jsou jen osekané a upravené verze pro mobilní zařízení, ale zobrazovací schopnosti by měly mít totožné (ale ani jednoho nemám, takže se "jen domnívám"). Osobně si myslím, že s mobilem leze na net jen absolutní závislák :) (nepočítám vybírání e-mailů) a jelikož je v mobilních prohlížečích docela chaos (sám jsem viděl asi 4 různé, které různě zobrazovaly), tak bych pro mobil doporučil vytvořit textovou verzi (pokud o mobilní uživatele člověk tolik stojí) - ušetří to čas i peníze a to nejen tvoje jakožto tvůrce, ale i uživatelů, kterým se stránka na mobilu rychleji načte a na malém displayi i lépe čte.
« 1 2

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0