« 1 2 3
Autor Zpráva
žralok
Profil *
chtěl ybch se zeptat, pokud by mi kamarád naprogramoval diskuzi, dá se nějak na ty stránky dostat?
yFang
Profil
žralok
Dá.
žralok
Profil *
Mám další dotaz. Nedaří se mi upravit velikost otvíraného okna, v sekci O nás odkaz Fíli.
Mistr
Profil
žralok
Nedaří se mi upravit velikost otvíraného okna
Jak by se to okno mělo otevírat? V jaké podobě?
žralok
Profil *
no, chtěl bych, aby se mi otevřelo v dalším okně ale menší tak na třetinu obrazovky, ono tam zase tolik textu nebude a na celou obrazovku by to vypadalo dost blbě.
Mistr
Profil
žralok
Myslíš v novém okně? Tak na to je atribut target, který k odkazu přidáš. Nastav jej na hodnotu _blank (i s tím podtržítkem vpředu).

Pokud však chceš otevřít stránku do stávajícího okna prohlížeše, jen mu chceš změnit velikost, použij na to JavaScript, přesněji jeho metody objektu window.

Chtěl bych Tě ale upozornit, že uživatelé velmi nelibě nesou skutečnost, začne-li se něco dít s počítačem či prohlížečem a oni nad tím nemají přehled. Myslím tedy, že za nějaké samovolné roztahování či přesuny okna Ti aplaudovat nebudou.
žralok
Profil *
Dobrá, zvážl jsem pro a proti a přehlasoval jsem se. :-) Teď bych chtěl začít měnit design stránek. Docela se mi zamlouvá to, jak to má třeba http://www.semantika.name jak je tect posunut víc na střed. Je to přehlednější, díval jsem se na to a om tam vkládá na boky cyklicky obrázky, tak, že to vypadá plynule.
Mistr
Profil
žralok
Kterak vycentrovat obsah stránky: http://www.tiso.wz.cz/articles/vycentrovanie-obsahu-stranky.php
žralok
Profil *
TAk jsem dočetl tu sémantiku, ale moc z toho moudrý nejsem, chápu, že to co mne naučili ve škole mám nahradit něčím jiným, ael nevím, jak ty jiné příkazy nadeklarovat a nastavit, to tam neříká. A taky si nejsem jistý, tím, jestli jsem správně pochopil, přoč to má být sémantické. Jde tam jen o lepší čitelnost zdrojáku?
Miloš
Profil
žralok
nevím, jak ty jiné příkazy nadeklarovat
Této formulaci nerozumím.

Jde o to, že myslí-li kodér alespoň trochu sémanticky, pak je jeho kód přehlednější (a sám se v něm nakonec lépe orientuje).
Ostavec je odstavcem, nadpis nadpisem (hierarchie nadpisů má logiku), seznam seznamem, tabulka tabulkou…
Obejde se bez zbytečně přemnožených tříd (class) a ID.
Pokud je stránka zobrazená bez stylů, lépe vypadá (je přehlednější).
žralok
Profil *
Této formulaci nerozumím.
Když dám například příkaz <font> tak ho můžu různě deklarovat, nastavovat, můžu tam funkce jako color, size, align atd. Pokud tedy nebudu používat nějaký příkaz ale budu místo něj používat jiný, tak ty funkce jsou stejné, nebo se i jinak "jmenují"?
Miloš
Profil
žralok
<font> není příkaz, ale značka, neboli tag.
Tag <font> (se všemi svými atributy jako <font color="…" size="…" face="…">) je zastaralý a není důvod ho používat.
Všechny tyhle vlastnosti (a řada dalších!) se dají přiřadit libovolným prvkům (obrázkům ne, samozřejmě ;-)) pomocí CSS vlastnosti font (resp. font-family, font-size, font-weight, font-style, font-variant), color, line-height, text-decoration a text-transform.

Je to flexibilnější a pohodlnější.
Miloš
Profil
žralok
Ještě doplním – můžeš si to ověřit třeba na (graficky velmi zběsilé) stránce http://kesolim.sweb.cz/dvousloupcovy_layout_bez_divu/ – prohlédni si zdroják, žádná zbytečná značka. Vzhled je kompletně řešen pomocí CSS.
Je to přehledné zejména proto, že v HTML je jenom text a jeho struktura (nadpisy, odstavce, menu, patička), zatímco vzhled je kompletně řešen pomocí CSS (v přilinkovaném souboru) – tyto dvě oblasti se tak nepletou jedna do druhé.
žralok
Profil *
Aha, ale já se nikdy v CSS neučil a ani na to teď nemám čas, jsem vděčný i za ten paskvil co jsem udělal:-)
Žralok
Profil *
Mistr
Kterak vycentrovat obsah stránky: http://www.tiso.wz.cz/articles/vycentrovanie-obsahu-stranky.php[/i]“;
Zkoušel jsem to tam dát podle tohoto odkazu a nejelo mi to. Zkoušel jsem to tam jak pro HTML tak pro CSS
Měsíček
Profil
Zkoušel jsi špatně.
Žralok
Profil *
To je dost možné, tam zkušební verze je tady: http://sweb.cz/cerna-zare/zkouška.html je to jen ta úvodní strana. Když to tam zadávím jako pro html tak jsem tam nikde neviděl nějaké deklarování toho rozměru na jakém má ta stránka bát, a css to přitom je...
Měsíček
Profil
Jen tak btw .. nemáš uzavřené značky <img>.
Žralok
Profil *
Jj díky, já to mám jen u toho prvního, těch dalších jsem si nevšiml...
Žralok
Profil *
Zkuste se mi tam na to podívat, vím že to tam zadávám špatně, ale nevím co všechno...
Díky
Žralok
Profil *
Nevím proč, ale v Opeře se ten obrázek nezobrazuje, ale v Firefoxu ano...
« 1 2 3

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: