Autor Zpráva
Lukasss
Profil *
Ahoj, mám takový blbý dotaz. Proč mají některé stránky klasicky koncovku html (www.blabla.cz/bla.html) a některé ji nemají vůbec? (www.blabla.cz/bla/). Nezlobte se za blbou otázku. Díky
imploder
Profil
www.blabla.cz/bla.html je adresa souboru
www.blabla.cz/bla je adresa adresáře (složky)

Když přijde serveru požadavek na adresu bez uvedení jména konkrétní stránky (tedy něco jako www.blabla.cz/bla/), automaticky pošle soubor určitého jména, nejčastěji index.html (příp. s jinou koncovkou). To jméno se dá nastavit, standardní je index.<něco>. Když v daném adresáři (v tomto případě bla) takový soubor není, může server vrátit výpis adresáře (opět závisí na nastavení).
Leinad
Profil
Zkus si na webu vyhledat spojení jako URL, URI, Scheme a možná i další.
Cesta www.example.com/bla.htm mi připadá jako jeden článek, cesta www.example.com/bla/ mi připadá jako kategorie, adresář či kus domény. Někdo může tvrdit, že .htm zbytečně prodlužuje cestu a mate roboty, které to pak přidávají mezi klíčová slova. Za výchozího nastavení serveru, bez použití skriptů, se cesty obvykle tvoří jako přesná kopie toho, jak jsou cesty na disku.
Edit: Tak mě imploder předběhl. A neměl bych tak dlouho viset na jednom tématu.
Railbot
Profil
www.blabla.cz/bla je adresa adresáře (složky)
Nebo také ne. Může to být adresa stránky, .htaccess snad známe.
ninja
Profil
Lukasss: Proč mají některé stránky klasicky koncovku html (www.blabla.cz/bla.html) a některé ji nemají vůbec?

Protoze nekteri tvurci stranek se (spravne) domnivaji, ze uzivatele vubec koncovka nezajima, takze neni duvod ji zobrazovat. Co server vrati na libovolne URL je zcela v moci autora stranek.
DoubleThink
Profil *
„www.blabla.cz/bla je adresa adresáře (složky) “
Nebo také ne. Může to být adresa stránky, .htaccess snad známe.
A taky to může být jen soubor bla bez koncovky, která samozřejmě není povinná.
Koncovky v HTTP komunikaci hrají malou roli, protože, narozdíl od (windows) filesystemu, neurčují datový typ obsahu.

Někdo může tvrdit, že .htm zbytečně prodlužuje cestu a mate roboty, které to pak přidávají mezi klíčová slova.
Tak hloupí roboti imho nejsou.
imploder
Profil
DoubleThink
A taky to může být jen soubor bla bez koncovky, která samozřejmě není povinná.
Prohlížeče tam automaticky doplňují lomítko.
ninja
Profil
imploder: Prohlížeče tam automaticky doplňují lomítko.

Ktery prohlizec?

http://www.example.com/neco
http://www.example.com/neco/

mohou byt kazde neco uplne jineho.
DoubleThink
Profil *
Prohlížeče tam automaticky doplňují lomítko.
Prohlížeče nikam nic nedoplňují. Pokud neexistuje soubor neco, může se server podívat, jestli existuje adresář neco a uživatele na něj přesměrovat hlavičkou 302 Found.
Bubák
Profil
imploder: Prohlížeče tam automaticky doplňují lomítko.
Nepleteš si to s timto?
http://www.example.com
To je totiž trochu jiný případ.
imploder
Profil
Rozhodně při zadání samotného doménového jména bez lomítka - třeba www.seznam.cz - se samo doplní lomítko na konec, jinak by to ani nedávalo smysl (nebo může být vůbec v HTTP příkaz GET <nic>?). Když dám jméno adresáře bez lomítka, taky se tam doplní. Tyhle dvě adresy vedou na stejné místo, do adresáře awkwords:
http://bprhad.wz.cz/awkwords
http://bprhad.wz.cz/awkwords/
Žádný mod_rewrite ani nic takového tam rozhodně nemám.
ninja
Profil
imploder:

1. Ano, ciste u domeny (example.com) se lomitko na konec doplnuje.
2. To ze awkwords a awkwords/ jsou u tebe to same, dela tve nastaveni webserveru, viz jak pise DoubleThink.

Toto chovani ale muze byt zmeneno. Proste prohlizece lomitka nedoplnuji.
DoubleThink
Profil *
imploder
Doplní tvůj prohlížeč lomítko sem?
es
Profil *
imploder
http://diskuse.jakpsatweb.cz/index.php?action=vthread&forum=1&topic=64 693&page=0 Viď príspevky Timyho
imploder
Profil
DoubleThink
Ne. Prohlížeč to, že má lomítko doplnit asi zjistí nějak od serveru, když jinde ho doplňuje.
es
Profil *
imploder
DoubleThink
Ne. Prohlížeč to, že má lomítko doplnit asi zjistí nějak od serveru, když jinde ho doplňuje.

Čiže vlastne dávaš úplne za pravdu DoubleThinkovi.
imploder
Profil
es
Čiže vlastne dávaš úplne za pravdu DoubleThinkovi.
Přesně tak.
ninja
Profil
imploder: Prohlížeč to, že má lomítko doplnit asi zjistí nějak od serveru, když jinde ho doplňuje.

Zjisti to uplne stejne jako u kazdeho jineho presmerovani. Proste zadne pravidlo s pridavanim lomitek neni. Uz to pochop.
Timy
Profil
imploder
Prohlížeč nedoplňuje nic, zkus si zadat do prohlížeče nějakou stránku, která se ideálně dlouho načítá. Uvidíš, že lomítko se tam dostane až když odpoví server.

Jinak: http://www.example.com bude vždy přesměrováno na verzi s lomítkem. Ale http://www.example.com/pes se už bude chovat různě. Pokud nepracujeme s mod_rewrite, tak mohou nastat tyto případy: Na serveru se nachází soubor „pes“ — pak bude zobrazen. Pokud je zapnutá direktiva multiviews (nebo tak nějak) bude server zkoušet doplňovat koncovky. Může se pak zobrazit soubor pes.html. A konečně se na serveru může nacházet složka pes/, která bude zobrazena.
imploder
Profil
ninja
Proste zadne pravidlo s pridavanim lomitek neni. Uz to pochop.
Jo, já to chápu a souhlasím s váma :)

Zjistil jsem, že postup při vynechání lomítka u adresáře (které následně server doplní) je následující:
1. prohlížeč pošle požadavek na adresu bez lomítka
2. server vrátí 301 Moved Permanently s hlavičkou Location s adresou s lomítkem
3. prohlížeč pošle požadavek na tu adresu (už s lomítkem)
4. server vrátí 200 OK a požadovaný obsah

Takže vlastně je to o min. 2 HTTP pakety delší postup. Tzn. je důvod psát URL do odkazů už s lomítkama, stránky budou rychlejší.
Díky za vysvětlení, je to zajímavý poznatek.
ninja
Profil
imploder: Buhuzel to asi stale nechapete. Verze s lomitkem na konci a bez lomitka muzou byt zcela odlisne, s jinym obsahem. Takze urcite neni dobre psat vzdy verzi s lomitkem, ale psat verzi ktera odpovida pozadovanemu obsahu.

Je mozne mit na URL http://www.example.com/pes HTML stranku s popisem psu a na http://www.example.com/pes/ uplne jinou stranku - katalog ruznych plemen.

Oboji je zcela legitimni URI i obsah s vlastni adresou i obsahem.
imploder
Profil
Buhuzel to asi stale nechapete. Verze s lomitkem na konci a bez lomitka muzou byt zcela odlisne, s jinym obsahem. Takze urcite neni dobre psat vzdy verzi s lomitkem, ale psat verzi ktera odpovida pozadovanemu obsahu.
To chápu. Reálně ale soubory mívají přípony a servery obvykle to lomítko doplní. Měl jsem na mysli odkazování na adresář, resp. index.<xxx> v něm.
ninja
Profil
imploder: ok, nechame toho :)

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: