Autor Zpráva
Camo
Profil
Mam aj dalsiu otazku. Ucim sa kod z knihy z 2002 roku. Snazim sa pisat podla XHTML strict, ale co som si pozeral kody stranok, tak to moc v oblube neni. Vy by ste mi odporucili co. Neni XHTML strict tak trochu obmedzeny, co sa tyka dizajnu? Neviem ci to neni hlupa otazka.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Camo:
Je omezený a zastaralý. V roce 2002 se ještě předpokádalo, že se XHTML prosadí.
Používá se pořád HTML, i když někdy s XHTML deklarací. Na tom, jestli je stránka validní proti odkázané DTD, nezáleží, protože prohlížeče verze nerozlišují.

Neni XHTML strict tak trochu obmedzeny, co sa tyka dizajnu?
Jestli tím myslíš, že nedovoluje některé elementy a atributy ovlivňující pouze vzhled, tak v tom je HTML omezené stejně. Používej CSS.
Camo
Profil
Diki moc. Este sa chcem spytat. Pracujem na tvorbe stanok len dva tyzdne a neviem ci nemam latku nastavenu prilis vysoko, ked chcem tienovat pozadie, blikajuce pismo a pod.
Camo
Profil
Este sa chcem spytat: Teda s pouzivanim farieb mam na to ist cez css? ale zaklad mam robit ako pracu s textom?
el mariachi
Profil
Camo
na blikajúce písmo rovno zabudni
a čo sa týka css, html a podobne čo si sa pýtal.. ovládaš php alebo akým spôsobom robíš menu ?
panther
Profil
el mariachi
ovládaš php alebo akým spôsobom robíš menu ?
ty máš teda starosti.. Když se učí dva týdny HTML, PHP asi ovládat nebude.. Menu se dá udělat i bez PHP.. Co třeba HTML, CSS..? Nemusí hned být generované.
Camo
Profil
Ak by som to robil tak cez tabulky a hypertext, ak som to spravne pochopil. Php je pre mna uplna neznama.
panther
Profil
Camo
tabulky nepoužívat na netabulková data.

Menu se dá zapsat buď do <menu> nebo alespoň <ul> seznamu
el mariachi
Profil
panther
kto hovorí o generovanom menu ? skôr som narážal na odkazy ktoré robí... je trochu iné radiť človeku ktorý má jeden index, v ňom menu a layout a obsahy stránok do toho includuje, a je iné radiť človeku, ktorý odkazuje priamo na stránku, ktorá má obsah, ale aj menu a ďaľšie kraviny ktoré obsahovať už nemá... tak ako bolo kedysi základom naučiť sa na akom princípe funguje menu na stránke s použitím povedzme framov, tak by dnes malo byť samozrejmé naučiť sa pár php riadkov a ušetriť si tak prácu... pokiaľ človek chce robiť stránky, tak samotné html mu stačiť nebude

treba si uvedomiť že základná štruktúra stránky by mala byť index.php, v ňom menu a základná štruktúra stránky vrátane odkazu na externé css, a menu by malo posielať phpčku premenné a podľa toho includovať samotné obsahy.. v css sa spravuje vzhľad stránky a samotné texty by mali byť v includovaných stránkach, čiže treba dbať na oddelenie obsahu od formy.. nie je to nič zložité a verím, že človek by sa mal od začiatku učiť robiť veci poriadne. neznášam prístup : však je to nováčik, jemu to môžme vysvetliť aj nesprávne, hlavne že sa bude vytešovať ako dobre to spravil... to, že povedzme za mesiac už bude nadávať, že sa môže daktoré princípy a postupy učiť odznovu, je už mnohým jedno, že áno :)
Plaváček
Profil
el mariachi

to, že povedzme za mesiac už bude nadávať, že sa môže daktoré princípy a postupy učiť odznovu, je už mnohým jedno, že áno :)

Ano. To je nám jedno. Pokud je autor tohoto vlákna úplný začátečník, musí začít tam, kde i my všichni ostatní. Vyzkoušet si cesty, které nikam nevedou, vracet se a přes odbočky a křižovatky nalézat cesty rovné a přímé a správné. Tím se totiž vzdělává a učí a zjišťuje, proč tohle řešení není dobré a naopak jiné je lepší. Musí pochopit proč, a to mu nikdo vysvětlit nemůže. Musí to prostě zkusit.

Každý tím musí projít.

pokiaľ človek chce robiť stránky, tak samotné html mu stačiť nebude

Bude. Klidně.
Camo
Profil
Ocenujem tvoj pristup k ludom el. V takom svete sa lepsie a lahsie zije. A k teme: Oddelenie obsahu od fromy chapem, ale napr. preco nepouzivat tabulky k formatovaniu vzhladu stranky to nechapem, V knihe mi to pripadalo ako vyborny napad. Este raz dik za starostlivost!
Plaváček
Profil
Camo

Dopřeji ti dva odkazy ke studiu.

1. http://www.jakpsatweb.cz/clanky/skutecne-vyhody-css-layoutu.html
2. http://www.pixy.cz/pixylophone/2004_01_archiv.html

Přeji hezký studijní večer.
Camo
Profil
Je ale pravda aj to, ze princip omylov je pre ucenie sa asi najpouzivanejsi a ucinny. Povrchnost moze byt aj znakom unavy. Ide tu hlavne o umysel.
el mariachi
Profil
Plaváček
prečo, keď to niekomu môžeš vysvetliť rovno ? nie každý si potrebuje rovno nabiť hubu aby pochopil, častokrát by to ušetrilo spústu času.. a pokiaľ človek nepochopí prečo a bude skúšať, príde na dôvod aj sám, ale základ je povedať ľuďom ako to naozaj je a ako je dobré to robiť a aj prečo.. tipujem, že ty svoje dieťa (ak máš) nevychovávaš štýlom, že mu dáš palicu do ruky a pustíš ho do lesa, že si tým musel prejsť tvoj praprapradedko, tak si tým musí prejsť aj tvoj synáčik :) je tu predsa nejaký pokrok a nevidím dôvod na to, aby každý začínal úplne od nuly, keď to nutné nie je.. nevravím predsa že má začať robiť finančné aplikácie pre obrovské podniky, ale predsa základné rozvrhnutie a princípy pri tvorení by poznať mal.. nerozumiem prečo zastávaš taký postoj, keď mu môžeme ušetiť kopu trápenia a googlovania a miesto toho by sa mohol sústrediť na iné veci

Camo
síce som túto stránku len zbežne prebehol, možno ti vysvetlí prečo nie tabuľky : http://www.inet.sk/clanok/2400/z-archivu-nepouzivajte-tabulky-na-tvorb u-stranok-prejdite-na-css
v skratke
1.) <table> nebolo nikdy stvorené pre layout
2.) pri tabuľkách máš zbytočné časti, celé je to neprehľadné a ťažkopádne.. ak to má dakto prerábať a máš zložitejšiu štruktúru, tak sbohom..
...atď
kukni ten článok a ak nebudeš dačomu rozumieť, kľudne sa pýtaj
Camo
Profil
Tie tabulky su dost diskutovana vec ako som pozeral. Layout je obtekanie? Ale dost stranok co som pozeral tabulky pouziva. Nieje to len vec vkusu? A samozrejme, ked to ide ucim sa radsej bez toho otlkania, len konstatujem, ze je to velmi casta vec aj u mna. Spajam to ale este s jednou zasadnou vecou a to je viera v Boha.
el mariachi
Profil
Camo
nie je to vec vkusu, je to vec kódu.. záleží hlavne na tom, ako vážne berieš webtvorbu.. ak chceš robiť stránky aj pre iných, tak čoskoro prídeš aj sám na to, prečo je omnoho lepšie použiť css a nie tabuľky
Camo
Profil
Zamyslam robit stranky pre mensie firmy ktore by tym riesili svoju reklamu. Max. nejake jednoduche formulare. Dnes je to vsetko dik za vasu namahu.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.