« 1 2
Autor Zpráva
Miloš
Profil
Bubák
Viděl bych to tak, že:
<kbd> tehdy, pokud je to aktivní zápis – jako že napíšu print, odentruju a ono to tiskne.
<code> tehdy, je-li to součást zdrojáku.
Bubák
Profil
Miloš
Máš pravdu, už doporučuji <code>.
Navíc jsem nějak byl v domění, že <code> je blokový.
Miloš
Profil
Bubák
Blokové není <code>, ale <pre>.
trotis
Profil *
aha. No a je možne značce pre v css taky definovat vlastnosti jako vzhled pisma, ramečky atd.?

p.s.:no samozřejmě že b jen tak flaknuty v body je blbost ale třeba u img to tak jde ten muže byt jak v body tak v odstavci.
Bubák
Profil
No a je možne značce pre v css taky definovat vlastnosti jako vzhled pisma, ramečky atd.?
Vyzkoušej. Asi se budeš divit, co všechno jde nastylovat:
http://atd.havrlant.net/item/kaskadova-hadanka.html
trotis
Profil *
mám dotaz.
Je možné v dnešní době už používat bez problému kodování UTF-8 ?

Ono tam stačí v hlavičce před title uvest meta tag třeba:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8">


A pak v pspadu ve "formát" zvolit UTF-8.

A to je vše nebo ještě je potřeba něco?
Nerad bych aby se mi misto českých znaku zobrazily nějaké divné znaky.
Miloš
Profil
UTF-8 vřele doporučuji.
Jediné nebezpečí, o kterém vím, je BOM (tzn. editace v PSPadu ano, v Poznámkovém bloku ne).
trotis
Profil *
:D Poznámkový blok bych nepoužil ani kdyby mi za to Microsoft platil.
Miloš
Profil
trotis
Pokud potřebuješ rychlou úpravu (všimneš si nějakého překlepu), dá se notepad dobře použít.
Kódování v něm ale považuji za čirý masochismus (kdosi mě tu za to kdysi sepsul, ale trvám si na tom).
trotis
Profil *
no teď jsem se díval že i obrazek musí byt v něčem (div,p). Teda aspoň podle validatoru u striktni deklarace.
Divné. A ja myslel že to tak být nemusi.

Jinak dotaz. Muže se použivat hr? Někde jsem četl že není dobré jej použivat. No ale jak se pak bez něj obejít a udělat čáru.

2. má byt meta tag pro kodovani češtiny před titulkem? Na jpw bylo psane že to tak má být ale někde jsem zase v nějake diskuzi četl že je to jedno a muže to byt obraceně. Jak je to? Mám dojem že mi to kdysi v ie6 dělalo chyby když meta tak byl až za title ale nyni to nemohu zjistit jelikož mam visty.
Miloš
Profil
Obrázek (ač má tvar čtverce/obdélníka) je řádkový prvek. Zřejmě proto striktní doctype vyžaduje nadřazený blok.

<hr> používám jako oddělovací zpřehledňovač prostého HTML (pro případ, že se nenačtou styly), ale v CSS mu nastavuju display:none (neboli jako by nebyl) a čáry zapisuju jako border-top nebo border-bottom.

Charset by měl být uvede před <title> tehdy, když <title> obsahuje znaky s diakritikou.
Jestliže se v titulku omezíš na 7bitové ASCII, na pořadí nezáleží.
Davex
Profil
má byt meta tag pro kodovani češtiny před titulkem?
Problémy měl snad jen IE 3 a Netscape Navigator 3 a starší. U moderních prohlížečů je to jedno. Dokonce nemusí být kódování uvedeno vůbec (pokud se posílá v hlavičce HTTP odpovědi).
Chamurappi
Profil
Reaguji na trotise:
Při pročítání tohoto vlákna mi vrtá hlavou, že jsi toho tolik „někde četl“, slyšel a zkoušel, a přesto se ptáš na docela dost známé a stokrát opakované věci.
Máš už nějaký web?

Reaguji na Davexe:
Při předpokládání UTF-8 může Explorer 6 sežrat menšítko v </title>. Ale to je hodně vzácný případ, tenkrát mě překvapil, protože si též myslím, že pravidlo o pořadí je přežité.
Davex
Profil
Chamurappi
Děkuji za připomenutí. Pak to tedy také vysvětluje, proč se mi některé stránky na této diskusi v IE nezobrazují.
Miloš
Profil
Chamurappi
… myslím, že pravidlo o pořadí je přežité.
ale jeho dodržování nikomu neublíží.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Davexe:
Standardní instalace šestky při nastavené autodetekci snad nikdy nepředpokládá UTF-8… nebo ano?
Davex
Profil
Chamurappi
Standardní instalace IE6 do Windows 2000 EN má autodetekci vypnutou a UTF-8 předpokládá. Na všech Win XP, která jsem kontroloval byla také vypnutá - pokusím se ověřit čistou instalací (ale mám jen EN verzi).

EDIT: Takže je to tak, že pokud zůstane po instalaci vypnutá autodetekce a ponechá se ručně nastavené kódování UTF-8, tak to může způsobit neuzavření <title> a ve výsledku prázdnou stránku. Čili chyba, na kterou se při běžném používání jen tak nepřijde (ponechme stranou důvod, proč někdo kódování přenastavil).
trotis
Profil *
Chamurappi:
Ne nemám web. Jelikož nejdříve si musím asi něco přečít a naučit než něco začnu dělat takže zatím jen čtu, čtu a čtu.
trotis
Profil *
Zdravím, mám problém.
Jak se mám odkázat relativně ne soubor který je třeba použít na všech stránkach které jsou v ruzných složkach.
Myslím třeba css, obrázky atd...
Jelikož html soubor bude pokaždé v jiné podsložce tak bych musel pořád měnit relativní adresu což se mi nechce.
Díval jsem se na jpw.cz kde jsem našel možnost odkazat se na root pomocí "/"
Takže bych v rootu měl složku třeba styly a pomocí " /styly/soubor.css " bych se odkazal na css ze všech stranek.

Jenže má to háček. Mě to funguje jen v IE ale v opeře a firefoxu ne. Kde je problém a jak to teda vyřešit jinak? Nebo tento problém je jen na disku a po nahrání na server to už bude fungovat?

Jak to řešíte vy?
Davex
Profil
Jak to řešíte vy?
Nainstalujeme si balíček XAMPP s webovým serverem a netestujeme stránky z disku.
habendorf
Profil
Nenapsal jsi, jak k tomu přistupuješ, jestli přes file, nebo přes webserver (localhost). Možná by ses divil, kde že to ten root vlastně je. Pokud tě to trápí tak moc, nastuduj si něco o virtual host.
habendorf
Profil
Davex

To je testuješ taky z disku a právě v tomto případě je ten root samozřejmě jinde, než ho trotis očekává.
trotis
Profil *
No tak když mám stránku na disku třeba v dokumentech tak root je potom v rootu disku takže c:/

P.S.: vždyť XAMPP je přece něco k PHPečku a tam jsem se zatím ještě nedostal ja testuji jen "normální" stránky.
patrikšimek
Profil *
Ahoj, chtěl bych se zeptat, jak vložím na stránku takovýto rám: http://www.jakpsatweb.cz/priklady/priklad10.html když si zobrazím zdrojový kód, tak mi to ukáže jen obsah stránky. díky moc.
Měsíček
Profil
Hledej "rámy v HTML".
Bubák
Profil
patrikšimek
Pro zobrazení zdrojáku rozložení rámů použij menu prohlížeče. Ty jsi pravděpodobně v Internet Exploreru použil místní nabídku, vvolanou pravým tlaítkem myši.

Tvůj dotaz nesouvisí s tématem, příště si založ vlastní vlákno.
« 1 2

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0