Autor Zpráva
Petr ZZZ
Profil *
Ahoj,

docetl jsem se, ze udání rozmeru za pomoci px je relativní v závislosti na tom, jak je velký pixel u te které obrazovky, takze treba 500px muze jedna obrazovka kreslit 13 cm a jiná obrazovka, co já vím, treba 14 cm velkých. Povazoval bych ovsem za logické, aby velikost pixelu byla nezávislá napr. na formátu souboru a pouzitém programovacím jazyku, ale nevím, zda to tak skutecne je. Konkrétne: Mám-li nekde obrázek ve formátu JPEG a chci si nad obrázkem udelat napr tabulku, která má být presne na sírku obrázku, mohu se spolehnout na to, ze pixel formatu JPEG bude totozný s pixelem html-tabulky? Odpovídá-li na jedne obrazovce 500px = 13 cm a na jiné obrazovce je 500px napríklad 14 cm, bude na obou obrazovkách tabulka presto stejne siroká jako obrázek, kdyz obrázek i tabulka mají identickou sírku co do poctu pixelu (napr. tabulka 600px siroká, JPEG o rozmerech 600x400px)? Jinak receno: jsou pixely formátu JPEG totozné s pixely programovacích jazyku jako napr. CSS?

Dík a ahoj, Petr

P.S. Omlouvám se, pokud tato otázka uz nekdy byla v diskusi resena, ale hledání "pixel" vyhodilo snad nekolik set vláken a tech prvnich nekolik desítek alespon podle nadpisu neslibovalo resit mou otázku. Zbytek jsem neprohlízel; mam podezrení, ze najít na toto odpoved bude hodne tezké, protoze asi bude samozrejmé, aby ty pixely skutecne byly z výse diskutovaného hlediska identické. Ale ono by bylo logické, aby byly identické i u ruzných obrazovek - a ejhle, ony nejsou, coz by clovek veci neznalý necekal. Proto se ptám a prosím o shovívavost, i kdyz profikum muze pripadat, ze se ptám na naprostou blbost.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Petra ZZZ:
Ano.
panther
Profil
Petr ZZZ
pixel je pixel, tedy stejná jednotka.

Odpovídá-li na jedne obrazovce 500px = 13 cm a na jiné obrazovce je 500px napríklad 14 cm, bude na obou obrazovkách tabulka presto stejne siroká jako obrázek...
ano. Centimetrové rozměry se mění v závislosti na rozlišení monitoru. Pokud budeš na monitoru měnit rozlišení, bude se ti "měnit" velikost obrázku - tedy alespoň cm velikost, v pixelech zůstane stejná. Znamená to, že na vyšším rozlišení by se obrázky vešly vedle sebe třeba dva, kdežto na nízkém jen jednou..
Bubák
Profil
Petr ZZZ
Rychlejší, než napsat takový dotaz, je vyzkoušet si to:
<div style="width: 468px; height: 2em; line-height: 2em; color: navy; background: yellow">DIV width 468px</div>
<img src="http://www.jakpsatweb.cz/komix/default.gif">
Dodatek|: Normálně se vřele doporučuje u obrázků deklarovat velikost, v tomto příkladu jsem ji, vzhledem k zaměření dotazu záměrně vynechal.
Railbot
Profil
Pixel je pixel, ale nemusí být vždy stejně velký. Ale to není tento případ.
Petr ZZZ
Profil *
Ahoj vespolek,

diky vsem za uklidnujici odpovedi. Bubáku, díky tez za tu zkousku, funguje a libi se mi a ulozil jsem si ji jako html do prihradky "ruzné" – kocka malovana mysí – kdyby to tusily ostatni mysi!

Proc se ma obrazkum deklarovat velikost? To kdyz je dezajn stranky udelany z vice obrazku presne pozicovanych? Je nutné obrazkum deklarovat velikost, i kdyz mam treba jen jeden na strance (tu jednu mrnavou ikonku nepocitam)? A kdyz mam treba stovku ikonek na klikani, bylo by tam taky dobre deklarovat velikost i tech mrnavych ikonek? (Nevadi mi, ze se podle velikosti okna ikonky preskladavaji, aspon se vyuzije misto na monitoru; jako alternativu beztak chystam jeste jmenny seznam druhu brouku a tam se nic bortit nebude.)

Ahoj, Petr
bohyn
Profil
Petr ZZZ
Pri zadani velikosti obrazku urychlis vykreslovani stranky a pri vypnutych obrazcich zajistis stejny vzhled jako pri zapnutych
Railbot
Profil
Pri zadani velikosti obrazku urychlis vykreslovani stranky
Ne.

Petr ZZZ
Deklarováním velikosti obrázku umožníš prohlížeči pro obrázek vyhradit místo ještě předtím, než se načte, takže jeho okolí nebude poskakovat a různě se přerovnávat ještě v okamžiku, kdy se bude obrázek načítat.
bohyn
Profil
Railbot
A tim neurychlis vykreslovani? Pokus stranka "poskakuje" jak rikas tak to znamena ze ji prohlizec musi prekreslit => zpomalujes vysledne vykresleni
Chamurappi
Profil
Reaguji na bohyn:
Sice zpomaluje, ale zanedbatelně. Akorát vykreslení tabulky může zpomalit výrazně.
Petr ZZZ
Profil *
Ahoj,

jste geniove, diky moc! Ted me samozrejme ceka prirazovani velikosti napr. stovce ikonek na jedine strance. Ale aspon vim, proc to delat (a ze to pripadne muze pockat). Uz se ale tesim, zda tim prirazenim velikosti zmizi taky ty nerovne radky na te strance s ikonkami, ktere se nekdy delaji v zavislosti na sirce okna, protoze ty ikonky bohuzel nejsou vsechny uplne identicky velike (obcas ma nejaka o pixel vic nebo min). Napadne je to u ikonek tesariku - Cerambycidae az uplne dole na strance, kdyz si hraju s sirkou okna - najednou je napr. na jednom radku o tesarika vic nez na ostatnich radcich. Anebo zkontroluju velikost u vsech ikonek a tech par odchylnych obrazku predelam, aby byly vsechny stejne velike. Asi to budu beztak muset udelat, protoze tu velikost potrebuju pro jeji deklarovani a myslim bych vytekl, kdybych musel u kazdeho obrazku extra zjistovat, jak je veliky - jednodussi bude zkontrolovat, zda jsou vsechny stejne, pripadne jich par udelat novych, a pak deklarovat vsude stejnou hodnotu.

Jeste jednou diky (uz se me nezbavite...)

Petr

P.S. Jsem zde novy, tak nevim, zda uz se o tom treba nemluvilo, ale kdyby existovala moznost nahledu, nez odeslu prispevek, mohlo by ubýt chyb toho typu jako v mem predchozim prispevku (spatne: ...fotos.html ]stovku ikonek[/url] ; spravne: ...fotos.html] stovku ikonek[/url].

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: