Autor Zpráva
Petr ZZZ
Profil
Zdravím,

rád bych se zeptal, proč nastavit pevnou šířku stránky? Ten, kdo to dělá, dělá to z pohodlnosti, protože se tak snáze vyhne případným nedostatkům layoutu za urcité šířky okna, kterým by jinak bylo nutno složitě předcházet, nebo prostě proto, aby layout zůstal za všech okolností stejný, i za cenu toho, že při uzším okně bude nutno rolovat do stran? Všiml jsem si, že pokud má někdo pevnou šířku stránky, tak je nastavená relativně úzká, zrejmě právě proto, aby nebylo nutno rolovat do stran. Casto lze pak u takových stránek pozorovat malou velikost pisma, kterou asi ne každý bude nadšen. Jaké jsou zde názory na pevnou šířku stránky? Výhody? Nevýhody? Děkuji předem za případné odpovědi.
DJ Miky
Profil
Pevná šířka se taky používá kvůli tomu, aby stránka nebyla moc široká (dlouhé řádky se špatně čtou) nebo moc úzká (např. jedno slovo na řádek). To se sice dá omezit min-width a max-width, ale výhoda je to taky.
panther
Profil
Petr ZZZ
většinou to může být kvůli grafice, ale i tak.

Pokud zvolíš rozumnou šířku, bude muset scrolovat malé procento lidí, kteří na to ale se svým nízkým rozlišením jsou zvyklí i od jinud.
grimword
Profil
To 1% uživatelů s rozlišením menším než 1024*něco mi nestojí za to aby se jimi nejak zabýval nebo si přidělával práci. Pokud má být na webu spousta informací, dám width 950px, pokud málo dávám 900 a méně.
Dranel
Profil
Petr ZZZ
Na WebExpu byla na toto téma jedna přednáška skrývající se pod názvem Fixní, procentní a fluidní CSS layout. Bohužel z ní ještě není záznam, takže nemohu odkázat. Ale třeba to tam někdy bude a ty si o tom budeš moci přečíst více.

Jinak pokud fixní layout, tak v dnešní době jedině 960px. Výjimkou může být jednosloupcový web nebo tzv. web-vizitka, tedy jednostránková prezentace firmy nebo osoby.

Dále jak už bylo řečeno, texty přibližně nad 500px se špatně čtou - oko pak ztrácí řádek.
Petr ZZZ
Profil
Díky vsem za zajímavé postrehy! Asi udelam jen trochu okraje, napr. margin:1em, ale jinak zustanu u celé sírky, myslím ze by byla skoda nevyuzít vsechno místo na obrazovce. Problém s necitelností dlouhých rádku (dík za upozornení - na to jsem dosud nemyslel) se pokusím vyresit vetsim pismem, vetsím odstupem rádku a clenením textu do odstavcu. Neco jako text-align:dvasloupcejustify; asi neexistuje, co?" ;-) Zdravím, Petr
Dranel
Profil
Petr ZZZ
Nezapomínej na ten max-width. Opravu hrátky s písmem nestačí ;-). Jinak jak myslíš ten text-align? Čeho se snažíš dosáhnout?
Timy
Profil
Petr ZZZ
Neco jako text-align:dvasloupcejustify; asi neexistuje, co?
Existuje… …ale nefunguje ve všech prohlížečích :-).

Asi udelam jen trochu okraje, napr. margin:1em, ale jinak zustanu u celé sírky, myslím ze by byla skoda nevyuzít vsechno místo na obrazovce.
Seš si jistý, že dokážeš využít třeba 1600px tak, aby to bylo přehledné a aby to typograficky netrpělo? Tj. zhruba těch 80 znaků na řádek?
Petr ZZZ
Profil
Dranel: "Jinak jak myslíš ten text-align? Čeho se snažíš dosáhnout?"
– Myslel jsem, aby řádky nebyly moc dlouhé, ze bych udelal text ve dvou sloupcích (jako to bývá napr. v papírových novinách). A jako text-align:left; zpusobí zarovnání textu doleva a text-align:center; text vycentruje, zda neni neco, aby se z toho udelaly dva sloupce.

Timy: "Seš si jistý, že dokážeš využít třeba 1600px tak, aby to bylo přehledné a aby to typograficky netrpělo?"
– Tak to´s me zaskocil, asi nebude na skodu o max-width prece jen zapremýslet (mozna pro jistotu i o min-width).
"...dva sloupce...""Existuje…" – A jak se to delá? (myslím jak se to delá v HTML a CSS :-)
"...ale nefunguje ve všech prohlížečích" – A ty ostatní, kde to nefunguje, to ignoruji a udelaji jeden sloupec, nebo nezobrazí nic?
Dranel
Profil
Petr ZZZ
Jako samy od sebe? No tak to bez JS asi nepůjde ;-)
Timy
Profil
Petr ZZZ
http://dero.name/weblog/text-do-vice-sloupcu-a-firefox-15/
Petr ZZZ
Profil
Reaguji na Timyho
Díky! Bezva tip! To je to, o co mi slo - psat do sloupcu. Akorat to ma teda momentalne jeden hacek. Práve jsem si instaloval Firefox (ze stranky http://www.mozilla-europe.org/de/firefox/ ). No a on nechce bezet tak jak má - ríká spojeni preruseno, spojeni k serveru bylo behem nacítáni preruseno (ci co - to jsem neprelozil úplne presne; zurückgesetzt=posazeno zpet, vraceno nebo tak nejak). Pripojení k síti bylo behem vystavby spojení preruseno. Prosím zkuste to jeste jednou. V originale:

"Verbindung unterbrochen
Die Verbindung zum Server wurde zurückgesetzt, während die Seite geladen wurde.
Die Netzwerkverbindung wurde während des Verbindungsaufbaus unterbrochen. Bitte versuchen Sie es nochmals."


Zkousel jsem to instalovat dvakrat, nove nastartovat pocitac, vytahl jsem rucne kontakt pripojeni k internetu aspon na minutu a zase pripojil, nic nepomáhá. IE jede zcela normalne (napr. zrovna ted). FF mi nechce otevrit zadnou stranku z internetu, otvira mi jen ty, ktere mam na disku, kdyz na ne kliknu ve slozce (nastavil jsem FF jako standartni prohlizec). No nic, treba budu mit stesti a nekdo bude vedet z fleku, v cem to vezí, nebo to bude neco hrubsiho a budu se muset na nejakou chvíli vratit k IE, nez to nejak vyresim.

Jeste jednou diky! Petr
Tasartir
Profil
Z fleku mě napadá blokace programu firewallem..
srigi
Profil
Dranel
Dále jak už bylo řečeno, texty přibližně nad 500px se špatně čtou - oko pak ztrácí řádek.


Mno namatkou spomeniem abclinuxu.cz, ktor pouziva celu sirku displeja (fluid layout) a stale sa cita dober. Ale maju dost velke pismo. To je napr. problem na cdr.cz, kde maju tiez fluid a max. sirku 1680px sa to uz cita zle. Neviem ako kuzlo na tom abclinuxu pouzivaju, ale tam som fakt s citanim este nemal.
Timy
Profil
srigi
Nejde ani tak o šířku textu (na billboardu může být písmo široké několik metrů a stejně se může dobře číst), jde o počet znaků na řádek. Obvykle se doporučuje 80 znaků na řádek.
srigi
Profil
Tak ma napadla jedna vyznamna vyhoda layoutu s pevnou sirkou - v rozumnych prehliadacoch pri zoome stranky neposkakuje v blokoch text. To je mimoriadne vhodne napr. v diskusii na PCT.cz, pri zoomovani stranky neposuvaju prispevky dole a nepreorganizovava sa text v divoch/odstavcoch.
vodniobchod
Profil
Nevíte jak nastavit maximální šířku stránky v OS comeerce ?

Vaše odpověď

Odkud se sem odkazuje


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: