Autor Zpráva
Petr ZZZ
Profil
Zdravím,

mám web dosud jen v nemcine (www.zabra.at – layoutu si zatim radsi moc nevsimejte), ale nekdy bych si ho chtel prelozit i do cestiny a nabizet na hlavni strance jazykove rozcesti. V hlavickach vsech HTML-souboru mam tento zápis:

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=ISO-8859-1">

Ted jsem se na JPW docetl, ze pro kodovani cestiny se doporucuje ISO 8859-2.

1. Pokud to chapu dobre, byla by moznost u ceskych stranek nahradit v hlavicce zápis ISO-8859-1 jednoduse zápisem ISO 8859-2 ?

2. Ale co kdyz budu na nekteré stránce mít soucasne ceský a nemecký text? Co je v takovém prípade lepsi? ISO-8859-1 nebo ISO 8859-2? Nebo nejaká jeste treti moznost, o které zatím nemám tusení?

3. A jaký význam má v této souvislosti okolnost, ze kdyz ukládám soubor *.html poprvé napsaný, tak si vybírám ulozit jako Unicode? Bylo by to tím vyřešeno nebo to s tím nemá co delat?



4. Obsahuje ISO 8859-2 i nemecké prehlásky ä, ö, ü a ostré es – ß?

U jednoho Francouze, který obcas píse do www.entomologie.de, jsem si vsiml, ze místo nemeckého ostrého s píse velké B, ale není to úplne ono, ß vypadá jinak. (Jsem zvedavý, jak to ß bude vypadat zde.) (A omlouvám se za chybející diakritiku – budu se snazit to resit, ale muze to chvíli trvat, tak prosím o shovívavost.) Dekuji predem za pripadne odpovedi.
Miloš
Profil
Vřele doporučuji UTF-8.
Je univerzální a není třeba pro různé jazyky přepínat.

Jediné, na co je třeba v takovém případě dát pozor, je BOM, neboli neukládat v Notepadu.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Petra Zábranského:
1) Ano. Ale není to nezbytné. Je možné všechny nedostupné znaky zapisovat entitami.
2) Ještě existuje krom zmíněného UTF-8 také kódování windows-1250, což je taková speciální odrůda ISO-8859-2.
3) V Notepadu se pod názvem „Unicode“ skrývá kódování UTF-16LE. Funguje vlastně stejně jako UTF-8, jen je datově větší. Notepad umí i UTF-8.
4) Ano. Nech si třeba zobrazit zdroj této stránky, ta užívá ISO-8859-1 a tebou zmíněné znaky jsou v jejím kódu normálně vepsané.


Reaguji na Miloše:
BOM je naprosto neškodný, pokud leží skutečně jen na začátku souboru. Není chybou Notepadu (a řady dalších editorů od MS), že ho do souborů přidává, je spíš chybou PHP, že s ním pořád ještě neumí hospodařit.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: