Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Keo Profil |
#1 · Zasláno: 19. 12. 2008, 09:56:54
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, zda je možné v externím css souboru přes <link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/hlavni.css"> umístit do stránek "text". Např.: V HTML kódu budu mít: <div id="zapati"></div> S tím, že v css souboru budu mít něco jako: #zapati { text: "Ondra Koutný 2008" } V podstatě něco jako je: background: #ccc url("../images/zapati.png") no-repeat 0 0; s tím, že místo obrázku bude text. Abych v případě změny, nemusel upravovat "všechny" stránky, ale udělal jen změnu v css. Zatím jsem na tohle nikde nenarazil. Jestli to je teda vůbec možné. V budoucnu chci přejít na PHP a tam bych to asi řešil samostatnou stránkou zobrazující pouze zápatí. (teda z toho co vím) Ale to css mě hodně zajímá. Děkuji. Ondra |
||
Joker Profil |
#2 · Zasláno: 19. 12. 2008, 10:03:19 · Upravil/a: Joker
Keo
Teoreticky by k tomu šlo použít (edit: řekněme spíše "zneužít") pseudotřídy :before a :after plus content. Nebude to ale fungovat v IE starších než IE8. Každopádně to není zrovna správná metoda, protože CSS má definovat vzhled, ne obsah stránky. |
||
Keo Profil |
#3 · Zasláno: 19. 12. 2008, 13:01:06 · Upravil/a: Keo
„Teoreticky by k tomu šlo použít (edit: řekněme spíše "zneužít") pseudotřídy :before a :after plus content. “
tohle mi moc neříká, jesem celkem začátečník. „Nebude to ale fungovat v IE starších než IE8.“ a co FF3? |
||
blackhawk Profil * |
#4 · Zasláno: 19. 12. 2008, 13:07:25
A co takhle php - <?php include ("menu.php"); ?> upravíš pak jen soubor menu a změna se projeví ve všech stránkach kde máš tenhle kód.
|
||
Joker Profil |
#5 · Zasláno: 19. 12. 2008, 13:12:07
Keo
tohle mi moc neříká, jesem celkem začátečník. Použití už se dá vyhledat, ale: něco:before { content: "blabla"; } přidá před "něco" text "blabla". Analogicky :after. Ale zdůrazňuju, že to není k tomuhle určené a CSS jako takové by se nemělo používat ke generování obsahu (to je asi stejné jako s HTML a formátováním). V tomhle případě by lepší řešení bylo použít server-side skript a vkládání nějakého souboru. |
||
Keo Profil |
#6 · Zasláno: 19. 12. 2008, 13:14:55
„A co takhle php - <?php include ("menu.php"); ?> upravíš pak jen soubor menu a změna se projeví ve všech stránkach kde máš tenhle kód.“
jj to je to co bych použil v případě PHP, ale zatím mám stránky přes html a předělávat to budu někdy pozděj, tak jsem to chtěl zatím zkusit přes css. U PHP mi vadí, že abych to zkusil musím mít nahraný PHP server. Když konzultuji stránky s někým kdo nemá nahraný PHP S, tak to nezkusíme a pro úpravu je zapotřebí spešl program. :( |
||
Keo Profil |
#7 · Zasláno: 19. 12. 2008, 13:25:31
Joker
Já to beru, jen jsem se ptal, jestli to je možné. Mimochodem funguje to. Takže díky, ale nejspíš to teda nepoužiju. |
||
Joker Profil |
#8 · Zasláno: 19. 12. 2008, 13:26:04
Keo
zatím mám stránky přes html a předělávat to budu někdy pozděj, tak jsem to chtěl zatím zkusit přes css. Zas ta PHP konstrukce je úplně triviální a bylo by to asi hotové daleko rychleji, než to řešit přes CSS. A možná než CSS, to už by byl lepší i Javascript |
||
Keo Profil |
#9 · Zasláno: 19. 12. 2008, 13:29:40 · Upravil/a: Keo
Joker
Javascript neumím vůbec. Ty PHP určitě chcu, ale zatím je pro mě lehčí udělat si je klasicky. Nosím je sebou na Flashce a kde mam možnost tak si s tím hraju. PHP chci udělat až to budu mít hotové. Jo a PHP se taky zatím učím. Ale zamlouvá se mi to i skrze prvků Active. |
||
Keo Profil |
#10 · Zasláno: 19. 12. 2008, 13:41:23
Joker
Ještě tedy dotaz. Opravdu je to až tak špatné. Protože jinak to sedí docela dobře. Mám to takhle: #zapati { width: 840px; height: 26px; margin: 0; background: #ccc url("../images/zapati.png") no-repeat 0 0; } #zapati span{ position: relative; left: 290px; top: -5px; color: #fff; font-size: 88%; } #zapati span:after { content: "19.12.2008"; } No a na stránkách bude jen <div id="zapati"><span>poslední aktualizace dne: </span></div> |
||
Joker Profil |
#11 · Zasláno: 19. 12. 2008, 13:44:22
Keo
Ty PHP určitě chcu, ale zatím je pro mě lehčí udělat si je klasicky. Nosím je sebou na Flashce a kde mam možnost tak si s tím hraju. Pro vývoj na flashce by mohl být zajímavý "mobilní" webový server: http://www.server2go-web.de/ |
||
Keo Profil |
#12 · Zasláno: 19. 12. 2008, 13:47:39
Joker
musim se teĎ vzdálit, ale na ten Server2go určitě mrknu. |
||
Časová prodleva: 1 měsíc
|
|||
Študy Profil |
#13 · Zasláno: 27. 1. 2009, 14:41:24
Trochu zpožděne ale snad to někomu pomůže :-D
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"> <html> <head> <meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250"> <title></title> <style type="text/css"> #zapati:after {content: "ahoj";} #zapati { ruby-align: expression( this.runtimeStyle.rubyAlign = "auto", this.innerHTML +="ahoj" ) } </style> </head> <body> <span id="zapati"> </span> </body> </html> |
||
Časová prodleva: 14 let
|
0