Autor Zpráva
Thriller
Profil *
Zdravím...
Prosím vás můžete mi říct co znamená
index.php?action=vtopic&forum=1

za souborem index.php ?
A jak si to můžu dát na své stránky?
habendorf
Profil
Voláš stránku index.php s parametrem action nastaveným na hodnotu vtopic a parametrem forum nastaveným na hodnotu 1.
Joker
Profil
Thriller
Jsou to parametry předávané metodou GET. Nacházejí se za adresou stránky, uvozené otazníkem (otazník nemůže být součástí adresy stránky), dělí se na páry název_parametru=hodnota_parametru a jednotlivé páry jsou oddělené ampersandem (&). Tj.:
[adresa stránky]?[název parametru]=[hodnota parametru]&[název parametru]=[hodnota parametru]... (možno pokračovat, podle toho, kolik parametrů je potřeba)

Prohlížeč seznam parametrů vytvoří sám ve chvíli, kdy uživatel odešle formulář posílaný metodou GET. Příkladem je třeba vyhledávací políčko na Google (nebo i drtivá většina ostatních vyhledávačů).
Samozřejmě jde vytvořit i odkaz s parametry, například: http://www.google.com/search?client=opera&rls=cs&q=n%C4%9Bco&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8

Na serveru se pak zavolá příslušná stránka a předá se jí seznam parametrů. Pokud by to byl PHP skript, uloží se parametry do pole $_GET.
Například při volání toho odkazu, který jsem napsal výše by to bylo takhle (syntaxe PHP):
Zavolá se stránka http://www.google.com/search a předají se jí parametry:
$_GET["client"] = "opera", $_GET["rls"]="cs", $_GET["q"]="něco", $_GET["sourceid"]="opera", $_GET["ie"]="utf-8", $_GET["oe"]="utf-8"

A jak si to můžu dát na své stránky?
Viz výše. Ale pokud nepoužíváte skriptování na straně serveru, je to celkem na nic. Připomínám, že parametry nejsou součástí adresy samotné stránky (souboru na serveru), takže pokud si chcete jen "vyšperkovat" adresu stránky, můžete si tam napsat co je libo a bude to stále fungovat.
Příklad:
http://seznam.cz/?neco=necojineho&jestenecojineho=blbost - to samé, jako http://seznam.cz/ ;-)
Bubák
Profil
Něco se dočeš tady:
http://polopate.jakpsatweb.cz/index.php?page=include2

Speciální ukázka:
http://polopate.jakpsatweb.cz/pokus.php?str=Ahoj%20Thrillere!
Thriller
Profil *
Dobrá tedy
Když ale mám systém přihlašování
index.php?id=nejaky kod admina

tak stačí aby do adresy někdo zadal můj kód a může se pode mnou přihlásit i bez hesla, ne?
Nešlo by tomu nějak zabránit?
SwimX
Profil
Thriller
šlo. Ukládat heslo hashované kamsi do databáze.
Mít stránku index.php?act=login
na ní mít formulář, po odeslání porovnat md5($_POST['heslo'] s SELECT heslo FROM tabulka WHERE uzivatel = admin LIMIT 1 např a do SESSIONy si uložit true nebo false podle správnosti hesla.
Pokud ale nerozumíš vícero věcem, začni pomalu od začátku.
Thriller
Profil *
Thriller
šlo. Ukládat heslo hashované kamsi do databáze.
Mít stránku index.php?act=login
na ní mít formulář, po odeslání porovnat md5($_POST['heslo'] s SELECT heslo FROM tabulka WHERE uzivatel = admin LIMIT 1 např a do SESSIONy si uložit true nebo false podle správnosti hesla.
Pokud ale nerozumíš vícero věcem, začni pomalu od začátku.
Vůbec to nechápu. Není tady nějaký polopatický návod jak to dělat? Na jakpsatweb.cz toho o tom moc není.

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: