Autor Zpráva
panterek
Profil
Zdravím, jak to tak bývá, jsem úplný začátečník, grafiku jsem si v html jakž takž udělal (aspoň na test) a nemůžu se dál hnout..Mám rozdělenou stránku pomocí css na nějaké sekce..vycházel jsem podle tohoto návodu, konkrétně: http://www.jakpsatweb.cz/priklady/css-sloupce.html. A potřeboval bych poradit, když kliknu na nějaký odkaz třeba v tom levém sloupci, aby se mi akce provedla na té samé stránce v prostoru #obsah. Když mám pod odkazem název "fotka" a kliknu na ni, fotka se mi zobrazí, ale v jiném okně..chtěl bych, aby veškerá grafika byla zachována a uprostřed (v prostoru "obsah") se mi tato fotka zobrazila...asi stupidní dotaz, ale už nad tím bádám den :( díky
rohl
Profil
Rámy.
panterek
Profil
Ach tak, to mi přišlo celkem "složité", jako že by se stránky docela nakupily, myslím co do velikosti...když budu mít 10 záložek, v každé z nich něco jiného a obsah pod těmato záložkama budu chtít zobrazit tak, jak jsem popsal, tak to znamená vytvořit 10 totožných stránek s různýma obměnama, chápu to správně?

/EDIT:

O rámech jsem četl, že je to zastaralé či co.. Tady na stránkách, jak jsou záložky "NÁVODY,HTML, CSS....", tak logo a ten vrch zůstane vždy stejný, mění se jen ta část pod horním modrým rámečkem..To je také vytvořené z rámů?
rohl
Profil
Jakpsatweb - není postavený na rámech. Jinak rámy sou zastaralé , ale píšeš že si začátečník tak to bude asi nejlepší volba, Jinak by to šlo asi udělat ještě přes PHP.
panterek
Profil
No, na PHP je na mě opravdu brzy..Já jen, když se to učím, ať už to umím ve standardech, které se používají. Pokud mi rámy pomohou k pochopení nějakého toho nového stylu, kterým dosáhnu stejného výsledku, pak se do toho milerád pustím...pokud je to ale úplně jiná metoda, pak to možná postrádá smysl....nebo ee? Každopádně díky, prostuduju to..
Budulinek
Profil
Rámy rozhodně nebrat. Za to bych snad sekal ruce...

Jinak se to dělá opravdu tak, že se prostě udělá X stejných stránek s rozdílným obsahem... Aspoň si tak můžeš na každé pohrát z odkazy na vybrané sekce, které nebudou aktivní a podobně.

HTML je samo o sobě prostě statickou záležitostí, u které se nedá aplikovat nějaká logika. Prostě to nelze.

Schůdná ceste vede skrze skriptovací jazyky (JS, PHP, ...) kdy se třeba pomocí AJAXu dá udělat přesně to, chcete, ale to bych pro začátek rozhodně netkoušel...
Hitman
Profil
panterek
Když začínáš, můžeš to zkusit na rámech, jsou zastaralé, ale jednoduché.
Mistr
Profil
Teď v tom kolega panterek asi bude mít pěkný guláš. Jedni mu doporučujete rámy, jiní PHP a další zas CSS s manuálním kopírováním.

Varianta "rámy"
U rámové varianty si, panterku, vytvoříš stránku (říkejme jí) A, ve které nadefinuješ rozdělení jednotlivých rámů. Pravděpodobně si tak vytvoříš rozdělení na vlevo menu a vpravo budeš zobrazovat obsah jednotlivých stránek. Takže máš tedy zatím utvořenou jednu stránku (A). Nyní vytvoříš druhou (B), která bude tím levým menu. A dále vytvoříš další stránky (C až ...), pro každý odkaz z levého menu jednu.


Varianta "CSS"
U CSS varianty si naplánuješ, že budeš mít v menu třeba 10 položek. Pak si pro každou položku menu vytvoříš stránku. Ty budou mít většinu prvků naprosto totožné a lišit se budou jen obsahem hlavního prostoru stránky. Toto Ti zde už ostatně osvětlil [#6] kolega Budulinek.

Pokud bys chtěl menu rozšířit či jakkoliv jinak upravit (například přejmenovat nějakou jeho položku), musíš zeditovat v našem případě všech 10 stránek.


Varianta "PHP"
Tato navazuje na variantu "CSS", kde jsem uvedl, že je třeba při úpravách menu stránek úpravou zeditovat všech deset stránek. A budeš do každé muset manuálně kopírovat tu úpravu či úpravy. Pokud užiješ PHP, vytvoříš si jen jeden zvláštní soubor, v němž budeš mít soupis položek menu a ty se Ti budou do jednotlivých stránek "samy" natahovat. Takže při úpravě menu jsi nucen upravit jen tento jeden zvláštní soubor. Ulehčíš si tak práci.

Ovšem varianta "PHP" je už poněkud náročnější a pro Tebe, jak píšeš začátečníka, pokud to myslíš s tvorbou webu vážně a chceš do ní proniknout, je zatím, myslím, poněkud předčasná.

Buď si můžeš zkusit variantu "Rámy", která je již poněkud zastaralejší (ale stále funkční). Má sice řadu nevýhod, ale přesto je v rámci studia vhodné se s rámy alespoň seznámit.

Vzhledem k tomu, že - jak píšeš [#1] - máš již vytvořenou stránku v CSS, lze v ní pokračovat. Budeš si muset tu stránku ale nakopírovat tolikrát, kolik máš položek v menu, a v jednotlivých stránkách jen upravit text hlavního obsahu stránky.
panterek
Profil
Hmm...děkuji za vyčerpávající, srozumitelnou odpověď. S programováním jsem tak trochu začal v linuxu, konrkétně shellem Bash, takže k PHP mám malilililinko blíž, každopádně problematiku samotného programování, ať už php nebo bash jsem snad pochopil, takže pokud to pomůže, věnuju ten čas spíš php než rámům..jak rámy fungují jsem si taky pročetl, mně to přijde jako docela elegantní řešení, zvlášť, co se vyznání ve zdrojovém kódu týká, ale z nějakého důvodu se od toho asi přece jen upustilo :)
Radek9
Profil
Podle mě jsou rámy (hlavně iframe) pro začátečníka postačující. Ale jak koukám tak už asi o PHP trochu málo víš. Možná ti pomůže tenthle návod o includu.
panterek
Profil
No, tento návod taky nevypadá vůbec špatně...zatím čerpám informace o php z www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=171 . Zkusil jsem to pomocí CSS (vytvářením pro každý odkaz jednu stránku), ale to je opravdu katastrofa...přidávám další a další odkaz a do všech odkazů předtím to musím doplňovat :) - jak již zmínil "Mistr". Ale tak hlavní, že to funguje, pro začátek dobré :) Teď bádám v php a include vypadá dobře..díky moc všem za rady
Bubák
Profil
panterek
jak rámy fungují jsem si taky pročetl, mně to přijde jako docela elegantní řešení, zvlášť, co se vyznání ve zdrojovém kódu týká, ale z nějakého důvodu se od toho asi přece jen upustilo :)
Těch důvodů je více: www.jakpsatweb.cz/ramy-problemy.html

Radek9
Podle mě jsou rámy (hlavně iframe) pro začátečníka postačující.
Pokud se pomocí IFRAME vkládá obsah, tak řešení mý prakticky tytéž nevýhody, jako obyčejné rámy. O něco lepší je vkládat do stránky menu.
www.jakpsatweb.cz/include.html#iframe

V PHP si můžeš nadlouho vystačit s jednoduchým příkazem INCLUDE, ale pokud budeš chtít, můžeš pokračovat.
http://polopate.jakpsatweb.cz/index.php?page=include + další díly
Něco najdeš i tady:
http://str4wberry.cz/blog/slozeni-stranky-include
panterek
Profil
Takže...na řešení jsem snad teda přišel...resp. fungovat to funguje, ale je mi uplně jasné, že se to takhle nedělá :)) Proto se chci s tímhle výtvorem s váma podělit a jestli byste mohli poradit...hlavně bych chtěl znát nevýhody, takže, situace je následující - mám odkaz, chci na něj kliknout a až po kliknutí se zobrazí na tentýž stránce nějaký obsah:


//odkaz

<a href="./index.php?kontakt=nevim"> Kontakt </a> <br>

// skript, kdy po odkliknutí zobrazí požadovaný soubor

<?
$stranka = $_GET["kontakt"];
if ("$stranka")
include ("kontakt.php")
?>

Vypotil jsem tento ubohý kód před minutou, takže je to samozřejmě bez jakéhokoliv ošetření, tzn. když tento soubor nenajde, tak aby něco vykonal...je to jen čistě ukázka toho, jak jsem tento problém vyřešil..otázka zní, proč se mi zdá, že je to blbě? :-) Nejspíš proto, že podmínka tam být jistě nemusí..jen teda zatím nevím, kterým příkazem nebo jakým způsobem by to fungovalo bez podmínky..

za tím index.php jsem si vytvořil pomyslnou proměnnou "kontakt", které jsem přiřadil nějakou vymyšlenou hodnotu (bez té hodnoty to totiž samozřejmě nefunguje), pomocí této proměnné jsem si ji v PHP zavolal a pokud tato proměnná existuje, tak ať vykoná vložení souboru kontakt.php...

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: