« 1 2 »
Autor Zpráva
mirko750
Profil *
Tak ja zacinam s HTML a mam par otazok:D

aky je rozdiel medzi:

<h1 align=center>This is heading 1</h1>


a

<h1 style="text-align:center">This is heading 1</h1>


a ako by som mal pokracovat v uceni? najlepsie v poradi? HTML->CSS->PHP ?
alebo inak?
a ake zdroje a postupy odporucate?

dakujem
Radek9
Profil
Výjde to nastejno, ale v nové verzi HTML (5) se tyto tagy nebudou smět používat (jako že budou, ale nebudou validní). Pokud chceš být připravený na přechod, tak používej druhou variantu.

A teď ten druhý dotaz: Programování vždycky až nakonec. Jako první se nauč HTML, ale do toho se uč části CSS. Pak to spoj dohromady a nauč se PHP.
Miloš
Profil
Teoreticky:
— první příklad používá zastaralé HTML formátování
— druhý příklad dělá totéž prostřednictvím CSS

Prakticky
oba příklady budou zobrazeny shodně (vycentrované)

Teoreticky (podruhé), aneb oba příklady jsou pitomost
— první proto, že formátuje postaru pomocí HTML
— druhý proto, že styly používá „inline“ (tzn. jako atribut style=""), což znepřehledňuje kód, není to nikterak flexibilní a osobně to považuji za cestu do pekel.


Co se učit nejdřív? Podle mne takto:
1) HTML + sémantika a naprosto se vykašlat na grafickou podobu výsledných pokusů. Výsledkem prvního stádia by měl být sémanticky srozumitelný, logicky strukturovaný kód.
V HTML souboru v žádném případě neřešit vzhled stránky, ani se o to nesnažit. Zapomenout na to.
2) CSS přilinkované jako externí soubor. Hledat vlastní řešení i se učit okoukáváním dobrých kódů (například layouty na Intervalu nebo kniha hotových řešení.
3) Zatímco CSS doporučuji až po osvojení si hygienických návyků v HTML, PHP je možné začít studovat souběžně s CSS (ale nechceš-li mít v hlavě vysloveně zmatek, klidně s PHP začni až poté, co se v CSS začneš trochu orientovat).
Nox
Profil
Radek9
minioprava: align není tag, ale atribut
mirko750
Profil *
Dalsia otazka:

Kedy viem ze mam pouzit HTML a kedy XHTML ?
ako ktore sa naco pouziva?
Hitman
Profil
mirko750
Na toto téma tu bylo několika stránkové téma, zkus se podívat tady po diskusi.
Chamurappi
Profil
Reaguji na mirka750:
Potřebuješ odpověď na tuto otázku? Myslím, že ne, není důležitá, zejména pro začátečníky.
Používá se prakticky jen HTML. To XHTML, o kterém se nejčastěji mluví, je jen jakási přezdívka pro HTML.
mirko750
Profil *
No tak ja idem podla tohto: http://www.w3schools.com/html/html_examples.asp

a prave som sa dostal na sekciu frame examples a cem sa spytat ze naco vlastne su tie framy? Da sa z toho zlozit v podstate cely web? pouziva sa to?

inad THX za rady
Yur4Y
Profil
Dá sa týmto zlúčiť viac html dokumentov do jedného, ale celé je to podľa mňa blbosť. Pozrite si http://www.jakpsatweb.cz/ramy-problemy.html , tých nevýhod je dosť veľa. Pokiaľ si chcete skladať stránku "z kúskov", použite napríklad funkciu include() v PHP.
Miloš
Profil
mirko750
Rámy jsou zastaralou technologií s řadou nevýhod.
Svůj význam mohou i dnes najít například u offline slovníků a manuálů jako například manuál LaTeXu, ale pro běžné weby existují rozumnější technologie.
V horším případě lze umístit menu do <iframe>, nejlepší je stránku poskládat ze součástí na straně serveru (PHP, ASP).
mirko750
Profil *
ok dakujem a co vravite na ten web ? je to postacujuce na naucenie sa HTML aby som mohol ist dalej alebo nie? pozeram aj jakpsatweb ale s tym som zacal skor tak by som to rad dosiel do konca :D
Miloš
Profil
mirko750
co vravite na ten web ?
myslíš w3schools? Na můj vkus je tam pro začátečníka mnoho informací o věcech, které jsou zastaralé a po mém soudu pro začátečníka škodlivé – formátování vzhledu prostředky HTML (barvy, fonty, CSS jako inline styly).
Za daleko rozumnější považuji obeznámit se s webem http://www.semantika.name/ – jeho autor sice píše „Pakliže hledáte nějakou učebnice tvorby webů, pak jste na špatném místě. Já se zabývám výhradně vylepšováním zdrojového kódu, pokud jste neznalí základů hypertextového jazyka, pak vám tento web moc nepomůže. Doporučuji navštívit jakpsatweb.“, ale vzhledem k tomu, že už nějaké ponětí o HTML máš, bude pro tebe spíš platit tato věta ze zmiňované Sémantiky:
Pokud již znáte základy tvorby webů a rádi byste, aby vaše stránky byly nejen gramaticky správné (tj. již zmiňovaná validita), ale aby váš kód splňoval i jakési kritéria slušnosti a správnosti, jste na správném místě.
mirko750
Profil *
jj semantiku min tu uz niekto radil vcera som ju precital celu :D teraz dokoncim w3 schools a tak este popozeram jak psat web a idem pozriet nieco o CSS..
diki
mirko750
Profil *
Ako je to s CSS? dava sa styl uplne do osobitneho suboru a v hlavicke sa len nan odkaze alebo sa moze zapisat (ak toho nieje vela) aj do hlavicky?

plus druha vec ako spravim v HTML aby som mal menu naboku stale a vedla aby bol text? to sa bez css asi neda co? mozno cez tabulku?
Miloš
Profil
CSS se do HTML vkládá buď v sekci HEAD takto:
<style type="text/css">
/* zde jsou stylová pravidla platná pro danou stránku */
</style>

anebo se stylová pravidla napíšou do jiného souboru (například styl.css) a ten se v sekci HEAD přilinkuje:
<link rel="stylesheet" type="text/css" media="screen" href="styl.css">


Pořadí atributů (REL, TYPE, MEDIA a HREF) není pevně dané (je na tobě, jak je za sebou vypíšeš), atribut MEDIA určuje, pro jaké výstupní zařízení je styl určen (screen je monitor, obdobně media="print" jsou tiskové styly – kdyby chtěl někdo stránku tisknout – a podobně) a není povinnost ho uvádět (v takovém případě platí implicitní media="all"); konečně atribut HREF může využít jak relativní, tak absolutní (s protokolem HTTP) adresu souboru.

První řešení je vhodné, jestliže má styl platit jen pro jeden jediný HTML soubor.
V ostatních případech je daleko vhodnější varianta přilinkování.

Ještě existují (asi ses s tím setkal) takzvané „inline“ zápisy stylových pravidel, které se zapisují explicitně pro jednotlivé tagy v HTML kódu, například takto:
<p style="color: red; font: verdana, sans serif;">Text odstavce červenou Verdanou</p>
<p>a v tomto novém odstavci již předchozí pravidlo neplatí</p>

Je dobré o existenci takového zápisu vědět, ale osobně ho silně nedoporučuji používat, protože velice znepřehledňuje.


Odpověď na druhou otázku:
ako spravim v HTML aby som mal menu naboku stale a vedla aby bol text? to sa bez css asi neda co? mozno cez tabulku?
V HTML to můžeš udělat buď jako tabulku (z hlediska sémantiky prasárna), nebo jako rámec (<frameset>) – zastaralé řešení.
Opakuji svou radu a myslím ji opravdu smrtelně vážně:
Nikdy se prostředky HTML nesnaž ovlivňovat vzhled.
HTML slouží k zápisu obsahu (především textového) a popisu jeho struktury – sémantické vyznačení jednotlivých částí obsahu v následujícím smyslu:
toto je <p>odstavec</p>, toto nadpis té a té úrovně (<h1> až <h6>), toto číslovaný seznam (<ul><li>), toto je důležitý (<em> a <strong>) text, toto je <address>blok textu s adresou a kontakty</address>, toto je <blockquote>bloková citace</blockquote>
a tak dál.
Jistěže i v HTML kódu můžeš určit, co bude zelené, vycentrované a podobně, ale ve vlastním zájmu na to zapomeň. Teprve pak máš slušnou šanci na to, aby byl tvůj kód opravdu přehledný.

No a vzhled? Od toho tu máme kaskádové styly, neboli CSS.
mirko750
Profil *
diki

ked uz mam HTML prestudovane mam ist na CSS alebo skusat robit nieco v html?
myslim ze ist na CSS je lepsie nie lebo bez toho aj tak web bude divny..?alebo nie?
Miloš
Profil
mirko750
Začít s CSS má smysl tehdy, když se naučíš nejdůležitější tagy HTML a víceméně neomylně je používáš na správných místech; například:
<p> neznamená odřádkuj
<h4> nepoužiješ jen proto, že je menší než <h2>
<blockquote> neslouží k odsazování textu
<div> není odstavec

To je imho ten správný okamžik, kdy začít s CSS.
crook
Profil *
Jestli muzu tak muj nazor je:

Zakladem HTML PHP a CSS a to vse dohromady a ne moc postupne. Zaklady html meli vsichni uz na ZS a pokud porozumis tomu jak pouzivat div a style a co je tag parovy a neparovy tak uz stejne budes jen vyhledavat konkretnejsi priklady a tech moc nebude pac vse se ted spojuje s php. Muj nazor tedy je zacit hned od php + html a po dokonceni CSS. Nejzakladnejsi priklad je: Vytvorit si tabulku, dat do ni data, vypsat data, vypsata data nejakym vzhledem..osobne pouzivam tabulku..pak vypis vystylovat + formulare..od tohoto se snad odviji cely zaklad dnesniho vebu
crook
Profil *
To Milos: Muzes mi rict proc by tabulky meli byt neprehledne? Me spis prijde, ze prave tabulky jsou pro vypisy nejlepsi. Vis kde mas zacatek a konec radku ci bunky vzdy jednim stylem. Me spis prijde uplne pitome pichat vsude divy, ale je to mozna jen o nazoru..( vim ze tabulka se vypisuje az cela atd, ale ja samozrejme nepredpokldam tabulky zpackane). Ja osobne pouzivam divy pro zaklad( sloupce a menu, ramecky ) a na vypis dat z 90% pouzivam tabulku
Miloš
Profil
crook
Muzes mi rict proc by tabulky meli byt neprehledne?
Já nepsal nic o nepřehlednosti tabulek, nýbrž o tom, že je zneužití tabulek na layout prasárna.
Jinak proti tabulkám nic nemám – pro tabulková data nic lepšího neznám.

Me spis prijde uplne pitome pichat vsude divy
Mně to přijde neméně pitomé. Jde to i bez divů (do následující ukázky mi poskytovatel asi po roce bezreklamového provozu napchal dva přiblblé divy s reklamou, které ten layout rozhodily): http://kesolim.sweb.cz/dvousloupcovy_layout_bez_divu/
Dělat weby úplně bez divů je samozřejmě složité a není to vůbec potřeba. Chtěl jsem jen ukázat, že jich do kódu občas cpeme opravu zbytečně moc.
Bubák
Profil
crook
budes jen vyhledavat konkretnejsi priklady a tech moc nebude pac vse se ted spojuje s php.
Já bych spíše souhlasil s názorem Yuhůa: Dušan Janovský: Statické stránky jsou dobrým základem webových vývojářů
www.30minut.cz/dusan-janovsky-staticke-stranky-jsou-dobrym-zakladem-webovych-vyvojaru/

Vis kde mas zacatek a konec radku
Pokud použiješ atributy rowspan a colspan, tak už to tak přehledné není.
http://www.jakpsatweb.cz/tabulky.html#spojovani

na vypis dat z 90% pouzivam tabulku
Na výpis tabulkových dat používám tabulku ve 100%
Miloš
Profil
Bubák
Pokud použiješ atributy rowspan a colspan, tak už to tak přehledné není
A pokud neznáš atributy rowspan a colspan, nacpeš tabulku do tabulky (taky jsem to tak prasil). Tabulko tabulko, kdo v tobě přebývá?
crook
Profil *
Pokud použiješ atributy rowspan a colspan, tak už to tak přehledné není“
A pokud neznáš atributy rowspan a colspan, nacpeš tabulku do tabulky (taky jsem to tak prasil). Tabulko tabulko, kdo v tobě přebývá?
:)) jojo ty zacatky ty zacatky

„na vypis dat z 90% pouzivam tabulku“
Na výpis tabulkových dat používám tabulku ve 100%
Ja asi taky ale co je stoprocentni? Radsi si necham rezervu :)
mirko750
Profil *
Dalej :D

preco ked napisem spodok takto:

<p align="center">
<a href="index.html"><h6 ><b>zeto750</b></h6></a>
</p>


tak nieje zarovnany
ale ak takto:

<p>
<a href="index.html"><h6 align="center"><b>zeto750</b></h6></a>
</p>


tak uz je?

a kde mam vlozit zarovnanie ked chcem zarovnat celu stranku? v body mi to nefunguje? da sa to vobec cez HTML?



BTW:viem mozno je to zlozite alebo zle ale skusal som to uz skor a teraz som sa k tomu vratil.
Miloš
Profil
mirko750
Oba kódy jsou naprostá zhůvěřilost.
Odstavec (<p>) v HTML nemůže obsahovat jiné blokové prvky. Nejde jen o to, že se to nesmí; jde o to, že je to neproveditelné.
Jakmile do odstavce nacpeš jiný blok (v tomto případě <h6>), prohlížeč ti ten odstavec automaticky ukončí.
Stejně tak nesmíš cpát blok (<h6>) do řádkového prvku (<a>).

Mimochodem – používáš opravdu hierarchicky všech šest úrovní nadpisů, nebo tam máš <h6> jen kvůli velikosti textu? Nadto – je ten text v <h6> ve skutečnosti nadpisem?

a kde mam vlozit zarovnanie ked chcem zarovnat celu stranku? v body mi to nefunguje? da sa to vobec cez HTML?
Nikdy se prostředky HTML nesnaž ovlivňovat vzhled.
Kolikrát ti to mám ještě opakovat?
Nikdy se prostředky HTML nesnaž ovlivňovat vzhled.
Stačí? Nebo radši ještě jednou?
Nikdy se prostředky HTML nesnaž ovlivňovat vzhled.

K ovlivňování vzhledu jsou kaskádové styly (CSS)


Text zeto750 je buď odstavcem (a pak patří do <p>zeto750</p>), nebo nadpisem (<h6>zeto750</h6> – tedy je-li to opravdu „pod-pod-pod…nadpis“ šesté úrovně).
Je-li to zároveň odkaz, pak <a> patří do bloku a ne okolo:
<p><a href="index.html">zeto750</a></p>
<!--  anebo -->
<h6><a href="index.html">zeto750</a></h6>


Má-li být text tučný jen proto, že se ti jako tučný líbí, je na to CSS vlastnost font-weight.
Je-li text důležitý, pak je na to značka <strong>.
Nadpis je sám o sobě důležitý, takže vyznačovat obsah nadpisu explicitně jako důležitý je imho pleonasmus.
go
Profil *
<h6><a href="index.html">zeto750</a></h6>

No i tohle mi prijde dost hruzostrasne...Proc si radeji neudelat primo nazev odkazu
<a href="neco" class="neco"></a>

nebo 

<a href="neco" style="neco"></a>
Bubák
Profil
go
Dovedeš si představit, jak tebou zmíněný kód vypadá při vypnutých stylech? Navíc, u běžný odkaz obsahuje text, který dokáže přečíst hlasová čtečka, a hlavně vyhledávací robot.
go
Profil *
Dovedeš si představit, jak tebou zmíněný kód vypadá při vypnutých stylech? Ano
Vyhledavaci roboty jsem jeste nezkousel. Nemas odkaz na toto tema? Zatim jsem nikde necet, ze by to mel byt problem.
shaggy
Profil
Mám pocit, že go iba urobil chybu a pôvodne chcel napísať niečo takéto:
<a href="neco" class="neco">Neco</a>


ale pri prepisovaní proste vypustil text odkazu.

go
ak si pozrieš, čo si napísal do tvojho predposledného príspevku, tak určite pochopíš, že s vypnutými štýlmi nič neuvidíš a rovnako vyhľadávače a hlasové čítačky nič neprečítajú :-)
Chamurappi
Profil
Pokud má pan crook/go nějaké nejasnosti nesouvisející s otázkami mirka750, nechť si založí vlastní vlákno.
« 1 2 »

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: