Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Lenkaaa Profil * |
#1 · Zasláno: 28. 5. 2009, 22:35:29
Dobrý večer,
už delší dobu mne trápí okraje. Dle vašeho návodu se mi konečně podařilo vytvořit si vlastní pozadí na stránky. Jenže... Potřebovala bych poradit, jakým způsobem mohu (v CCS?) v obsahové stránce např. o šířce 600px nastavit, že text od kraje zleva i zprava bude přiměřená mezera? Předem díky. |
||
fajzen Profil |
#2 · Zasláno: 28. 5. 2009, 23:01:05
padding-left: 5px; padding-right: 5px; hodnotu si samozrejme môžeš upraviť podľa potrieb |
||
valecekm Profil |
#3 · Zasláno: 28. 5. 2009, 23:20:35
a nebo taky margin-left:5px;margin-right:5px. ovsem toto musi priradit k dalsimu zjednodusene <div> ktery budemit tedy sirku 590px,
prootze u padding bejvaj s prohlizeci problemy :-) |
||
Miloš Profil |
#4 · Zasláno: 29. 5. 2009, 17:25:48
valecekm
„u padding bejvaj s prohlizeci problemy :-)“ Jaké? |
||
Časová prodleva: 7 dní
|
|||
valecekm Profil |
#5 · Zasláno: 5. 6. 2009, 21:42:27
Miloš
Skuste si schvalne vyskouset padding ve Firefoxu a potom v IE a uvidite jak rozdilne se kazdej zachova. Proto pouzivam radej margin. |
||
Miloš Profil |
#6 · Zasláno: 5. 6. 2009, 21:49:03
Chovají se přesně tak, jak mají.
Jestli se chovají odlišně, je to odlišným boxmodelem (mám-li prohlížeč v quirku, vím, co dělám). Jestliže se chovají stejně, mám prohlížeče ve standardním (resp. převážně-standardním) vykreslovacím režimu. Takže ještě jednou – jaký je problém s paddingem? Žádný neznám. Byl by příklad? |
||
panther Profil |
#7 · Zasláno: 6. 6. 2009, 10:54:41
valecekm
„Proto pouzivam radej margin.“ tak si uvědom, že margin a padding nedělají totéž. Pokud odsazuješ paddingem, tzv. vnitřním odsazením, můžeš roztáhnout pozadí elementu až ke kraji, což bývá žádoucí. S marginem totéž udělat nejde, neboť je to vnější odsazení a ta mezera mezi prvky nikomu nepatří. |
||
Bubák Profil |
#8 · Zasláno: 6. 6. 2009, 11:59:55
panther
valecekm v podstatě popsal v [#3] jedno z řešení rozdílných boxmodelů, matrošku. Takže mu je jasné, že margin a padding nedělají totéž. |
||
panther Profil |
#9 · Zasláno: 6. 6. 2009, 12:06:00
|
||
valecekm Profil |
#10 · Zasláno: 7. 6. 2009, 00:37:41 · Upravil/a: valecekm
panther a Miloš
Absolutne jste nepochopili to co jsem chtel rici. Pokud chci vnitrni odsazeni tak priklad: mam div1 a div2. div1 je hlavni cast dokumentu a div2 je vnitrni. prvni priklad, ten kterej je vice spolehlivej: CSS ---------------- .jedna{width:500px;} .dva{width:480px;margin-left:10px;margin-right:10px;} HTML ---------------- <div class="jedna"> <div class="dva">Nejakej text</div> </div> druhej priklad, ten kterej je mene spolehlivej: CSS ---------------- .jedna{width:500px;padding-left:10px;padding-right:10px;} HTML ---------------- <div class="jedna">Nejakej text</div> ----------------------------------------------------------------------------- Snad jsem nastinil jednodusi pochopeni. JA osobne v zacatcich jsem se pri psani CSS hodne natrapil s paddingem kdy se choval v ruznych prohl. trosku jinak. No a brat vazne slova, ze nevim ze padding je vnitrni odsazeni a margin vnejsi snad nejde brat ani vazne :-). |
||
Miloš Profil |
#11 · Zasláno: 7. 6. 2009, 01:28:52 · Upravil/a: Miloš
valecekm
Padding se v různých prohlížečích chová odlišně, pokud jsou v quirku. Ve standardním režimu počítají všechny současné prohlížeče padding shodně. Víš, co jsou to vykreslovací režimy? V prvním příkladě má .jedna šířku podle standardů 500px V druhém příkladě má podle standardů .jedna 500px + padding (2×10px), neboli 520px Je-li explorer ve standardním režimu, tak tyto rozměry vykreslí tak, jako třeba Firefox. Není-li Explorer ve standardním režimu, vykreslí oproti standardům .jedna o šířce 500px – ve skutečnosti tedy 480px + padding 2×10px = 500px. Co je na tom za problém? Toto chování exploreru je známé řadu let a není to něco, co by mělo kodéra vylekat jako něco nepochopitelného. Takže ještě jednou – znáš nějaký problém, který padding (oproti marginu) způsobuje? |
||
valecekm Profil |
#12 · Zasláno: 7. 6. 2009, 01:36:18 · Upravil/a: valecekm
Miloš
Dobre rekneme ze padding pro skusenejsi kodery neni problem. Kdyz jste zacinal s kodovanim, tak jste tohle taky vsechno vedel, protoze ja stopro ne a zadnej ucenej z nebe nespadl, takze jsme predpokladal ze Lenkaaa s kodovanim zacina a tudiz by potom hledala chybu cim to muze bejt, namisto toho aby pouzila reseni, ktere jsem napsal a nemuselo k tomu hledani chyby trebas ani dojit. Chapu, ze tady jsou asi skuseni koderi a programatori, ale nekdy se clovek musi podivat na problem ocima toho, kdo ten problem proste nevidi a vzit se do jeho situace, kdy si trha vlasy(osobne ja kdyz jsem zacinal), a premejslel hodiny nad tim cim to muze bejt. Jinak dodavam aby jste se mne neptal znovu: Ne zadny jiny problem neznam, ale dlouhou dobu se potykam s tim, ze mene skuseni koderi nebo zacinajici se s timto mensim problemkem, kterej je znamej radu let(jen pro skusene) potykaji a nevedi jak to vyresit. |
||
Miloš Profil |
#13 · Zasláno: 7. 6. 2009, 01:49:20
valecekm
Když jsem začínal s kódováním, tak jsem samozřejmě nevěděl to, co vím teď (mimochodem v té době margin a padding používalo jen pár futuristů, protože tehdy kódu vévodily framesety a tabulky; sám jsem prasil pomocí <p><br><p><br> …). Jestliže někdo s kódováním začíná, tak mu nebudu radit, aby zaměňoval margin s paddingem – přestože se jejich využití může v praxi překrývat, každý slouží k něčemu jinému – to by bylo jako cizincovi radit, aby v češtině nepoužíval i/y, protože jsou s tím problémy, a aby místo toho zkusil třeba písmenko z. A začátečník, který se dokáže obrátit na toto fórum jednou, jistě se obrátí i v podruhé a dostane se mu příslušné odpovědi; i od toho tady to fórum je, aby si začátečníci nemuseli trhat vlasy. |
||
valecekm Profil |
#14 · Zasláno: 7. 6. 2009, 01:58:27 · Upravil/a: valecekm
Miloš
Uznavam, ze jsem to ze zacaktu opravdu popsal blbe. Moje chyba, ale Vy zase uznejte fakt, ze pokud poradim padding-left atd, ze bych mel napsat i to aby se vyse zminovanej problem neobevil. Nechci citovat. Asi bych tuto debatu uzavrel hlavne tedy omluvou pani(slecne) Lenceee, pokud jsme ji nejak zmatl hlavu pri pouzivani padding a margin. pozn.: padding - vnitrni okraj , margin - vnejsi okraj. To co jsme popsal bylo pouze obejiti chybky s paddingem v odlisnem vykres.rez. |
||
Časová prodleva: 16 let
|
0