« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 »
Autor Zpráva
habendorf
Profil
Chamurappi: Zajímavé čtení. Nejhorší ze všeho na tom je to, že je (pokud mohu sám posoudit) pravdivé. Nicméně je tu nějaký svět a je potřeba naučit se v něm žít, i s jeho nedokonalostmi.

Snad jen - Ostatní návrhy názvu prostě nebyly „cool“: UML, Unrestricted Markup Language
Sám víš, že UML je prostě již jaksi zadáno pro něco jiného. I když pravda, nevím zda tato zkratka měla svůj současný význam již před osmi lety.
thingwath
Profil
Tak webylonská věž nám pěkně roste, za chvilku to vydá na knihu. Dost dobré na to, že se tam zatím neobjevilo nic krom hany všeho co pochází od W3C a nebylo ani naznačeno řešení byť jediného z uvedených problémů...
Dero
Profil
Mírný OT: Díky, Chamurappi, za článek Tragikomedie o Normě - po dlouhé době čtení, u kterého jsem litoval, když skončilo. Jakožto člen klubu za práva NET delimiteru uznale pokyvuji hlavou. Ostatně všechny čtyři nové články jsou vydařené - oproti těm předchozím, u kterých jsem měl občas pocit, že jsou spíše než chladnou ocelí horoucím papiňákem, jsou tyhlety již správně sarkasticky ostré a přitom chladně odměřené.
Fred
Profil
Pokud začneš na svém webu užívat skutečné XHTML (s MIME typem, který identifikuje XHTML), budeš z výsledků vyhledávání vyřazen.
No, to by ale ten mime typ musel posílat pro MSIE a to neposílá snad nikdo. BTW správný MIME typ pro prohlížeše, které jsou schopny ho zpracovat posílá např. hulan.cz a nezdá se mi, že by nebyl zaindexován. Takže zase vytrženo z kontextu --> tomu říkám webyloní politika.
Pachollini
Profil
2 Chamurappi:

> Užíváš-li XHTML jako výstupní formát, jak řešíš situaci, kdy ti XSLT procesor zapíše neprázdný element bez obsahu způsobem <element />?

<script src="neco.js">&amp;x0160;</script> (Resp. alt+0160) Není to moc elegantní, ale funguje ;-)
BTW: pointa byla v tom, že používám XHTML jako vstupní, ne jako výstupní formát.
RPG
Profil
"Jaké jsou výhody XHTML oproti HTML?"
"Je tam to pěkné písmenko na začátku".
Jay Jay
Profil
RPG : Přesně tak :-P
mila
Profil
Chamurappi
Mohl bych si něco nechat vysvětlit? Proč se xml označuje (ty ho označuješ) jako metajazyk?

Myslel jsem si, že metajazyk je jazyk, který slouží k vyjadřování se o jiném jazyku. Jako metajazyk mi tedy spíše přijde způsob zápisu dtd (takové ty dokumety, na které se odkazuje v hlavičce).

Obecně "metajazyk" by měla být binární relace. Např. čeština je metajazykem html, protože se v ní o html bavíme. Naopak html je vlastně metajazykem češtiny, protože mluví o ní (říká, co je důležité, co je nadpis...).
HTML může být klidně metajazykem XML, stačí se podívat na libovolný web, který o XML pojednává.


V odkazovaném článku tímto termínem dost máváš. Je to takový sofismus, protože protože pojmu "metajazyk" asi málokdo rozumí.

XML samozřejmě metajazyk je, ale to každý asi značkovací jazyk. Pak některé věty ztrácejí smysl, či se zdají být přímo nepravdivé.
Ale rád si nechám vysvětlit, kde se pletu.
habendorf
Profil
Jaké jsou výhody XHTML oproti HTML?

Nenapadá mě ani jedna. Asi proto, že fakt žádná není.
jozob
Profil
habendorf
Ale sú. Len ich nevyužijeme :o)
RPG
Profil
habendorf
Ale jó! To pěkné písmenko :o).
Timy
Profil
habendorf
Nenapadá mě ani jedna. Asi proto, že fakt žádná není.
XSLT?
habendorf
Profil
Timy: Myslel jsem pro normální/běžný/obyčejný/nebo-jak-to-sakra-říct web.
Timy
Profil
habendorf
Tak to každopádně :-).
Tin
Profil
XSLT: A nepsal chamurappi někde na Webylonu, že něco takovýho je možný i pro html, jen se o tom neví?
BTW: písmenko x začíná být velmi populární: iks-html, zubní pasta iks-freš ;-)
Timy
Profil
Tin
A nepsal chamurappi někde na Webylonu, že něco takovýho je možný i pro html, jen se o tom neví?
Výstupní formát může být jak html tak xhtml, ale vstupní formát html být nemůže.
Bubák
Profil
ale vstupní formát html být nemůže.
Dá se to "prohnat" přes TiDy a vypadne XHTML, ale je to oklika.
Timy
Profil
Bubák
Dá se to "prohnat" přes TiDy a vypadne XHTML, ale je to oklika.
Samozřejmě, ale jde o to, že to nejde se samotným HTML dokumentem. S XHTML dokumentem ano. Jistě, že jde jednoduše převést HTML dokument na X(HT)ML a ten pak transformovat, ale nepokládal bych za výhodu HTML, že jde jednoduše převést na XHTML a poté transformovat :-). Spíš bych řekl, že je to výhoda XHTML, že už jde samo o sobě transformovat.
Čávo
Profil *
Jaké jsou výhody XHTML oproti HTML? žiadne, XHTML má len nevýhody napr. všetky tagy musíš písať malým písmenom a celý dokument musí byť well-formed, to znamená že všetky tagy musia byť ukončené aj tie u ktorých to nemá logiku(napr. namiesto <br> sa v XHTML píše <br></br> alebo skrátene <br />). Všetky parametre musia mať hodnotu takže napr.: parameter readonly. sa v xhtml zapisuje takto divne: readonly="readonly". XHTML je nekompatibilné s najpoužívanejším browserom, pokiaľ pošleš XHTML dokument s mime-typom text/xml alebo application/xhtml+xml stránka sa nevykresľuje postupne ale až po tom ako sa celá načíta. V IE sa takáto stránka nezobrazí vôbec. Ak pošleš stránku ako text/html browser sa k nej bude správať ako k HTML stránke. To znamená že nemôžeš plne využiť všetky xhtml konštrukcie a xhtml postráda zmysel.
jozob
Profil
Čávo
"XHTML je nekompatibilné s najpoužívanejším browserom"
Zmienený najpoužívanejší browser implementoval podporu XHTML ako prvý na svete.

"pokiaľ pošleš XHTML dokument s mime-typom text/xml alebo application/xhtml+xml stránka sa nevykresľuje postupne ale až po tom ako sa celá načíta"
To nie je 100% isté. Sú určité API, ktoré umožnia čítať XML prúdovo.

"V IE sa takáto stránka nezobrazí vôbec"
Ale zobrazí.

"To znamená že nemôžeš plne využiť všetky xhtml konštrukcie a xhtml postráda zmysel"
Tak má XHTML výhody alebo nemá? :o)
Čávo
Profil *
jozob:
Zmienený najpoužívanejší browser implementoval podporu XHTML ako prvý na svete.

bohužiaľ sa mu to moc nepodarilo: http://atd.havrlant.net/item/nezobrazi.xhtml

To nie je 100% isté. Sú určité API, ktoré umožnia čítať XML prúdovo.

samozrejme že si môžem v nejakom Delphi naprogramovať trebárs aj prúdový XML parser. Teraz sa, ale bavíme o najrozšírenejších browseroch, z ktorých to zatiaľ zvláda len Opera.

Tak má XHTML výhody alebo nemá? :o)

Nemá. Všetko s čím prišlo XHTML ako s novinkou tu bolo už dávno.
jozob
Profil
Čávo
Ale zobrazí.

"samozrejme že si môžem v nejakom Delphi naprogramovať trebárs aj prúdový XML parser. Teraz sa, ale bavíme o najrozšírenejších browseroch, z ktorých to zatiaľ zvláda len Opera."
Vôbec si to nemusíš programovať, pretože sú tu bežne používané API, napríklad SAX, prvotne navrhnuté pre Javu a dnes sú dostupné aj v iných jazykoch (C++, VB). Nemyslím, že by to bola exotická technológia. Každopádne nezáleží na súčasnej implementácii -- keď je niečo možné implementovať, je možné implementovaž aj neskôr, ak to nie je implementované teraz (a je po probléme, je to len otázka času, keby od toho závisela budúcnosť technológie).

"Všetko s čím prišlo XHTML ako s novinkou tu bolo už dávno"
Ale nebolo. XML prináša jednoduhšie parsery (oproti SGML), menné priestory atď...

No zároveň prináša kopu ďaľších nevýhod, ktoré sú, aspoň podľa mňa, neospravedlniteľné. Preto XHTML na webe nepoužívam ako majoritnú technológiu.
Čávo
Profil *
jozob:
Bavíme sa o bežných web-stránkach a browseroch. To že si môžem ako programátor parsovať nejaký XML konfigurák ako len chcem je síce pekné, ale tento fakt nemá nič spoločné so vzťahom dnešných browserov k XHTML stránkam. Neviem čo prinesie budúcnosť ale momentálne to považujem za ďalšie mínus pre XHTML.

Ale nebolo. XML prináša jednoduhšie parsery (oproti SGML), menné priestory atď...

XHTML prináša ukecanejšiu syntax, nič viac. Aj v SGML môžeš spojiť viac typov dokumentov a nepotrebuješ na to menné priestory. metajazyk XML sa hodí na rozne účely, ale jeho podmnožina XHTML sa pomocou XML snaží imitovať to, čo už dávno úspešne funguje.
Timy
Profil
Čávo
"Aj v SGML môžeš spojiť viac typov dokumentov a nepotrebuješ na to menné priestory"
Jak?

"XHTML prináša ukecanejšiu syntax, nič viac"
A XSLT budeš s HTML provádět jak?
Čávo
Profil *
Timy
A XSLT budeš s HTML provádět jak?

v SGML sa transformujú dokumenty pomocou elementu <!linktype>.
Timy
Profil
Čávo
Zkoušel jsi to už někdy?
jozob
Profil
Čávo
"Aj v SGML môžeš spojiť viac typov dokumentov a nepotrebuješ na to menné priestory"
Asi máš na mysli CONCUR. V tomto prípade je síce možné spojiť dva typy dokumentov v jednom súbore ale na značkovanie je vždy len jeden pohľad, to znamená, že zariadenie vidí vždy len jeden typ značkovania, druhé značkovanie je ignorované. Základná myšlienka je síce podobná ako pri menných priestoroch (spojiť dva typy značkovania do jedného súboru), ale menné priestory prinášajú možnosť vzájomnej interakcie dvoch odlišných značkovaní. (opravte ma, ak sa v niečom mýlim)
Joker
Profil
S dovolením se ještě připojím do diskuse :)

XHTML má výhody proti HTML.
Za prvé je tu ještě XML, což je hodně rozšířený a taky mocný nástroj. Pokud chcete pracovat s HTML i s XML, musíte "přepínat" mezi "režimem" HTML a XML. XHTML je XML, nemusíte si pamatovat žádné výjimky z pravidel.
Řekl bych to takhle: Pokud se naučíte XHTML, nejspíš se už nikdy nebudete muset učit HTML. Pokud se naučíte HTML a chcete se tomu vážně věnovat, budete se nejspíš muset ještě naučit XML.

Za druhé, XSLT. To je nástroj, který z XML dokumentu vyrobí jiný XML dokument. Protože XHTML je taky XML, můžete jednoduše konvertovat XML do XHTML a naopak. Teoreticky tak vůbec nemusíte umět ani HTML ani XHTML a stránku psát třeba: <stranka><hlavicka>Nadpis stránky</hlavicka><menu id="1"></menu><obsah>ahoj</obsah></stranka>. Anebo stránku napíšete v XHTML a jednoduše si ji převedete do tohohle formátu. Jelikož HTML není XML, s HTML to obecně nejde. Chamurapi navrhuje, že jde jednoduše převést HTML do XML a potom aplikovat XSLT, ale... proč? Proč, když už tu stránku můžu rovnou v XML napsat a nemusím nic převádět?

Za třetí, menší volnost syntaxe znamená zároveň menší volnost ve výkladu na straně prohlížečů. HTML parser může odhadovat, doplňovat, vynechávat, podle toho jak si "myslí", že to má být. Tím se může stát, že tentýž HTML kód si různé parsery mohou "domyslet" různě a vznikne různé zobrazení stránky. XHTML sice musím všechno explicitně napsat, ale zase je pak jistější, že prohlížeč si to vyloží tak jak chci. IMHO se snižuje pravděpodobnost zákeřných chyb, že stránka se mi zobrazuje špatně a přitom kód vypadá v pořádku.
Krom toho je to jednodušší i pro tvůrce toho kódu, protože neexistují výjimky z pravidel... v HTML jsou párové značky... až na výjimky. V HTML se atributy zapisují jako atribut="hodnota"... až na výjimky. A tak dále.

Pak ještě jednou ta větší přísnost- nedovolí mi to tolik zprasit kód, používat různé nestandardní konstrukce, které náhodou v mém IE6/Win fungují, ale když po čase objevím existenci i jiných prohlížečů než IE a zjistím, že v nich stránka nejede, je už jednodušší kód zahodit a napsat znova od začátku, než to upravovat. On je ten kód i přehlednější... například Chamurapi tu někde dřív píše: Element <body> nemá povinnou počáteční značku. Stejně jako <head> a <html>. Podle mého je to spíš negativum. Když je neuvedu, co se ušetří? 18 bajtů ve velikosti souboru? Dokument se mi bude stahovat o 0,14 sekundy rychleji? Za cenu menší přehlednosti dokumentu a znesnadnění strojového zpracování stránky.

ad Chamurapi- "XHTML stránky jsou větší než HTML".
Zajímavé, že prozatím jsem se přepsáním řekněme "průměrného" HTML kódu do XHTML+CSS dostal obvykle zhruba na 70% původní velikosti. Jasně, kód je větší a ty úspory vznikají na úplně jiných místech, ale ve výsledku je ta stránka prostě menší. Tady se projeví právě to, že XHTML si striktněji vynucuje dodržování určitých pravidel.
Přirovnal bych to k objektovému programování- uvádí se (teda před pár lety, nevím jak moc za tu dobu pokročily objektové překladače), že rychlost zpracování objektového kódu je asi 80% rychlosti imperativního. Přesto u složitější aplikace může být díky lepšímu návrhu objektový program dokonce rychlejší, než imperativní (který utrpí více chybami a neefektivitami způsobenými větší složitostí návrhu).
Úspora tedy leží v odstranění a zjednodušení různých "prasáren", nicméně nevznikají ty "prasárny" náhodou právě proto, že mi je HTML umožňuje?

(PS.: Koukám, že z ostatních diskutujících jsem reagoval akorát na Chamurapiho... ovšem to je asi tím, že on má asi nejpropracovanější obhajobu HTML proti XHTML, jakou jsem zatím viděl)
Dmagician
Profil
čo sa týka toho že application/xhtml+xml sa v IE zobrazí

Response Headers - http://webylon.info/K.32

Date: Tue, 05 Sep 2006 18:01:18 GMT
Server: Microsoft-IIS/6.0
X-Powered-By: ASP.NET
X-AspNet-Version: 2.0.50727
Set-Cookie: K.32=e; expires=Fri, 29-Sep-2006 18:01:18 GMT; path=/
Vary: User-Agent
Cache-Control: private
Content-Type: application/xml; charset=utf-8
Content-Length: 10271

200 OK
Timy
Profil
Dmagician
"čo sa týka toho že application/xhtml+xml sa v IE zobrazí
V tom článku se spojení application/xhtml+xml nevyskytuje. To jenom já jsem to nědke ve vedlejší diskusi popletl. Jde o to, že můžeš napsat stránku tak, aby ji i IE chápal jako XHTML.
« 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 »

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0