Autor Zpráva
K.
Profil *
Hezký den.
Chtěl bych se zeptat, jaký je všeobecný názor na obcházení validity pomocí javascriptu. Tedy něco jako:

....
<script type="text/javascript">
document.write(code);
</script>
....

kde code je uloženo v nějakým externím js skriptu jako:

var code = '<iframe src="a.html"></iframe>';

Mně příjde, že taková stránka nemůže být označena jako XHTML Strict validní.
Joker
Souhlasím.
Nemá to vůbec žádný smysl kromě toho, že získáte (neoprávněně) tu ikonku.
Navíc ve validním striktním XHTML nemůžete používat metodu document.write().
Timy
Joker
V jakémkoliv XHTML by se to nemělo používat, protože v XHTML (application) ta metoda prostě nefunguje...

K.
Nemá to smysl. Ona obecně validita nemá příliš velký smysl, pokud není striktně vyžadována zaměstnavatelem :-)
K.
Profil *
Děkuji.
Chamurappi
Reaguji na K.:
Zmíněná stránka může být označena za validní, dokud není interpretován ten skript. A i když pak kvůli <iframu> validní není, tak musí fungovat.

Reaguji na Jokera:
Proč si ty myslíš, že v XHTML nelze používat document.write()?
Joker
Chamurappi
viz Timy
Chamurappi
Reaguji na Jokera:
Já vím, že ta metoda ve dvou prohlížečích prostě zatím nefunguje.
Tys psal obecně, že ji nemůžeme používat v XHTML. Zajímal by mě důvod.
Joker
Chamurappi
Slovo "nemůžete" v té větě chápejte ve smyslu "nemá se to dělat" spíš než "nejde to udělat"
Něco jako ve větě:
<span><strong>nějaký</span> text</strong> - Takhle to nemůžete napsat

Jde to a za určitých podmínek to i může fungovat, ale prostě se to tak nemá dělat.

No a proč... jak praví W3C (vládce náš, slunce naše jasné :o))) )
"Kvůli způsobu, jakým je definované XML, není možné dělat triky jako tenhle(document.write()- pozn.), kdy je kód generován skriptem zatímco prohlížeč stále kód zpracovává. Můžete pořád dosáhnout téhož, ale musíte to dělat pomocí přidávání a odebírání prvků v DOM" (překlad z FAQ)
Chamurappi
Reaguji na Jokera:
Proč se to tedy „nemá“? Co přesně je na tom špatného?
Zmíněné FAQ vyjadřuje názory Stevena Pembertona, nikoliv normativně závazné stanovisko W3C. Částečně odtamtud také pochází pověry o MIME-typovém rozdílu mezi XHTML 1.0 a 1.1.
Timy
Chamurappi
"Co přesně je na tom špatného?"
Třeba to, že to prostě nefunguje? Jde ti v tuto chvíli o něco konkrétního nebo se ti jenom nelíbí slovo "nemůže"?
Chamurappi
Reaguji na Timyho:
Jen nechápu, proč by neměla fungovat. Připadá mi dost podivné, že jedna osoba z W3C bez jakýchkoliv argumentů odsoudí k zatracení právoplatnou metodu DOMu a výrobci prohlížečů ji (tu metodu) nemilosrdně popraví. Implementovat ji v XML by pro ně bylo docela snadné.
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.

0