« 1 2 »
Autor Zpráva
digo
Profil
cawte, no tema ma trochu blby nazov, no nic vystiznejsie ma nenapadlo :D...
no tak ja uz viem HTML, a chcel by som teraz prejst na tvorubu stranok v XHTML... problem je v tom, ze neviem, ci si mam kupit knihu, alebo staci, ak budem dodrziavat tie "pravidla", ako su napriklad uvadzane na wikipedii:
=================================================
Značky musia byť písané malými písmenami.

Párové značky musia byť ukončené. (Značka "option" sa v XHTML považuje za párovú.)
HTML:
<p>Toto je odsek.
<tr><td>Prvá bunka<td>Druhá bunka
<option>Možnosť 1
XHTML:
<p>Toto je odstavec.</p>
<tr><td>Prvá bunka</td><td>Druhá bunka</td></tr>
<option>Možnosť 1</option>

Nepárové značky musia obsahovať koncovú lomku.
HTML:
<br>
<input type="text" name="text1">
XHTML:
<br />
<input type="text" name="text1" />

Vlastnosti musia byť uvedené v úvodzovkách alebo apostrofoch.
HTML:
<td colspan=3>
XHTML:
<td colspan="3">

Vlastnosti musia mať vždy uvedenú hodnotu.
HTML:
<textarea readonly>Nejaký text</textarea>
XHTML:
<textarea readonly="readonly">Nejaký text</textarea>

Prvok "img" musí mať určenú vlastnosť "alt".
HTML:
<img src="obrazok.png">
XHTML:
<img src="obrazok.png" alt="" />

Párové tagy sa nesmú krížiť.
HTML:
<p><a href="blabla.html">Text v odstavci.</p></a>
XHTML:
<p><a href="blabla.html">Text v odstavci.</a></p>

===================================================

viem, ze je tu sekcia o XHTML, ale myslim, ze toto skor patri sem...
dopredu dakujem za vsetky odpovede
Railbot
Profil
Dá se to tak říci. Ale tvorba v takovém XHTML nemá žádné výhody.
Str4wberry
Profil
„Dá se to tak říci.“
Spíš nedá.

Odpovídám digo:
Při MIME text/html to vlastně pořád bude fungovat jako HTML.

„Prvok ‚img‘ musí mať určenú vlastnosť ‚alt‘.“
To i v HTML 4.01.

„Párové tagy sa nesmú krížiť.“
To se „nesmú“ ani v HTML. Akorát v XHTML se správným MIME typem by takový zápis skončil nezobrazením stránky.
shaggy
Profil
A v čom je akože rozdiel?
Tagy by si NEMAL krížiť ani v HTML - myslím, že tam to X pred HTML nezohráva žiadnu úlohu, ak nie si amatér, tak nekrížiš.
IMG musí mať určenú vlastnosť ALT - to by mal mať aj v HTML, to nehovorí o tom či používaš XHTML, alebo nie, ale o tom či si dobrý koder, alebo nie.
párové značky by mali byť ukončené aj v HTML - ja ukončujem všetko, robím to pre seba a pre prehladnejší kód.

Zabudni na XHTML, nenapísal si ani jeden argument, prečo prejsť na neho. Ale ak to veľmi chceš, tak si nekupuj knihu, ak ovládaš HTML, nič nové sa z nej nedozvieš. Radšej sa zameraj na to, aby tvoje stránky vyzerali dobre vo všetkých prehliadačoch bez nutnosti nejakých obsiahlejších optimalizácii.
digo
Profil
ahaa okis diki za rady... jasne, ze staci, ked budem v HTML dodrziavat vyssie uvedene pravidla..no tak ale naco je teda to xhtml??? lebo v tomto este fakt nemam jasno. vysvetlite mi to pls, ako nejakemu zaciatocnikovi (co aj som:D). dakujem
Měsíček
Profil
Jasno nemáš ani v HTML to mi věř ;) jinak vysvětlení co obsahuje a neobsahuje XHTML je spousta článků například na Intervalu nebo i zde stačí hledat.
Railbot
Profil
Str4wberry
Ale dá. Zbytečně to komplikuješ. Bláboly o tom, že XHTML vlastně není XHTML a tak dále známe všichni už nazpaměť. Dopad v praxi = nula.

digo, XHTML je HTML, které má o lomítka víc. S tímto povrchím pohledem můžeš v XHTML vesele fungovat. Nebo si počkej na zdejší mudrce a poslechni si přednášku, jak je XHTML zlé, špatné, a proto by jej nikdo neměl používat.

Vystačil by sis i s HTML. Ušetříš si lomítka.
Měsíček
Profil
jak je XHTML zlé, špatné, a proto by jej nikdo neměl používat.

dej jeden jasný důvod, proč by začátečník a mírně pokročilí měl psát v XHTML?
quinux
Profil
Měsíček
dej jeden jasný důvod, proč by začátečník a mírně pokročilí měl psát v XHTML?
Protože bude-li chtít využít nějakého JS frameworku (např. prototype - lightbox), tak bude mít větší jistotu, že nebude muset řešit problémy s jskem, které je "napasováno" na XHTML doctype a věř, že ty problémy v HTML jsou (ale netvrdím, že to v HTML nefunguje). :)
digo
Profil
mno a vlastne ked tam budem davat tie lomitka, nebudem krizovat tagy atd. , tak tu knihu vobec nemusim citat, alebo co????
Měsíček
Profil
Nemusíš.
Chamurappi
Profil
Reaguji na diga:
HTML je tolerantní formát, takže ti bude kód fungovat i přesto, že dodržíš pravidla, která jsi uvedl.
Studuj raději JPW.

Reaguji na quinuxe:
Nesmysl. Ukaž mi prosím jeden jediný skript, který jede v „text/html“ pouze při XHTML <!doctype> deklaraci.
V JS ani nejde dost dobře zjistit <!doctype> u „text/html“ zdroje a žádný z frameworků to nedělá, pokud vím. Všechno je optimalizované primárně pro HTML a naopak se skutečným XHTML bývají problémy (třeba validator.w3.org používá Mootools a kvůli jednomu document.write je přišpendlený k „text/html“, což se jeho správcům nelíbí).
Bubák
Profil
Raději přečti:
http://atd.havrlant.net/jak-funguje-html
http://atd.havrlant.net/jak-na-dokonale-xhtml
Str4wberry
Profil
Odpovídám Railbotovi:
— Spíš nedá.
„Ale dá.“
Tím jsem reagoval na věci (nepřesnosti), které jsem dále rozvedl. Ne na rozbité a nerozbité (X)HTML.
quinux
Profil
Chamurappi
který jede v „text/html“ pouze při XHTML
Napsal jsem snad někde, že ty frameworky jedou pouze XHTML? Já napsal, že v HTML mohou nastat problémy, se kterými jsem se již setkal. Např. slimbox běžící na mootools. (originální web mi nenajíždí, tak dávám odkaz na český překlad). ten slimbox však funguje i v HTML, ale někdy to chce trochu "lazení".

Jinak rozebírat co je a co není skutečné XHTML s tebou nehodlám, protože to nemá cenu a není to předmětem tohoto vlákna.
Dranel
Profil
digo
http://polopate.jakpsatweb.cz/index.php?page=projekt-uvod
http://myego.cz/item/doctype-nerika-nic-podstatny-je-mime-type/categor y/technology
http://home.pf.jcu.cz/~pepe/priklady/_XHTML_kostra_webu.htm
http://search.seznam.cz/?q=xhtml&mod=f

Pro příště: Stačí hledat
Chamurappi
Profil
Reaguji na quinuxe:
ten slimbox však funguje i v HTML, ale někdy to chce trochu "lazení"
Bez ladění funguje jak? Musí fungovat přesně stejně, protože prohlížeč neví, jestli to je nebo není XHTML — bere dokument jako HTML. Cokoliv ten skript dělá, dělá na HTML DOMu (nehledě na <!doctype>), ne na XML DOMu.

Zkus si na stránkách s jakoukoliv deklarací tento bookmarklet:
javascript:'%3cxmp%3e'+document.documentElement.innerHTML+'%3c/xmp%3e'

Edit: Změněno na innerHTML, neb outerHTML nefunguje všude.
habendorf
Profil
Dranel

To http://home.pf.jcu.cz/~pepe/priklady/_XHTML_kostra_webu.htm je dobrá snůška kravin.
quinux
Profil
Chamurappi
Bez ladění funguje jak?
V IE6 se stává, že otevřený obrázek není tam kde by měl být, stejně jako to ztmavené pozadí. Jinak, nejsem programátor, takže pokud chceš po mě nějaký výsledek debugování, tak to ti neřeknu, ale ty se na to díváš z pohledu prohlížeče, ale co samotným JS? Vzpomínám si, že (asi před dvěma lety), když jsem nasazoval kód bbtextu na svůj web, který byl s doctypem XHTML 1.0 Strict, tak mi nechtěl fungovat. Po konzultaci s podporou bbtextu mi bylo sděleno, že musím mít XHTML 1.0 Transitional, protože nějaká fce v to jsku ve strictu prostě nefunguje, takže mi neříkej, že to není o doctypu.

Jinak mne napadl ještě další důvod pro XHTML (pravda je to spíše pro ty, kteří se kódováním živí). Pokud používáte nějaký RS, který má WYSIWYG editor a z jakéhokoliv důvodu je požadavek mít web validní, tak v XHTML dělat musíš, protože všechny WYSIWYG editory formátují v XHTML (tedy, alespoň jsem žádný v HTML nenašel).
Dranel
Profil
habendorf
Mno já to nestudoval. Prostě jsem poslal všechny odkazy, které mám uložené. Omlouvám se tedy.
Chamurappi
Profil
Reaguji na quinuxe:
V IE6 se stává, že otevřený obrázek není tam kde by měl být
To je rozdíl mezi standardním režimem HTML a quirkem HTML. Když uvedeš obyčejné <!doctype html>, bude to fungovat stejně jako <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"> a <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">. Je to pořád ten samý standardní režim, uvedené deklarace od sebe nejdou žádným triviálním testem odlišit (maximálně stáhnout sebe sama AJAXem a rozebrat hlavičku).

ty se na to díváš z pohledu prohlížeče, ale co samotným JS?
Ten JS běží v prohlížeči. Zejména v klientském skriptování je rozdíl mezi „text/html“ a skutečným XHTML vidět.
Zkus si ten bookmarklet na libovolné stránce s <!doctype>m HTML.

Po konzultaci s podporou bbtextu mi bylo sděleno […]
Tak teď už jsi chytřejší než podpora bbtextu.

je požadavek mít web validní, tak v XHTML dělat musíš
Lomítka v <img/> většinou v HTML projdou validátorem jen s varováním. Také záleží na tom, jaký validátor používá ten, kdo validitu žádá.

tak v XHTML dělat musíš, protože všechny WYSIWYG editory formátují v XHTML
Ano, je to v nich ošklivě zadrátované, protože ten WYSIWYG editační prvek, co je vestavěný v prohlížeči, jim tam plive značky jako <P>, <FONT> a <br> a ony to musí před uložením konvertovat. Formátují v XHTML jen kvůli velké poptávce. To časem přejde.
habendorf
Profil
Dranel

Omlouvat se přece nemusíš :o)
Já jen aby někdo tamní bláboly třeba nebral vážně.
shaggy
Profil
Pokud používáte nějaký RS, který má WYSIWYG editor a z jakéhokoliv důvodu je požadavek mít web validní, tak v XHTML dělat musíš
napadajú mi dva prípad:
1. používaš nejaký RS s takýmto editorom a vtedy ti validita môže byť u ...., hlavne že tá stránka vyzerá všade rovnako.
2. si webdizajnér, máš požiadavku na valídny kód... tak si ten WYSIWYG editor prispôsobíš na html. Ja som to tak urobil u svojho RS - používam tam TinyMCE, ktorý mi hádzal XHTML kód (stručne povedané - všade mi pchal lomítka na koniec), tak som sa trošku pohral s JS súbormi (aj keď JS vôbec neovládam) a mám z toho HTML wysiwyg editor.

Ale ak XHTML naučí začiatočníkov nerobiť prasácky kód (kríženie tagov, nepoužívanie alternatívnych popisov), tak je to len dobre. Potom sa nestane že sem príde človek, čo napíše "ovládam HTML" a pritom si myslí, že kríženie tagov je zlá vec iba v XHTML.
Miloš
Profil
shaggy
Potom sa nestane že sem príde človek, čo napíše "ovládam HTML" a pritom si myslí, že kríženie tagov je zlá vec iba v XHTML.
To já dokonce jednou četl (žel si po těch letech ani za peruna nevzpomenu, kdo tuto zhůvěřilost spáchal), že je křížení tagů dobrá a užitečná věc – že se tím uspoří značky v kódu nebo něco takového.
quinux
Profil
Chamurappi
Dál se v tom myslím nemá smysl patlat tak jen:
1) u většiny z existujících frameworků, je v instrukcích požadavek na XHTML (viz třeba ten odkaz co jsem dal) a z praxe vím, že opravdu změna doctype z HTML na XHTML dělá divy (netvrdím však, že to nemůže být způsobeno třeba chybami v kódu)
2) obvykle validuji výhradně ve validátoru w3.org, jelikož je spravovaný vydavatelem specifikace a tak je oficiální.

Formátují v XHTML jen kvůli velké poptávce. To časem přejde.
Obávám se, že ne. Např. poslední verze FCKeditoru byla dost zásadně přepsána i kvůli lepší podpoře XHTML

shaggy
ad 1) zkus zákazníkovi říct, že mu na validitu kašleš a pak se přijď podělit jak na to reagoval
ad 2) v tom případě se odřízneš od jakékoliv aktualizace toho editoru a nebo při každé aktualizaci budeš muset všechno znovu upravovat
Chamurappi
Profil
Reaguji na quinuxe:
1) Slimbox potřebuje standardní režim, nikoliv XHTML <!doctype>, nehledě na to, jaké představy má jeho autor. Změna <!doctype> na HTML nemá žádný vliv, zůstane-li prohlížeč ve standardním režimu.
Vyrobil jsem ti dvě ukázky z domácí stránky Slimboxu (už funguje): HTML verzi ve standardu a XHTML verzi v quirku — která z nich ti funguje správně? Obě linkují stejné styly i stejné skripty (je tam <base href>), liší se jen v počátku kódu. Jestli tato ukázka nestačí, najdi mi jiný skript, který dle tebe vyžaduje XHTML <!doctype>.

2) Je oficiální, ale ne referenční (což není tak podstatné). Kdokoliv u nás hledá validátor, skončí v mých pařátech. Zkus zákazníkovi říct, že mu na validitu kašleš :-)

poslední verze FCKeditoru byla dost zásadně přepsána i kvůli lepší podpoře XHTML
Jakmile přejde tato módní vlna, bude umět FCK editor generovat HTML 5. Vsaď se o ucho.
digo
Profil
omg sorry chlapi ale teraz so totalne domotany... vytazok ze jednej diskusie :

=============================
Osobne používam XHTML, pretože je to najnovší štandard a ja nechcem zostať pozadu...

Medzi jednotlivými verziami si vyberám podľa potreby:
XHTML 1.0 Strict
XHTML 1.0 Transitional
XHTML 1.1

Klasické HTML zostalo vo verzii 4.01 a už sa ďalej nevyvýja...

Vízia do budúcnosti: XHTML + CSS...
=============================

bolo to pisane asi pred rokom, tak preto je tam, ze sa html uz nevyvija...
no ale ja by som chcel byt akoze profik webdizajner:D tak preto si myslim, ze by som to mal pouzit...
ale teraz som totalne domyleny... napriklad kuknite si stranku jedneho moderatora z jedneho fora, ktora je nakodena v XHTML a je validna a kazdy prehliadac (aspon sa mi zda) ju zobrazi rovnako - www.uplink.sk
Miloš
Profil
digo
je nakodena v XHTML a je validna a kazdy prehliadac (aspon sa mi zda) ju zobrazi rovnako
ale protože tam je content="text/html, žádný prohlížeč ji nebude zobrazovat jako XHTML, nýbrž jako (defektní) HTML; ale to snad už po všech debatách tady víš.
???!!!???
Profil *
no mam dotaz k čemu je teda dobre to xhtml jestli se ho mam uči. Teď to nějak nechapu nevím co jsem se do teď učil ja myslel že jsem se učil html ale tagy uzavíram a nesmí se křižit to taky nedělam no učil jsem se to co je na jpw v html tak to je asi html tak pak nechapu ten rozdíl.
Měsíček
Profil
ale protože tam je content="text/html, žádný prohlížeč ji nebude zobrazovat jako XHTML

tohle na to takový vliv nemá, jde o to jaký má stránka MIMEtyp což meta neurčuje.
« 1 2 »

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0