Autor Zpráva
TomB.
Profil *
Vim ze se toho tady vali vsude plno, ale ja mam asi nejspis ojidinely pripad, ktery jsem tu nemohl najit:))
Mam v podstate horizontalni obrazkove menu (nakodovane v css) a na nej potrebuji jeste pripnout link ktery po kliknuti vyskoci v jinym okne.

target_blank vzhledem k validite mam reseny pomoci js, v tom problem neni, je problem jak to zkloubit jeste s tim menem (pac pak vznikaj 2 classy).
primo na priklade:

menu:
 <a class="polozk1" href="link"></a>


Target_blank na textu:
<a class="link" class="targetblank">link</a>
[/pre]
*"targetblank" je definovan v externim js

Jsem asi blbej ale nevim jak to zkombinovat aby po kliknuti na hover obrazkove menu vyskocil link v novem okne, nevite jak na to?
predem dik
SwimX
Profil
TomB.
1, neřeš validitu pokud to není požadavek zákazníka, stejně to nemá význam, kdo dnes validuje? pak tam klidně můžeš mít target="_blank"
2, dvě třídy se dávají takto: class="prvni druha"
3, taky by to šlo takle:
<a href="nekam" class="polozka1" onclick="return !window.open(this.href,'_blank','');">odkaz</a>
TomB.
Profil *
Swimx
Parada, vubec me nenapadlo to vlozit do jedny class, a to jsem zkousel vse mozny:)) diky. Jasny s tou validitou, ale je to jaksi pozadavek- taky z toho nejsem 2x stastnej
panther
Profil
TomB.
ty si hraješ na validitu, ale používáš ne zrovna nepřístupnější řešení - target blank.. proč to neotevřeš normálně? Taky požadavek?
SwimX
Profil
TomB.
a máš stránky validní i v Chamurappiho validátoru?
TomB.
Profil *
panther
ja si na validitu nehraju
SwimX
nemam, ale na to kaslu- je to skolni projekt a oni to kotrolujou v tom klasickym en
panther
Profil
TomB.
ja si na validitu nehraju
Ne? „Jasny s tou validitou, ale je to jaksi pozadavek“ - takže chceš mít výstup validní (což stejně nikdy s tvým falešným XHTML nebude - viz. validátor).

Zároveň jsi mi neodpověděl na otázku, jestli je třeba blank a nešlo by to otevřít do stejného okna.
SwimX
Profil
TomB.
nemam, ale na to kaslu- je to skolni projekt a oni to kotrolujou v tom klasickym en
Tak to chápu, taky po nás ve škole todle chtěli. validní XHTML - hádej se s učitelem => 5 :))

panther
je třeba blank a nešlo by to otevřít do stejného okna.
také využívám _blank - když odkazuju na jiné stránky a nechci aby uživatel "ztratil" můj web
TomB.
Profil *
panther
viz swimX ;)
Chamurappi
Profil
Reaguji na TomaB.:
Jestli potřebuješ jen „validitu“ podle oficiálního validátoru, tak můžeš deklarovat XHTML 1.1. Tam atribut target povolený kupodivu je.
panther
Profil
SwimX
také využívám _blank - když odkazuju na jiné stránky a nechci aby uživatel "ztratil" můj web
podle mě to jen ruší. Pokud si něco chci otevřít jinam, přidržím si ke kliknutí „Ctrl“ a otevřu si odkaz do nového tabu ;-)
SwimX
Profil
panther
ty možná, a co ostatní? Máš svoji IP? přidělám na stránky podmínku, aby se to tobě otvíralo do jednoho okna :))
Pokud dělám odkaz mimo stránky, snažím se ho graficky odlišit, aspoň takovou tu ikonku do prava nahoru.
panther
Profil
SwimX
přidělám na stránky podmínku, aby se to tobě otvíralo do jednoho okna :))
to snad není třeba. Jednoduše se budu tvým webům vyhýbat obloukem ;-)

Pokud dělám odkaz mimo stránky, snažím se ho graficky odlišit, aspoň takovou tu ikonku do prava nahoru.
Ano, taky jsem pro tento způsob odlišení vizuálního, nicméně, ani tady bych target nepřidával.
Vladosik
Profil
panther
Ano, taky jsem pro tento způsob odlišení vizuálního, nicméně, ani tady bych target nepřidával.
Samozřejmě, v dnešní době si má o tom kam se mu odkaz otevře rozhodovat sám. Zkušený uživatel otevírá dnes prakticky vše třetím tlačítkem do nového tabu, nezkušený pak má otevřeno 20 oken a hrozně se diví, kam mu ty stránky mizí:-)
Navíc o tom otvírání do nových oken se říká i něco v přístupnost.
SwimX
Profil
Zkušený uživatel otevírá dnes prakticky vše třetím tlačítkem do nového tabu, nezkušený pak má otevřeno 20 oken a hrozně se diví, kam mu ty stránky mizí:-)
Většina prohlížečů target _blank otvírá do nového tabu.
Pokud má otevřených 20 oken, proč se diví kam mu to mizí? Vidí je přece dole na liště? naopak pokud je máý v tabu, pak dole na liště vidí jedno okno a nechápe..

Navíc o tom otvírání do nových oken se říká i něco v přístupnost.
Pokud odkazuju na cizí weby, pak nevidím důvod nepřidat target _blank. Co to může udělat s přístupnoustí?
panther
Profil
SwimX
Vladosik
nechtěl jsem tady rozpoutat diskusi o tom, zda target ano či ne, netýká se půdovního dotazu.
Vladosik
Profil
Většina prohlížečů target _blank otvírá do nového tabu.
Tak třeba IE6 ne a ten pořád není pryč.

Pokud má otevřených 20 oken, proč se diví kam mu to mizí? Vidí je přece dole na liště?
To by jsi se divil, je vidět, že nemáš zkušenost s "uživatelama":-) Ale to neřeš, to by jsi musel sedět teď vedle mě, kde jsem na praxi.

Pokud odkazuju na cizí weby, pak nevidím důvod nepřidat target _blank. Co to může udělat s přístupnoustí?
Myslel jsem to tak, že je to prostě v pravidlech přístupnosti (Způsob otevírání nových webových stránek nesmí být v kódu nijak specifikován a je ponechán na volbě uživatele). To už je na každém, jak velkou váhu jim každý dává...
SwimX
Profil
Vladosik
Tak třeba IE6 ne
No asi to bude tim, že nemá taby že. :)

To by jsi se divil, je vidět, že nemáš zkušenost s "uživatelama":-)
Moje zkušenost s uživatelem je: Otevře stránku, klikne na odkaz -> jiná stránka -> "aha, tu nechci -> Křížek" -> kde je ta původníí? :O
pokud je pořád na podstránkách -> tak to okno nezavře protože prostě klikne na menu, ale pokud ho to hodí na jiné stránky a on zjistí že je nechce tak zavře křížkem a najednou mu chybí ty původní -> já si tam nechám TARGET :))

v pravidlech přístupnosti (Způsob otevírání nových webových stránek nesmí být v kódu nijak specifikován a je ponechán na volbě uživatele). To už je na každém, jak velkou váhu jim každý dává...
Pravidla. Nazval bych to spíše doporučení, stejně jako W3C doporučuje nepoužívat target v XHTML 1.0 Strict - to neznamená, že nemůžu

panther
nechtěl jsem tady rozpoutat diskusi o tom, zda target ano či ne, netýká se půdovního dotazu.
proto jsem nereagoval na to, že nebudeš chodit na mé stránky :)) ale todle mi nedalo. Ať to klidně moderátoři smažou.
Vladosik
Profil
SwimX
No asi to bude tim, že nemá taby že. :)
To je logický ne? Chtěl jsi tím naznačit, že to nevím co?:-)

Moje zkušenost s uživatelem je:
Každý má nějakou no.

to neznamená, že nemůžu
To jsem napsal výše, že to je na každém:-)
Chamurappi
Profil
Reaguji na Vladosika:
v dnešní době si má o tom kam se mu odkaz otevře rozhodovat sám
Zkušený uživatel, který umí ovládat svůj prohlížeč, se může rozhodnout i s targetem. Pokud nepoužívá Netscape 4.
U formuláře se naopak nemůže rozhodnout nikdy.

nezkušený pak má otevřeno 20 oken a hrozně se diví, kam mu ty stránky mizí
Jestli mají běžní uživatelé s targetem nepřekonatelné problémy, měly je řešit tvůrci prohlížečů spíš než tvůrci stránek.

je to prostě v pravidlech přístupnosti
Jedna verze těch pravidel říká „ve většině případů“, druhá verze je kategoričtější a pro změnu říká i „Načtení nové webové stránky do nového okna prohlížeče musí být možné jen v odůvodněných případech“, což je na první pohled blábol, takže bych se doslovných formulací nedržel.
Vladosik
Profil
Chamurappi
Promiň:-(

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: