« 1 2 »
Autor Zpráva
liborse
Profil
Zdravím vás,

z této diskuze často čerpám a jakpsatweb.cz taky často navštěvuji, ač mi poslední dobou přijde mírně neaktuální.

A nyní k mému problému. Doufám, že jsem jej zařadil alespoň trochu správně. Donedávna jsem při tvorbě stránek používal HTML transitional ve verzi 4.01, ovšem pak jsem narazil na problém, kdy IE6 (atd.) neuměl pozadí pod paddingem (prostě se vykreslilo jen pod obrázek, kde je to nanic). Poté jsem tedy laboroval a stvořil kód. No byl to děs, stránka plná divů, děs pohledět. Firefox to sice zkousl v pohodě, ale měli jste vidět, jak tuhl IE a to si já nemohu dovolit. Inu, říkal jsem si, co tedy zkusit ten striktní režim HTML (ne, XHTML nechci) a světe div se, ono to fungovalo i v IE6, prostě jsem ho přepl z quirku do standardu. Podpora je též dobrá, IE6+ (kdo dnes používá IE5.5 a mám o takové zákazníky vůbec zájem?), Firefox, Opera a doufám, že i Google Chrome, krom toho jako bonus to jede i na prohlížeči v T-Mobile G1 atd. Prostě standard mód mi "voní" více. Navíc nemusím psát tisíc stylů a dělat ošklivé div hacky, které složí slabší prohlížeč. Takto mám čistý kód i s pokresleným paddingem. Jelikož se snažím dodržovat jistá pravidla, tak přechod ani nebolel. Ovšem tu se dostáváme k onomu problému:

V html strict není iframe (ono prohlížeče ho i přesto zobrazí, ale kód není validní a světe div se, mě to vadí, páč validitu používám na odhalení některých faktických chyb, kterým se nikdo neubráníme - jako je uzavření tagu, špatná syntaxe atd. - a taky kvůli tomu, že se cítím zavázán dodržovat jisté standardy a nepsat bastl). Vše, co používám, tak pro to mám důvod (možná špatný), tak pokud mi něco budete chtít vymluvit, vždy uveďte zásadní důvod, proč toto není vhodné použít. Občas se tu na webu dozvídám, tak použij transitional, ten se ale nechová tak, jak požaduji. Konec. Po menším hledání jsem tedy použil object místo iframe. Ale zde nastává otázka, je to vhodné? Sice mi to funguje na IE6 (vyšší jsem zatím netestoval), Opeře i Firefoxu a na prohlížeči v G1 též, ale tam divně ve výšce. Další blbou vlastnosti (nebo vlastně dobrou) je to, že v IE vyskočí jakési okno, které varuje čímsi, že autor (uživatel) nemá kontrolu nad vnořeným objectem. No, pravda v případě cizího webu nemá, ale to si autor musí sám ohlídat, ne? Proč mě tím IE obtěžuje netuším, ale může to odradit uživatele. U iframe se tohle nedělo. Vím, že rámce nejsou ideální, ale dejme tomu, že na stránku potřebuji vložit php knihu třeba z Blueboard, než si v phpku napíšu svou vlastní. A těchto případů je více. Ovšem je také možné, že to chci použít na své subaplikace typu virtuální prohlídka obce, která původně s zaintegrováním nepočítala. Nemohu použít include v php, páč to by se nutně musel pohádat doctype a další věci. Ptám se tedy, existuje ještě nějaké řešení mít ve strictu něco alá iframe? To css řešení mi moc nevoní, ale možná ho zkusím, pokud to není invalidní řešení ;). Ještě jsem přemýšlel, že na takové stránce budou používat DTD s framesetem, ale to mi přijde jako špatné řešení, co myslíte? V tomto se už bohužel moc nevyznám a asi to není vhodné řešení. Od strictu bych nerad odcházel. Myslím si, že standardní mód má budoucnost a kompatibilita s prohlížeči je dnes v roce 2009 dobrá. Nebo se mýlím? Prohlížeče, co to nezvládají ten web vykreslí taky ok. Jde mi jen o iframe a jeho náhradu... Možná jsem úplně mimo, v tom případě mě nekamenujte.

Děkuji, váš věrný čtenář.
shaggy
Profil
Od strictu bych nerad odcházel
Prečo? Aké má výhody?

Ja píšem stránky v HTML 4.01 Transitional a IE6 sa neprepne do quirku. Myslím, že tvoj problém bol inde, so zobrazením pozadia pod paddingom som nemal nikdy problém (ak som to pochopil správne). Pozri si toto:
http://wellstyled.com/html-doctype-and-browser-mode.html
možno bude stačiť zapísať iba inak doctype.
liborse
Profil
Ano, o tomto řešení jsem četl, kouknu na ten odkaz. Bylo by to nejlepší řešení zřejmě. Díky.
EDIT: Tu stránku znám, podle té jsem to kontroloval (použil jsem strict podle jakpsatweb)... Tak já jdu zjistit, jak nastavit strict i s transitional. Asi v tom mám guláš...
Str4wberry
Profil
Je potřeba si uvědomit, že standardní režim je možné mít i při přechodovém <!doctype>, konkrétně:
<!doctype html public "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">
Tím dosáhneš (skoro) standardního režimu u většiny prohlížečů. Nebo můžeš použít prosté:
<!doctype html>
Radek9
Profil
Na tohle je jediné řešení HTML 5, které mimochodem už vyšlo. V HTML 5 je iframe i target zase validní. Doctype je <!doctype html>
liborse
Profil
Tak to se moc omlouvám, špatně jsem celou věc pohopil. Transitional jsem doposud všude používal a byl to takový pěkný "kompromis". V souvislosti s vykreslováním jsem to blbě smíchal s strict režimem. No, hlavně jsem koukal, že u doctype, který používám je všude STD, tudíž vše by mělo být skoro stejné. Co znamená to p-STD? Nejsem si jist, že tomu v aj rozumím.
liborse
Profil
Na tohle je jediné řešení HTML 5, které mimochodem už vyšlo. V HTML 5 je iframe i target zase validní. Doctype je <!doctype html>
Opravdu? Měl jsem dojem, že to je jen návrh... Jak s tím bude zacházet třeba již zmiňované IE6? Jste si opravdu jist, že prohlížeče jsou na html5 již připravené? O podpoře canvasu vím, ale... Zas když budu používat věci ze starého html, tak by to mohlo projít, že? Ale nevím, jaké jsou přesné rozdíly mezi těmito verzemi. Jaký je na to spoleh a naleznu někde nějaký, pokud možno český, zdroj? Může být i v němčině, nejhůře v aj.
Str4wberry
Profil
Liborse: „Co znamená to p-STD? Nejsem si jist, že tomu v aj rozumím.

Myslím, že je to tzv. „almost standards“ režim. Viz třeba zde na DJPW: Mozilla (ff) a převážně-standardní mód
liborse
Profil
Dobře. Z toho mi vyplývá, že by pro mě bylo asi nejvhodnější:
<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">


má tuto podporu: p-STD, STD, STD

nebo to mám risknout a jít do html5, je to bezpečné? Jsem zvyklý používat především tagy Hněco, DIV, P, B, U, I (resp. jejich ekvivalenty - B, U, I), IFRAME, CODE, IMG, TABLE...
Radek9
Profil
IE 6 normálně podporuje HTML. Samozřejmě nepodporuje nové HTML tagy jako article nebo aside, ale html pět má validní iframe. Jinak: Seznámení s HTML 5 a HTML 5 a sémantika. Doufám, že ti to pomůže.
liborse
Profil
Super, díky chlapi, je vidět, že jste tu elita. Díky vašemu nakopnutí mám nyní iframe validní a IE6 používá standardní mód. Ta miniodlišnost mezi tím skorostandardem mi nevadí. Takže nyní používám:

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">


A funguje to i v IE6 (7 doufám též :-D). Dle vašich informací časem beztrestně asi přejdu na <!doctype html> a nebudu muset nic měnit (nebo ano?) a postupem času budu moci přidávat tagy, asi tak, jak je začne podporovat IE. Fakt moc díky, vyřešili jste mou velkou bolest a díky vám to více chápu. Moc děkuji.
Radek9
Profil
Některé tagy budeš muset změnit. Třeba pokud používaš tagy <center> nebo <u>, tak ty jsou podle HTML 5 zastaralé. Místo nich se dá ale použít <div style="text-align: center;"> a <div style="text-decoration: underline;"> nebo to samé s tagem <span>. Toť asi pro přechod vše. Pokud bys něco nevěděl, tak pomůže validátor
liborse
Profil
Jasně, to je v pohodě, změnit to, myslím nebude problém. Sice nechápu, co na těch značkách je tak špatného, že je vyjmuli, ale já se přizpůsobím. No, center už dávno nevyužívám, problém budu mít jen u IUB. To nějak překousnu ;).
Radek9
Profil
<b> a <i> jsou pořád ve specifikaci. Problém je s <u>. Prohlížeč ho sice zobrazí, ale není validní v html 5. Místo něho požívej <span style="text-decoration: underline;">. Jo a ještě jsem zapoměl napsat, že je zastaralý tag <font> (použij zase <span>) a atribut border="". Místo něho se musí použít CSS: style="border: 1px;". To je snad všechno co pro začátek potřebuješ.
panther
Profil
Radek9
Problém je s <u>. Prohlížeč ho sice zobrazí, ale není validní v html 5. Místo něho požívej <span style="text-decoration: underline;">
než někam cpát nadbytečné spany, je mnohem lepší použít „<u>“. Navíc, co není odkaz, nemělo by být podtrženo.
Radek9
Profil
panther
No právě proto ho vyřadili. Jediná validní možnost je <span>.
Timy
Profil
Radek9
No právě proto ho vyřadili.
Zajímal by mě zdroj této myšlenky. Kde tvůrci specifikací řekli, že <u> vyřadili proto, že podtrhnutý má být pouze odkaz?
Chamurappi
Profil
Reaguji na Radka9:
Na tohle je jediné řešení HTML 5
Ne.

které mimochodem už vyšlo
Ne.

No právě proto ho vyřadili.
Možné to je, ale z odhadování myšlenkových pochodů standardizátorů odjakživa vznikala zavrženíhodná mytologie.
Na tom, co dělá W3C, stejně moc nezáleží. Element <u> bude fungovat. Nemusí být podtržený, stylopis může výchozí zobrazení změnit, stejně jako u <ins>u, který také bývá podtržený a který zrušený není.


Reaguji na liborse:
kdo dnes používá IE5.5 a mám o takové zákazníky vůbec zájem?
Malí žlutozelení skřetové, kteří žijí podél smrdutých bažin, živí se koprovou omáčkou a určitě si nikdy přes internet nic neobjednávají a nedojednávají :-)

Prostě standard mód mi "voní" více. Navíc nemusím psát tisíc stylů a dělat ošklivé div hacky, které složí slabší prohlížeč.
V quirku není režie o moc vyšší a nemusím se bát nečekaných vylomenin v nových prohlížečích, zejména v Explorerech. Protože nové prohlížeče se spíš bojí mě (+ ostatních webů využívajících quirk).

Ptám se tedy, existuje ještě nějaké řešení mít ve strictu něco alá iframe? To css řešení mi moc nevoní, ale možná ho zkusím, pokud to není invalidní řešení ;).
Jaké CSS řešení? Jestli potřebuješ jen dodat k něčemu posuvník, tak overflow je voňavý jako čerstvě upečená bábovka s posuvníkem.

Ještě jsem přemýšlel, že na takové stránce budou používat DTD s framesetem, ale to mi přijde jako špatné řešení, co myslíte?
Používáš-li <iframe> a ne <frameset> + <frame>, není smysluplné deklarovat Frameset DTD. (Je to nevalidní, i když prakticky neškodné.)

Jste si opravdu jist, že prohlížeče jsou na html5 již připravené?
Lépe než na HTML 4, co se syntaxe týče.

nebo to mám risknout a jít do html5, je to bezpečné?
Prohlížeče se o verze nestarají, nehraje roli, co deklaruješ. Maximálně to ovlivní režim standard/quirk.


Mimo téma:
ale kód není validní a světe div se, mě to vadí, páč validitu používám na odhalení některých faktických chyb
Ocenil bys, kdyby ti nějaké speciální rozhraní validátoru umožnilo odfiltrovat určité druhy chyb?

Mimochodem, řada lidí tvůj úvodní příspěvek instinktivně přeskočí, protože jsou to dva dlouhé monolity.
Radek9
Profil
„které mimochodem už vyšlo“
„Ne“

Ale ano.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Radka9:
Ale ano.
Ale ne.
Dolož, prosím. Také bys mohl odpovědět Timymu.
Radek9
Profil
Timy
Někde jsem to četl ve specifikaci HTML 5. Kde přesně to už nevím. Ten tag je zastaralý také proto, že se kvůli pletení s odkazy přestával používat.
Chamurappi
Wkipedie, validátor a také vlastní zkušenost z používání nových tagů a funkčnost v prohlížečích. Vy asi většina používáte XHTML takže o tomhle víte málo. A nemyslel jsem že je dokončeno. Ono pouze vyšlo, ale pracuju se na něm dál.
shaggy
Profil
Radek9
které mimochodem už vyšlo
A nemyslel jsem že je dokončeno. Ono pouze vyšlo, ale pracuju se na něm dál.

Ach jo, keď už napíšeš blbosť, tak sa to aspoň nesnaž zahovoriť a priznaj si to ako chlap.

Chamurappi... Vy asi většina používáte XHTML takže o tomhle víte málo.
He he, toto je najlepší vtip aký som kedy čítal. Radek9, ak o tom nič nevieš, tak aspoň nepoúčaj nováčikov, zbytočne ich pomýliš.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Radka9:
Vy asi většina používáte XHTML takže o tomhle víte málo.
Zase tak moc nás nepodceňuj.
Na jeden z mých webů jsi mimochodem odkázal v příspěvku [#12].

nemyslel jsem že je dokončeno. Ono pouze vyšlo
Vyšel pouze návrh.
Radek9
Profil
Vyšel pouze návrh.
Který ale už plně funguje.

A dobře pokud vám tady vadím, tak se už neštvěte. Už do tohohle vlákna nepolezu.
Chamurappi
Profil
Reaguji na Radka9:
Který ale už plně funguje.
Vážně? Žádný prohlížeč nemá plnou podporu pro vše, co je v návrhu.

pokud vám tady vadím, tak se už neštvěte
Nevadíš. Jen bys mohl být ve svém vyjadřování výstižnější a nerozvíjet ničím nepodložené či nepravdivé úvahy.
Radek9
Profil
Ok, tak promiňte ale to o tom tagu <u> jsem ve specifikaci opravdu viděl. Tak dobře možná ne úplně všechno ale 90 % tagů mi ve firefoxu funguje. Končim.
Timy
Profil
Radek9
Tak dobře možná ne úplně všechno ale 90 % tagů mi ve firefoxu funguje. Končim.
Záleží na tom, jak definuješ funguje. Firefox umožňuje nastylovat jakýkoliv element, takže když si zkusím tento kód…

<radek9 style="color:red;">Hello World!</radek9>


…zobrazí FF (O, GCh) červený text. MSIE to neumí, Safari nevím.
Radek9
Profil
Safari nevím. Podle toho co jsem četl tak plně umí canvas, ale tohle jsem zkoušel jen u ff.
Bubák
Profil
Podle toho co jsem četl tak plně umí canvas
Firefox 3.5 má málokdo, starší Firefox 3.1 tag <canvas> nepodporuje na 100%, je na tom pravděpodobně stejně, jako aktuální verze Firefox 3.0.10.
http://zdrojak.root.cz/clanky/zaciname-s-html5-canvasem-2/ + vlaství testy s Firefoxem 3.1b3 a Firefoxem 3.5b4.
Číslování domotali pánové z Mozilly.
Radek9
Profil
Neeee, ja myslel safari. Firefox to asi umi v ty verzi 3.5. To jsem jeste nezkousel.

Moderátor Chamurappi: Stačí. Vysvětlování špatně sestavených či pochopených vět a podpora HTML 5 v prohlížečích nesouvisí s tématem.
« 1 2 »

Vaše odpověď


Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm: