« 1 2 »
Autor Zpráva
Marek
Profil *
Ahoj,

máte tu někdo zkušenosti s Textpatternem?
Na základě doporučení to zatím oťukávám, ale není k tomu žádný manuál, tak se mi to zdá bez znalosti PHP a všelijakých nastavení Apache zatím nepochopitelný. Po 5 hodinách se mi nepovedlo ani zprovoznit tlačítko "Zobrazit", abych se podíval, co z toho leze ven :)

Jsem zvyklý na statický web a tedy se to nějak generuje z dazabáze. Nerozumím ani tomu, kde je nějaká složka, ve které ten nový web bude, kam se to ukládá, co přijde na server a co ne, prostě jsem se zasek na takovýchhle hloupostech a nevím, co dál :/
Na druhou stranu bych do toho víc pronikl, abych zjistil, jestli je to to, co hledám, zdá se mi, že jo, ale asi si budu muset kvůli tomu naučit PHP nebo já nevím...

Mohl byste mne někdo aspoň stručně zasvětit do toho principu, o co tam jde?
Zatím jse mi podařilo dostat do editačního rozhraní, vytvořit zkusmo nějaký článek a dál už nic, stránku si neprohlédnu.

marek
Marek
Profil *
Tak jsem s tím strávil celou sobotu a přišel jsem na to :)
Ještě mi sice neběhá .htaccess pro lepší URL, ale snad to zmáknu.
Kdyby někdo potřeboval poradit v začátku, jak to rozchodit, tak...
Leo
Profil
Rozumim tomu tak, ze Textpattern generuje z databaze podle nejakych sablon v PHP staticke stranky? Leo
Marek
Profil *
Ano je to tak. V kořenovém adresáři je jen index.php a soubory zastupující vytvořené sekce struktury webu (defaultně 2) a adresář s obrázky. To ale v případě, pokud je požadavek po hezkých URL a použije se .htaccess. Pokud by stačily jen vygenerované, je v adr. fyzicky jen index.php a adr. "images" a to je vše. Vše ostatní je v DB a vlastně to fyzicky existuje až na požadavek, podle něj se to vygeneruje. Texpattern pak všechno řídí, jaká bude URL, co se vypíše, jak to bude vypadat podle šablony, jaké se použijí styly atd. Je to ohromně jednoduchý (taková stavebnice) a vypadá to, že upravit si celý ten systém pro svůj požadavek bude snadné, je to všechno hezky přehledné a zdrojové PHP soubory dobře popsané.
Pokud se to hodí na server, může se nový obsah tvořit odkudkoliv kdykoliv jen přes editační rozhraní a o to mi šlo.
Nedokážu to porovnat s jinými systémy, nakolik je to dobré, ale zaujala mě ta jednoduchost a přizpůsobivost. Obsahuje to už připravené "moduly" pro vyhledávání, komentáře pod články, přístup přes heslo atd. Pak existuje ohromné množství dalších pluginů, to jsem ještě nezkoumal. Za zmínku stojí i to, že celé rozhraní je možné jednoduše počeštit, musel jsem si ale některé výrazy nazvat výstižněji.
Třeba tento web je v tom dělaný a přijde mi to pro představu dostačující: http://www.holligay.de/blog/?s=links
Yuhů
Profil
Marku, kdybys byl ochoten sestavit jednoduchý návod na to, jak Textpattern zprovoznit, moc rád ti ho na Jak psát web vydám. Klidně stačí heslovitě.
Leo
Profil
Diky za info, ja mam sve vlastni udelatko, ale kouknu se, Leo
Leo
Profil
A mluvime asi o tomhle:

http://www.textpattern.com/

Leo
Anonymní
Profil *
Nazdar hosi. Textpattern provozuji od jejich prvni betaverze.
Pokud chcete vice informaci jak a co nastavit, tak je to trosku problem:-) Nastesti se da vse nalezt na jejich foru. Ale zabere to dost casu.

P prikladam nekolik dulezitych linku na weby co se textpatternem zabyvaji

http://kusor.com/en/txptagmanual/ ------- vybornej manual textpatternu
http://textpattern.org/ ------ manualy, pluginny atd.
http://forum.textpattern.com/ ---- ovsem kdyz jsou problemy neni nad jejich forum

Mrknete na: http://singletrack.wz.cz jak to asi vypada kdyz to bezi. Zatim tam toho moc nemam neb jsem upgradoval na novou verzi.

Textpattern doporucuju. Prokousat se systemem stoji sice namahu, ale kdyz to clovek zvladne, tak je to fakt povedenej system.

p.s. Jeste existuje podobnej free produkt http://wordpress.org/ . Ale textpattern je svobodnejsi.
Zdar a silu
Teo
Marek
Profil *
Ono zprovoznit to je jedno velké úskali a ještě vetší je se v tom naučit ten web tvořit :)
Tou druhou fází se prodírat mi tedy dává pořádně zabrat...

Ono je to pro někoho, kdo nemá s redakčními systémy žádné zkušenosti, dost náročný na prokousání se tím, něco podobného, jako změnit myšlení při přechodu z tabukového layoutu na CSS, příde mi :) Člověk sem pořád plete způsob myšlení vlastní statickému webu, ale tady je to o něčem úplně jiném.

Hledal jsem rady už všude možně, ale rozumím tomu zatím asi tak mizerně, že mi žádná rada moc nepomůže, tam už se počítá s nějakými minimálními znalostmi. Ale určitě se tím prokoušu, protože se mi to moc líbí a potřebuju to. Nebyla by špatná sekce ve fóru, která by byla věnovaná jenom Textpatternu, pokud by to tedy mělo smysl. Ono by se tak hodně ujasnilo a víc hlav víc ví, že jo? ;)

Jak to uvést do chodu i jak to počeštit, můžu klidně napsat, jestli by to bylo k něčemu dobrý.
On mi to vlastně doporučil Marek Prokop, jinak bych do toho sotva kdy šel :)

Marek
Leo
Profil
Ja myslel, ze je to pro ty, co PHP umet nemusi a chteji jenom delat rozsahlejsi projekty v HTML a CSS, ze PHP je jenom nastroj. Budu se tomu muset kouknout na zoubek, Leo
Acci
Profil
Chtěl jsem ho vyzkoušet, ale nefungoval mi, tak jsem zkusil Blog:CMS, ten byl moc složitej a tak zkouším WordPress
Marek
Profil *
Leo: No, nemusíš umět PHP, ale musíš umět minimálně rozchodit Apache + MySQL, naistalovat to (nastavit správně adresáře, přístup k DB atd.) a pokud chceš mít vlastní hezký URL a ne generované ošklivosti, musíš jestě být schopen rozchodit .htaccess a to není vůbec žádná legrace, ještě se mi to nepovedlo a to jsem to už páčil z několika lidí. To už je úkon na úrovni schopného adminstrátora serveru.
Leo
Profil
Marek

O me nejde, to si myslim, ze bych zvladl. Jinak krasne URL by urcite slo (obecne v sablonovacim systemu, nemluvim o Textpatternu, ten mam zatim jen stazeny na disku) udelat i primo, pri genarovani souboru, podle me / samozrejme pokud je mnozina moznych kombinaci vstupnich parametru predem dana a rozumne velka. Leo
Anonymní
Profil *
Php opravdu umet netreba. sam do nej nevidim. :-) Teo
Clovek musi znan jen to minimum. Jako ze existuje Mysql, jak ho nastavit atd...
Ale vrat me se k textpatternu.
---------------------------------------------------------------------- --------------------------
Kdyz to zjednodusim tak jde jen o to, ze textpattern ma vlastni tagy. a jeden tag textpaternu=sablona pro vygenerovani news.
Dam maly priklad:

1. chci zobrazovat napriklad news na prvni strance. a proto musim v administraci do zalozky presentation/pages vlozit svuj vlastni statickej kod kompletni stranky pokud tam jeste neni.

2. do statickeho kodu vlozte do mista kde chcete mit zobrazeny news texttpatern tag:
<txp:article limit="5" />.

3. Potom skocte do zalozky presentation/forms a vytvorte si sablonu zobrazeni news. Jelikoz jsem pouzil v kodu tag <txp:article limit="5" /> tak staci prepsat form "default article"

Priklad meho "default article" :

<!-- post message box -->
<div class="post">
<span class="postdate">
<strong>přidáno:&nbsp;</strong><txp:posted /></span>
<h3><txp:permlink><txp:title /></txp:permlink> </h3>
<div class="post-body">
<p><txp:body /></p>
</div>
<p class="post-footer">autor: <txp:author /><txp:comments_invite />, <txp:section />/<txp:category1 /> <txp:permlink>Permalink</txp:permlink></p>
</div>
<!-- end spost message box -->

4. Tot vse !!!
---------------------------------------------------------------------- -----------------------------
Jeste pridam trochu malo vyvetlivek k textpattern tagum:

<txp:article limit="5" /> limit 5 = zobrazeni 5 newsu na stranky. Zbyle si muzete prohlizet v archivu a ten si vytvorite stejne jako news.

<txp:article_custom limit="1000" sortby="Posted" sortdir="desc" listform="archiv" />
Jedna se o tag pro archiv, limit 1000 polozek, serazeno podle data poslani, listform=archiv rika, ze tenhle tag pouziji pro generovani archivu form archiv z presentation/forms

---------------------------------------------------------------------- ------------------------------------
Jinak s textpatternem jdou delat doslova kouzla. Pomoci forms nemusite definovat sablony jen pro clanky, news atd. ale samozrejme i pro zbytek statickeho kodu. Treba footer a header stranky atd. nebo muzete nechat zobrazovat clanky z rozdilnych sekci v sechny najednou chronologicky napr: podle data pridani na jedne specialni strance.
Tad atd. Ale to uz by bylo na vlastni forum o textpatternu.
Snad vam co sem tady napsal trochu pomuze.

Teo
Anonymní
Profil *
A samozrejme sem zapomel dopsat, ze pridani newsu, clanku, proste textu:-) pridate z content/write v administraci. A to do jake staticke stranky se ma clanek zobrazit se vybira napravo v rolovacim seznamu section.

Nazev vasi section musi byt stejny jako nazev staticke stranky !!!, kterou jste pridali v presentation/pages. Pokud nemate section vytvoreno tak jej vytvorte v presentation/section.
Jakmile se vam section vytvori je treba udelat toto:

1. v rootu vaseho webu vytvorte soubor bez pripony jehoz nazev=nazev vami vytvorene section. Do nej vlozte:
<?php
include "./textpattern/config.php";
$s = "zde je nazev vasi section";
include $txpcfg["txpath"]."/publish.php";
textpattern();
?>

Dalsim krokem je vytvoreni/editace .htaccess file v rootu webu a vlozte do nej:
<Files nazev vasi section>
ForceType application/x-httpd-php
</Files>

Jakmile toto udelate muzete se na stranku s news odkazovat takto: http://server/nazev vasi section.

a navic textpattern ted bude vedet co s cim souvisi a kam co generovat.

p.s. navod mam asi pekne zamotanej. ale to je cena za svobodu systemu:-)))

teo
Marek
Profil *
Anonymní: No teoreticky je to s tím .htaccess tak, ale nejdřív se to musí rozchodit v configu Apache. Už sem nad tím strávil hodiny a hodiny a ani ťuk :/
Yuhů
Profil
teo, díky. Tenhle návod se mi bude hodit.
steelfist
Profil *
nemáte někdo na textpattern češitnu? koloseum steelfistMuj mail
Marek
Profil *
Tento soubor si rozbal a hoď do adresáře
/textpattern/lang a přepiš v /textpattern/index.php na řádku 41:

"define("LANG","en-gb");"

na

"define("LANG","cz-gb");".

Trochu jsem si ten překlad upravil, některé termíny byly zoufale matoucí, aspoň pro mne.
steelfist
Profil *
díky
Leo
Profil
Porad jsem jeste nepochopil jednu vec - vysledek Textpattertnu jsou opravdu jenom STATICKE stranky? Podle veci jako vyhledavani a spol. bych si tipnul ze jsou ve skutecnosti dynamicke... Leo
Leo
Profil
Už nic, už jsem to pochopil, je to redakční systém tvořící dynamické stránky, vypadá pěkně, Leo
Mark
Profil *
Leo: Ale dá se čarovat s nastavením, strukturou a dostupnými pluginy, aby URL byly opravdu jako statické, strukturální. V praxi se vytvoří struktura webu a pak se už jen píší články. Ty se přiřadí podle potřeby do kategorií a sekcí a je to. Pak už se jenom a jenom píše :)
steelfist
Profil *
neví náhodou někdo jak nastavit, aby textpattern kodoval v iso-8859-2 ? zkoušel jsem to přes šablonu, ale vyhodí mi to jen paznaky š a ž. jinak ostatní fungují. určitě se to někde nastavuje v php skriptu, ale nevím kde.
Mark
Profil *
steelfist: Nastavuje se to v /textpattern/index.php, kdo by to byl řek :)
steelfist
Profil *
ja bych to byl řekl a taky udělal. jenže ouha... co se stalo??? nic...

už jsem to zkoušel aji v publish.php a nic

myslím že by to mohlo být někde v tom, jak překodovává text z publikačního pole.
Mark
Profil *
steelfist: Jo aha, tak to sem to už zapomněl, jak sem to dělal. Musíš ještě v /lib/txplib_head.php

V těch šablonách nastavený kódování to sice v kódu je, ale prohlížeč to přepíná na špatný kódování. Netuším, jak toho dosáhli, ale musí se nastavit kódování stránky (to je jedna věc) a ještě přepnutí prohlížeče na toto kódování (to je druhá věc). Taky mi trvalo, než sem na to přišel. Vůbec by neškodilo, kdyby autor spíchnul nějakej manuál, chování Textpatternu je často dost nelogický a člověk stráví hodiny a hodiny, aby na to přišel :/
steelfist
Profil
Thanks. uz bezim to vyzkouset
victor_vega
Profil *
mam problem s prevodem diakritiky v adrese (tzv. "hezke url"). vsiml jsem si, ze se zde nachazi tabulka pro prevod znaku (bez-diakritiky), jenze ji zrejme nemam aktivouvanou. txp jsem stahl primo z webu vaclavak, v kodu jsem nic nemenil.
Leo
Profil
Diakritika do nazvu souboru ani do URL nepatri, Leo
« 1 2 »
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.