Autor Zpráva
Jakub Hamala
Profil *
Pěkný den,

nejdříve vás zasvětím do problému:

Jeden známý má firmu zaměřenou na půjčování/prodej nářadí. Donedávna se o svůj web moc nestaral, bral to prostě jako prezentaci své firmy. Nyní však již cítí potřebu zvětšit své pole působnosti a tak chce zvýšit počet potenciálních zákazníků na svém webu. Domluvili jsme se, že to budu mít na starosti.

Jako první jsem na stránky nahodil Google Analytics (GA) a chtěl zjistit odkud lidé přichází a na jaké keywords. Vše fungovalo asi 2 dny do doby, než se rozhodl, že jako úvodní stránku již nechce mít "O nás", ale hned stránku "Půjčovna nářadí". Já jsem web nedělal, PHP neumím a tak s tím šel za firmou, která web zhotovila.

Díval sem se, jak to udělali a vytvořili nový dokument index.php s tímto skriptem:

<script type="text/javascript">
<!--
window.location = "http://www.admiracz.com/pujcovna-naradi.html";
//-->
</script>

Starý index.php přejmenovali na _index.php.

Tak sem si řekl, že když je tam přesměrování, tak asi bude stačit umístit měřící kód od Google na stránku "Půjčovna nářadí" to jsem udělal a následující den podle GA na web přišlo pár lidí, ovšem asi 92 % z přímé adresy a 8 % z odkazů stránek. Další den to stejné.

Hledal jsem v nápovědě Google a nic moc jsem tam nenašel jen, že mám kód umístit na obě stránky. To jsem udělal, další dva dny opět ani jeden člověk z vyhledávačů, takže nemám žádné statistiky o keywords a tak dále. Návštěvnost zůstala víceménně stejná, jen lidi z vyhledávačů to bere jako lidi z přímé adresy.

Prosím o radu: Co mám udělat, aby GA opět rozeznával lidi z vyhledávačů a přímé zadání adresy? Děkuji Jakub Hamala

Web firmy: www.admiracz.com
Jakub Hamala
Profil *
Ještě doplním, že nyní je Google kód na těchto stránkách: index.php a pujcovna-naradi.html. A stále to nefunguje.
Davex
Profil
Přesměrování úvodní stránky je provedeno způsobem, kterým se informace o odkazující stránce ztratí a měřící kód tedy návštěvy zaznamená jako přímé. Ostatní návštěvy z vyhledávačů se vůbec nezaznamenají, protože měřící kód není na všech stránkách webu.
Marek Prokop
Profil
Přesměrovávat takto Javascriptem je prasárna. S firmou, která to tak udělala, se hodně rychle rozlučte, a najděte si nějakou, která webu aspoň trochu rozumí.
Jakub Hamala
Profil *
Děkuji už sme to s bratrem vyřešili.

Zvolili sme tento způsob přesměrování a podle něj by to už teď mělo fungovat:

<?php
// Permanent redirection
header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
header("Location: http://www.admiracz.com/pujcovna-naradi.html");
exit();
?>
Marek Prokop
Profil
[#5] To je lepší, ale stále nechápu, proč vůbec chcete někam přesměrovávat.
Jakub Hamala
Profil *
[#6] No protože původně byla na index.php nastavená stránka s obsahem O nás. S tím však už známý nebyl spokojen a chtěl zrovna jako úvodní stránku tu půjčovnu. Tak to řekl té firmě, která ty stránky dělala a oni akorát přejmenovali ten index.php na _index.php a na nový index.php nastavili to špatné přesměrování.

Já ovládám pouze HTML a CSS, ale stejně se mě tyto postupy nelíbí. :)
Marek Prokop
Profil
[#7] To, že je teď na hlavní vstupní stránce webu prezentována přímo služba a nikoli firma, je samozřejmě dobře, ale hlavní vstupní stránka webu by měla být home page a home page by měl být na adrese http://www.admiracz.com/.

Mimochodem, home page nikde v navigaci nemáte -- měla by být odkazovaná z každé stránky. Současný stav je značně matoucí.

Další chyba je, že jste již existující URL přejmenovali. Ještě další chyba je, že tam URL http://www.admiracz.com/index.php vůbec bylo. Zkuste si nastudovat alespoň nejdůležitější základy tvorby webu, jinak se budete zbytečně připravovat o návštěvníky a tím i o peníze.
Jakub Hamala
Profil *
1. Děkuji za cenné rady.

2. Uvědomuji si, že web je teď špatně navržen nejen z hlediska navigace. To je ovšem dílo (spolu s přesměrováním a vytvořením _index.php) té firmy a já zatím nepronikl do struktury jejich PHP kódu natolik, abych tam sám měnil názvy a adresy stránek.

Podle mě by to mělo být takto:

Půjčovna nářadí - Stránky s půjčovnou nářadí s možností volby kategorie a podkategorie. http://www.admiracz.com/

Prodej nářadí - Stránky s prodejem nářadí s možností volby kategorie a podkategorie. http://www.admiracz.com/prodej-naradi.html

Akce - Stránka s nabidkou akčního zboží http://www.admiracz.com/akce.html

O nás - Změnil bych nejspíše název. Zde bych uvedl detaily o firmě a její historii apod. http://www.admiracz.com/o - firme.html (bez mezer)

Servis - Možnost servisu http://www.admiracz.com/servis_sluzby.html

Asi by bylo i nějaké vhodnější řešení, ale toto by bylo lepší než stávající stav.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Zajímavé čtení:
Poptávání výměny odkazů je na této diskusi nežádoucí.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0