Autor | Zpráva | ||
---|---|---|---|
Radek Hrabůvka Profil |
#1 · Zasláno: 7. 9. 2005, 23:58:33
www.jakpsatweb.cz a www.jakpsatweb.cz/index.html (například) jsou pro vyhledávače dvě různé adresy, tedy duplicitní obsah. Jak to je pro vyhledávače, když adresa končí lomítkem? Např. www.jakpsatweb.cz/
|
||
Jakub Profil |
#2 · Zasláno: 8. 9. 2005, 00:34:37
Myslím že na lomítku na konci nezáleží, Yuhů ho doporučuje "pro jistotu" http://www.jakpsatweb.cz/clanky/lomitka-tecky.html
|
||
Richi Profil |
#3 · Zasláno: 8. 9. 2005, 08:44:14
Ja mám problém s lomítkem na konci adresáře, třeba když dám http://www.onlineobchody.com/zpravodaj/ tak je to ok ale RSS mi to exportuje jako http://www.onlineobchody.com/zpravodaj a to už se nezobrazí, je to problém hostingu nebo čeho?
Pravdaže chápu že se to dá v RSS opravit aby to posílalo s lomítkem ale otázka je stále, čí je to chyba že to nejde i bez lomítka? To by snad mělo vždy ne? Dík :-) |
||
Leo Profil |
Pokud jde o chybejici lomitko na konci zakladni adresy, napriklad www.jakpsatweb.cz, tak prohlizece vetsinou poslo pozadavek na www.jakpsatweb.cz/, cili si to lomitko doplni. Pokud jde o podaresare, a poslete pozadavek na www.jakpsatweb.cz/zpravodaj, tak server vetsinou odpovi hlavickou presmerovanina www.jakpsatweb.cz/zpravodaj/
|
||
Richi Profil |
#5 · Zasláno: 8. 9. 2005, 09:10:39
A když to server neudělá tak jak mi to dělá u uvedeného příkladu? Kde je chyba?
|
||
Leo Profil |
#6 · Zasláno: 8. 9. 2005, 12:13:29
"Kde je chyba?"
Netusim, nekde v nastaveni serveru, Leo |
||
Petra Profil |
#7 · Zasláno: 8. 9. 2005, 13:10:00
Chyba může být třeba v mod_rewrite, který nepřesměruje ani nerewrituje variantu bez lomítka.
|
||
Kajman Profil * |
#8 · Zasláno: 8. 9. 2005, 15:29:01
Možná se pletu, ale www.jakpsatweb.cz a www.jakpsatweb.cz/ by mělo být to samé, protože www.jakpsatweb.cz je adresa serveru. Jako dvě různé adresy asi vyhledávače naopak berou www.jakpsatweb.cz/adresar a www.jakpsatweb.cz/adresar/ což se dá také pochopit. Ale fakt jen hádám.
|
||
Radek Hrabůvka Profil |
#9 · Zasláno: 8. 9. 2005, 18:52:16
Kajman taky budu hádat, tak si myslím, že není problém naprogramovat vyhledávač tak, aby "odřezal" koncové lomítko.
Yuhův článek o tečkách, lomítkách v adresách znám a byl pro mne i jako bývalého DOSaře poučný. Jde mi o to, že někteří na mne i jinam odkazují s lomítkem na konci, většina odkazuje bez lomítka, tak bych rád věděl, jak tohle vyhledávače berou. Díky. |
||
Časová prodleva: 3 dny
|
|||
Yuhů Profil |
#10 · Zasláno: 12. 9. 2005, 04:09:49
směšujete asi tak tři věci.
1) Jedna věc je ta, že koncové lomítko za generickou doménou má doplnit klient (prohlížeč) a zatím jsem se nikdy nesetkal s tím, že by to nedělal. Měly by to dělat i roboti a ti to (IMHO) také tak dělají. Musíte si uvědomit, že kdyby klient vysílal požadavek ve znění www.jakpsatweb.cz , tak se to při tranferu rozloží na hostname a path. Hostname je www.jakpsatweb.cz, ale path by v tom případě byla prázdná, což nejde. Proto si tam klient to lomítko doplňuje, aby path byla aspoň "/". 2) Jiný případ je, když vyjde požadavek na www.jakpsatweb.cz/slovo V tuto chvíli si s tím klient hlavu neláme (protože path není prázdná) a musí si s tím poradit server. Když se na tu adresu podíváte, tak slovo může být jak název souboru, tak (častěji) jméno adresáře, u kterého někdo zapomněl napsat koncové lomítko. Doporučuju opravdu svůj článek http://www.jakpsatweb.cz/clanky/lomitka-tecky.html jenom abych dokončil myšlenku: v případě slova na konci adresy si s tím poradí server. Buďto najde soubor jménem slovo, nebo (na druhý pokus) adresář jménem slovo/. (To občas nefunguje, myslím, že se musí zapnout v konfiguraci FollowSymlinks, ale nejsem si jistý). 3) Úplně původní dotaz mířil ale na to, že adresa s "index.html" je pro vyhledávač jiná adresa, než s lomítkem na konci. Ano, to je. Ale index.html (a pár dalších) je vcelku známé slovo a spousta robotů si to umí odmyslet. I tak jsem ale raději udělal pár přesměrovávacích fíglů, aby se index.html převáděl na /. (Zájemce odkazuji na .htaccess ve stažené verzi Jak psát web, fígl spočívá v nastavení falešného DirectoryIndex). |
||
Radek Hrabůvka Profil |
#11 · Zasláno: 12. 9. 2005, 21:52:04
Yuhů Díky za obsáhlou vyčerpávající odpověď.
|
||
Časová prodleva: 19 let
|
Toto téma je uzamčeno. Odpověď nelze zaslat.
0