Autor Zpráva
sumec
Profil *
Zdravím,

řekněme, že bychom potřebovali, aby byl v google-obrázcích například obrázek s vyhledávaným výrazem "pražená kukuřice" dobře zaindexován a na dobrých pozicích.

Měl bych s dovolením 3 dotazy:
1) Můžete seřadit podle důležitosti, kde je pro google rozhodující obsah klíčového slova (název souboru, alt, případně nadpis a perex (s H1) článku ve kterém je obrázek vložen)?
2) Jakou roli v tom hraje čeština? Respektuje google naši diakritiku nebo mu vadí? Tzn. jaký by byl dle Vás vhodný třeba název soboru: pražená_kukuřice.jpg, prazena-kukurice.jpg nebo jiný?
3) Když provedu změnu v názvu souboru (altu, nadpisu, perexu) přehodnotí podle ní google své vyhledávání nebo už to navždy zůstane tak, jak to zaindexoval poprvé?

Děkuji.
Petr ZZZ
sumec:

1) Nejdůležitější bude nadpis stránky, ostatní zmíněné faktory asi příliš důležité nebudou, ale určitě neuškodí. O tom, zda se stránka dobře umístí, rozhoduje ale spousta dalších faktorů – kritérií, podle kterých Google řadí výsledky, je okolo dvou set (anglicky). (zajímavé pdf; německy) (a česky: pdf)

2) Respektuje google naši diakritiku?

Ovládá ji a dokonce napovídá: zdar nad sazavou, zdr nad sazavou

V názvech souborů bych se ale diakritiky vyvaroval zásadně, předejdeš komplikacím. Z hlediska SEO je lepší pomlčka než podtržítko, takže nejlépe prazena-kukurice.jpg.

3) Přehodnotí, může to ale chvíli trvat.
sumec
Profil *
Děkuji.
ještě k bodu 2) Máte pravdu, takto to funguje, ale proč ne obráceně? Při názvu souboru prazena-kukurice.jpg je obrázek nalezen pouze při vyhledávání výrazu prazena kukurice. Pokud je vyhledáváno pražená kukuřice obrázek vyhledán není.

Ještě jedna věc. Používám blog na Bloguje.cz a tam jsou nadpisy v H2. Dávám proto klíčové slovo ještě do perexu v H1. Přesto mám problém právě s diakritikou. Jak v nadpisu, tak v perexu mám normálně třeba Pražená kukuřice, ale v popisu obrázku v googlu jsou gramatické chyby např. Praľená kukuřice , přičemž slovo Praľená již není tučně a tudíž je ignorováno a celý výraz ztrácí pozice. Ostatní takové chyby nemají - je chyba někde na Bloguje.cz nebo v mém html nebo u Googlu? Přeci nebudu psát nadpisy bez diakritiky, aby to bylo u Googlu bezchybně.
_es
sumec:
Při názvu souboru prazena-kukurice.jpg je obrázek nalezen pouze při vyhledávání výrazu prazena kukurice. Pokud je vyhledáváno pražená kukuřice obrázek vyhledán není.
Nie je to len nesprávny dohad?
Môžeš to doložiť konkrétnym skutočným príkladom hľadania?

v popisu obrázku v googlu jsou gramatické chyby např. Praľená kukuřice , přičemž slovo Praľená již není tučně a tudíž je ignorováno a celý výraz ztrácí pozice.
Asi máš na webe zle definované kódovanie znakovej sady a z toho vyplýva ten nesprávny dohad o vyhľadávaní googlom.
sumec
Profil *
Aha, děkuji. Tušil jsem, že je chyba někde u mě. Můžete mi prosím napsat, jak by takové kódování znakové sady mělo být správně? V html kódu mám nyní toto:

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250" />
<META HTTP-EQUIV="content-language" CONTENT="cs">

Omlouvám se, jsem samouk.
Marek Prokop
Pár poznámek:

1) K příspěvku [#2]: Petře, Sumec se zajímá o vyhledávání obrázků, kdežto ty IMHO odpovídáš k obecnému fulltextu. Je to sice podobné, ale ne stejné.

2) „Když provedu změnu v názvu souboru“ -- myslím, že technicky vzato nejde název souboru změnit. Pokud obrázek přejmenujete, vytvoříte tím pro Google obrázek nový. Nicméně názvem souboru bych se vůbec netrápil. Podle mých zkušeností bývá jeho váha malá až žádná.

3) „Používám blog na Bloguje.cz a tam jsou nadpisy v H2. Dávám proto klíčové slovo ještě do perexu v H1“ -- IMHO Vám to nijak nepomáhá. Asi bych musel vidět konkrétní případ, ale dovedu si představit, že to spíš malinko škodí.

4) Sumče, několikrát jste použil slovo "perex". Co si pod ním máme představit?

5) K té znakové sadě: nikdo Vám nemůže poradit, jakou znakovou sadu máte deklarovat, když nevíme, v jaké znakové sadě texty skutečně píšete. Ty dvě sady se prostě musejí shodovat.
sumec
Profil *
Marek Prokop:
4) Sumče, několikrát jste použil slovo "perex". Co si pod ním máme představit?
Perexem nazývají na Bloguje.cz pole pro vkládání krátkých stručných popisů o co jde v hlavním textu. Leží mezi nadpisem a hlavním textovým polem. Já třeba vytvořím obrázek a vložím ho do hlavního textového pole, kde je jen on a žádný text. Perex pak využiji k jeho popisu.

5) K té znakové sadě: nikdo Vám nemůže poradit, jakou znakovou sadu máte deklarovat, když nevíme, v jaké znakové sadě texty skutečně píšete. Ty dvě sady se prostě musejí shodovat.
To já ale také nevím, jak to mám zjistit? Napíšu prostě jen nadpis a něco do perexu, ale google to má pod obrázkem gramaticky špatně. Myslíte, že tím ztrácím ve vyhledávání a pokud ano, jak to vyřešit?
sumec
Profil *
Tak jsem podle zdejší rady vyměnil ten charset=windows-1250 za charset=iso-8859-2 a dal ho před tag <title>. Ostatně 8859-2 mám i na druhém blogu a tam to funguje bez problémů. Také jsem vyhodil tu asi zbytečnou část <META HTTP-EQUIV="content-language" CONTENT="cs"> , protože vícejazyčný ten blog není.
Myslíte, že by to mohlo ten problém odstranit?
Petr ZZZ
Marku, přiznám se, že jsem nad rozdíly moc nepřemýšlel, na druhé straně mi to ale takto funguje a mám i zkušenost, že obrázky, které mi Google řadí špatně nebo je vůbec nenajde, mám na stránkách s minimem textu, zatímco u těch dobře řazených je textu středně až hodně (teď mluvím opravdu o hledání obrázků, klíčová slova jsou v title i v alt). Možná mi to funguje proto, že mám na každé stránce většinou jen jeden obrázek (nepočítám-li šipečky a pod.), takže cokoli z textu má v podstatě vztah jen k tomu jednomu obrázku. Ale určitě budeš mít pravdu v tom, že hledání obrázků se od hledání textu liší. Šlo by to říct tak, že nejpozději pokud je na stránce obrázků víc, bude důležité, aby klíčová slova byla v kódu blízko obrázku a aby byl vhodně vyplněný alt? Jaké další stránkové faktory bude dobré zohlednit?

Sumče, kódování musíš mít napsané v hlavičce stránky a stránku musíš v tom samém kódování i uložit. Pár stránek na téma kódování:
Čeština na webu v HTML
Otázniky namiesto diakritiky
V Googlu ani v Seznamu nevyhledá podle zadaných slov stránku
sumec
Profil *
Petr ZZZ:
Sumče, kódování musíš mít napsané v hlavičce stránky a stránku musíš v tom samém kódování i uložit.
Díky Petře, pročetl jsem ty odkazy. Jak jsem již zmínil, píšu nadpisy i text v on-line editoru, který mi nabízí Bloguje.cz. V žádném Poznámkovém bloku apod., ale rovnou tam. Pak to jen uložím, ale netuším v jakém kódování se to tam ukládá. Kde to zjistím? V hlavičce každé stránky mám teď charset=iso-8859-2
A to by mě také zajímalo, jak má být takový vhodně vyplněný alt: Diakritika? Podtržítka, pomlčky nebo mezery?
Bubák
Dělej ALT texty pro lidi, vyhledávače to taky ocení.
http://validator.webylon.info/docs/pes-ben.html
Petr ZZZ
Sumče, já Bloguje.cz žel neznám, ale nenabízí to v ukládacím formuláři na výběr různá kódování? Z těch bych doporučil vybrat při ukládání utf-8 a do hlavičky stránky, hned za otevírací tag <head>, musíš napsat toto:
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8">
Zda to v hlavičce stránky máš, zjistíš tak, že si zobrazíš zdrojový kód stránky (pravé myšítko a vybrat z nabídky).

Do tagu alt můžeš psát normálně s diakritikou, jen názvy souborů doporučuji psát bez diakritiky. Vhodným vyplněním tagu alt je míněn vhodný text s důležitými klíčovými slovy, například alt="pečená kukuřice zlehka připálená a mírně nahořklá". Zkus si přečíst něco o základech tvorby webu (jestli ti tedy základy chybí, to já nevím).
sumec
Profil *
Petr ZZZ:
Sumče, já Bloguje.cz žel neznám, ale nenabízí to v ukládacím formuláři na výběr různá kódování? Z těch bych doporučil vybrat při ukládání utf-8 a do hlavičky stránky, hned za otevírací tag <head>, musíš napsat toto:
>
1
>
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=utf-8">
>
Zda to v hlavičce stránky máš, zjistíš tak, že si zobrazíš zdrojový kód stránky (pravé myšítko a vybrat z nabídky).
Petře však používám pravé myšítko a vidím tam to charset=iso-8859-2 jak píšu výše. To znamená v jakém kódování byla ta stránka uložena při napsání? Já myslel, že to znamená jaké kódování jsem vložil do meta tagu a že se mi to teď ukazuje nově u všech stránek. Jak jsem psal před pár hodinami, že jsem tam provedl tu změnu z charset=windows-1250 na charset=iso-8859-2
Bloguje.cz skutečně volbu kódování nenabízí.
Petr ZZZ
sumec:
vidím tam to charset=iso-8859-2 jak píšu výše. To znamená v jakém kódování byla ta stránka uložena při napsání?
To znamená, že toto kódování je napsané v hlavičce. Zda se shoduje s kódováním, v jakém je stránka uložena, netuším.

Bloguje.cz skutečně volbu kódování nenabízí.
Nechce se mi věřit, ale jak říkám, neznám ten systém. Zkoušel jsi to v tamní nápovědě?
Marek Prokop
Sumče, text asi posíláte v tom kódování, ve kterém je administrační stránka s formulářem pro zadání článku. Mělo by tedy stačit se podívat do jejího zdrojového kódu.
Davex
sumec:
Bloguje vůbec neznám, ale co jsem se namátkou díval, tak mají stránky deklarováno kódování iso-8859-2 v HTTP hlavičce, které nijak nepřebiješ. Jakékoliv <meta http-equiv="Content-Type" …> používáš tedy naprosto zbytečně.

Systém by si měl text vložený přes formulář uložit správně - o používané kódování by se uživatel zajímat neměl. Pokud se nějaká část uloží se špatnými znaky a problém se projevuje v různých prohlížečích, tak by to mohla být chyba Bloguje.
sumec
Profil *
Myslím, že už bylo vše řečeno. Tak zkusím shrnout, co jsem se od Vás dozvěděl:

Název souboru je téměř nepodstatný, takže nemá smysl je zpětně měnit.
Naopak atribut ALT vhodně vyladit smysl má. Google změny zaindexuje, ale musím si počkat.
Nejdůležitější je zjevně nadpis. O problému s diakritikou v nadpisech bych se měl informovat u správců Bloguje.cz. Jak poradil Marek, ověřil jsem zdrojový kód administrační stránky a je to opravdu v iso-8859-2. Takže jsem evidentně psal stránky v iso-8859-2 a tak je teď aspoň technicky správně, že jsem ho během této diskuze vložil i do hlavičky, místo původního windows-1250. I když, jak dodává Davex, to stejně jako uživatel nepřebiju.

Takže děkuji mockrát všem, tohoto webu si opravdu vážím. Ne všude se člověku dostane dobré rady a navíc nezištně.
_es
sumec:
V html kódu mám nyní toto:
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=windows-1250" />

Ak sa v slove "pražená kukuřice" v kódovaní iso-8859-2 zmení kódovanie na windows-1250 tak sa slovo zmení na "Praľená kukuřice".
Teda tá meta značka asi spôsobovala problémy.

Davex:
co jsem se namátkou díval, tak mají stránky deklarováno kódování iso-8859-2 v HTTP hlavičce, které nijak nepřebiješ
Nemalo by byť akceptované posledné nastavenie kódovania, teda v meta značke?
Alebo sa s tým rôzne prehliadače vysporiadajú rôzne?
jenikkozak
_es:
Nemalo by byť akceptované posledné nastavenie kódovania, teda v meta značke?
Většina prohlížečů se drží údajů z hlavičky a pak nastavení pomocí meta ignoruje.

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Zajímavé čtení:
Poptávání výměny odkazů je na této diskusi nežádoucí.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0