Autor Zpráva
ng9
Zdravím,

mám na vás prosbu jak učinit tak, aby mi google zaindexoval web. Jedná se o zahraniční web (v anglickém jazyce) hostovaný u českého wedosu. Není zaměřený na konkrétní trh. Robots.txt samozřejmě na webu mám správně vyplněné, na webu se nachází google analytics, web je ověřen v google webmasters, sitemapa taky odeslaná a zeměpisnou lokaci nemám uvedenou (ponecháno na google), přes administraci načten googlebotem je vše v pořádku, ohledně robots.txt se nehlásí žádné zákazy. Web byl registrován asi do 150-200 světových obecných katalogů. To, že by mohl google indexovat web pomalu, vzhledem k počtu zpětných odkazů vůči světovému měřítku jsem počítal ... to, že ale i po 2 měsících nebude mít ani homepage jsem ale opravdu nečekal (a to ve webmasters má odeslanou sitemap s 50000 odkazy). Seznam např. má už homepage, když si dám stránky vyhledat ve světě. Web běží na vps společně s dalšími projekty, které šlapou jak hodinky takže ip bude ok.

Nemůže být např. problém s doménou? Jedná se o .net se kterou se domnívám by neměl být problém nebo jestli ji google neudělil dříve ban, nevim. Standartně jsem si ji registroval a jestli měla majitele dříve nevím. Jak a kde se to dá ověřit? Napadá vás nějaká bota kterou jsem mohl udělat nebo na co jsem zapomněl?

Nebo je těch katalogů tak málo? Domníval jsem, že i kdybych neměl na web jediný backlink, už jen tím, že submitnu sitemap si google zařadí do indexu minimálně homepage za nějakou dobu.

Je to moje první expanze do zahraničí a zrovna zatím neúspěšně :)...

Díky za postřehy.
ninja
Jak Vám máme poradit, když neuvedete odkaz na váě web?

To jde říci jen: "Je to rozbitý..."
ng9
ninja:
Samozřejmě máte pravdu; nerad poukazuji na své weby, ale v tomto případě bychom se nehli z místa. Jedná se o web http://who-called-me.net.
Kajman_
Profil *
Na tom webu je nějaký zajímavý obsah? Všude samé prázdné stránky. Co pro začátek dát do sitemapy hlavní stránku a dávat tam jen stránky, kde je nějaký obsah (komentáře atp.) - nejlépe s informací o poslední modifikaci? U stránek bez obsahu bych navíc dal v html do robots noindex.

Ve webmaster tools máte u sitemapy počet indexovaných url z ní. Ale vzhledem k tomu, že sitemapu asi generujete náhodně pokaždé jinou, nebude asi žádným přínosem.
ng9
Kajman:
Sitemapa se generuje podle posledních čísel v systému. To že stránka nemá obsah vím, těžko ale vytvořím obsah bez uživatelů, právě oni svými komentářemi budou vytvářet web a právě podle komentářů se budou zobrazovat tabulky, ty jsou momentálně prázdné - žádné komentáře.

Jde mi o to, aby google konečně zaindexoval byť několik stránek na které vpustí návštěvníky a pak si to bude žít svým životem jestli mi rozumíte.
Kajman_
Profil *
A proč by google měl na ty stránky někoho posílat, když na nich nic není?
ng9
Kajman:
Nebavím se o pozici na googlu, ale o indexaci.
Kajman_
Profil *
Proč by měl google indexovat 50 000 prázdných stránek? Proč by ho měla zajímat home stránka na podivné doméně, která má v sitemapě 50 000 prázdných stránek?
ng9
Kajman:
Já ti rozumím jak to myslíš... jak jsem psal, hodnotu webu budou budovat návštěvnící vlastními komentářemi, s tím momentálně nic neudělám bohužel, avšak to si myslím není jádrem problému jelikož už má něco zaindexováno bing, yahoo i seznam... jen google nic. Je to podobné jako např. s diskusním fórem - to se založí a také nemá žádné komentáře uživatelů a přesto se do indexu dostane a poroste s novými vlákny.

Že ty podstránky nemají momentálně hodnotu nevadí, i kdyby se zobrazovaly na 3.+ stránce, vrtá mi hlavou proč ale není ani hp indexovaná po skoro 2 měsících. Ve webmasters ale vidím, že si google čas od času šáhne např. na robots.txt.

Přeci i kdybych měl doménu se stránkou "Under reconstruction" tak ji google zaindexuje a přitom nemá žádnou hodnotu.
ng9
Nechci se tu bavit OT o použitelnosti webu a jeho vypovídající hodnotě. Je to takový světový pokus uždíbnout alespoň nějakou část návštěvníků úspěšného gigantu whocallsme.com, tento web, myslím si, může fungovat.

K věci tedy prosím. Napadá vás proč indexace u googlu tedy nefunguje?
Petr__
Profil *
ng9:
Pořád dokola. Myslím, že Kajman ti už odpověděl. Neuraž se, ale připomíná mi to http://zdrojak.root.cz/clanky/trojfazovy-obchodni-model/ :-).
ninja
Jak již uvedl Kajman_, odkazované stránky jsou jen prázdná MFA linkfarma. Vyhledávač nemá důvod takové stránky indexovat.

Můžete se zkusit podívat do logu serveru, jestli k Vám roboti vyhledávačů vůbec chodí. Možná také neznají žádný (alespoň nepatrně hodnotný) odkaz na vaše stránky.

Pokud chcete stránky rozjet, musíte vložit do začátku alespoň nějaký obsah a přivádět návštěvníky pomocí jiných kanálů, než organicu. Možná Vás to překvapí, ale bez pilné práce nebo peněz se to nezmění.
ng9
Díky za návrhy ... a ještě se chci zeptat, máte někdo zkušenost se zahraničními weby? Kolik zhruba katalogů jste registrovali? Mám i nějaké kvalitní české weby, myslíte, že z nich můžu odkazovat? Dost jsem nad tím přemýšlel a nevím, jestli odkazování z cz stránek tomu webu spíš neuškodí (aby se potom primárně anglický web necílil pro cz scénu)

díky
dedouch
ng9:
Web byl registrován asi do 150-200 světových obecných katalogů.

Pokud jste v krátkém čase zaregistroval web do X obecných katalogů a nepovedlo se vám získat jiné kvalitní odkazy, tak jste si tím u Googlu moc nepomohl, spíše naopak. Odkazový profil by měl být vyvážený a působit přirozeně - jednorázová registrace do katalogů a žádné další vznikající odkazy příliš přirozeně nepůsobí. Další registrace do katalogů nejsou cesta z bláta ven, je potřeba najít jiné cesty pro budování odkazů. To hlavní už tu padlo - na webu není žádný obsah, kvůli kterému by tam v tuto chvíli chodili lidé, a tím pádem ani nelze čekat, že by na něj odkazovali.

Bohužel tady rozšířím řady nepříliš konstruktivních příspěvků, které postrádají radu, jak z toho. Podobných služeb je celá řada a většinou postrádají jiný obsah než uživatelský. Vaše služba se prakticky od konkurence nijak neliší (tedy liší - konkurence už má alespoň nějaký obsah ;-)), takže není důvod nepoužít zavedenější konkurenci. Buď vymyslíte něco lepšího než má konkurence (a/nebo o tom přesvědčíte lidi), nebo si tam budete muset obsah vytvořit sám.
ludekbrno
Profil *
ng9:
Mám i nějaké kvalitní české weby, myslíte, že z nich můžu odkazovat? Dost jsem nad tím přemýšlel a nevím, jestli odkazování z cz stránek tomu webu spíš neuškodí

Ne, tomu zahraničnímu webu to neuškodí (ale ani nepomůže), zato to může výrazně uškodit těm českým kvalitním webům. Odkazování na linkfarmy bez užitečného obsahu je jedním z hlavních důvodů pro penalizaci webu. Takže ty kvalitní weby se můžou propadnout v pozicích, případně z výsledků vyhledávání úplně zmizet, dočasně nebo i trvale.

Jinak ale platí co napsali souhrnně kolegové výše. Dokud nebude existovat obsah, google nebude web indexovat. A nepomůže tomu ani milion odkazů z katalogů, které stejně google bere s velikou rezervou a z převážné části je zcela ignoruje. Zejména v případě, že se provede registrace hromadně v krátkém časovém úseku, podle toho google zcela spolehlivě pozná, že se nejedná o přirozené odkazy a nebere je v úvahu.

Existují pouze 2 možnosti, jak takový web rozjet:

1) naplnit web zajímavým obsahem, aby jej google začal indexovat a nabízet ve vyhledávání
2) rozjet reklamní kampaň, buď zaplatit bannery, použít AdWords nebo něčo podobného, což se ale neobejde bez investic.
ng9
ludekbrno:
Díky ... to že hromadou zpětných odkazů ze dne na den můžu odrovnat web vím, ale už jsem takhle nechával registrovat desítky českých webů a nikdy žádný problém proto mi přijde zvláštní že v zahraničí by to mělo být až tak citlivé. Skoro mi to připadá než nějaká penalizace klasický ban, ale tady je důležité říct, že tak to vypadá od samého začátku ... nebyl den, kdy by google alespoň jednu stránku zaindexoval.

Zkusím to nahodit na jinou doménu, doplním více textů a otestuju jestli to bylo doménou (a pokud má ban tak abych nečekal na odstranění).

Zkoušel jsem hledat, ale nikde nemůžu najít kontakt na google nebo službu, která by potvrdila moje domněnky. Nevíte o nějaké? Taky by mě docela zajímalo, proč google o takových věcech nespravuje ve webmasters.
Petr ZZZ
ng9:
...proč google o takových věcech nespravuje ve webmasters.

Kdo hledá, najde:

Pokyny pro webmastery
Přidání stránek do vyhledávání Google
Žádost o nové posouzení.
ludekbrno
Profil *
ng9:
to že hromadou zpětných odkazů ze dne na den můžu odrovnat web vím

nejde o odrovnání. Odkazy vedoucí z cizích stránek (katalogů)nemůžou web poškodit, protože by takto velmi snadno mohl kdokoliv zničit konkurenční web pouhým jeho zaregistrováním do nevhodných katalogů. Google pokud usoudí, že odkazy nejsou přirozené, tak je prostě ignoruje. Takže sice web nepoškodí, ale vůbec mu nepomůžou a je to zbytečná práce nebo oknem vyhozené peníze, pokud si takovou hromadnou registraci u někoho zaplatí. Mě se osvědčilo provádět registraci webu tak do 1-2 katalogů týdně, tím se dá dlouhodobě udržet nějaký pohyb v odkazech a není to tak nepřirozené, jako když se během týdne objeví stovky odkazů.
Petr ZZZ
ludekbrno:
do 1-2 katalogů týdně (...) není to tak nepřirozené, jako když se během týdne objeví stovky odkazů.

Možná si toho Google tak snadno nevšimne, ale nepřirozené je to úplně stejně. ;-)

Přirozené jsou odkazy, vytvořené v nějakém kontextu, který dává smysl. Katalogy by mohly dávat smysl v situaci, kdy vyhledávač jako Google nebo Seznam nenabídne brouzdalovi uspokojivé výsledky vyhledávání. Odhaduji, že se to nestává často.
ludekbrno
Profil *
Petr ZZZ:
Jasně, souhlasím, že úplně korektní to není. Ale aspoň to nejsou stovky katalogů, vybírám jen známější katalogy roztříděné podle oborů, řadím odkaz do správné rubriky a se smysluplným popisem. Nečekám, že by přes ty katalogy chodilo moc lidí, ale v mém oboru v podstatě neexistuje jiná možnost tvorby zpětných odkazů, než tyto katalogy nebo placená inzerce (používám AdWords, takže ani google nepřijde zkrátka :-)). Nejsem totiž v oboru, o kterém by si lidi na internetu sami měli potřebu povídat a dávat odkazy :-)

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Zajímavé čtení:
Poptávání výměny odkazů je na této diskusi nežádoucí.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0