Autor Zpráva
helpik.JPW
Profil
V současnosti vypadá takto (bez dalších vyhledávačů):

// Copyright (c) 2008-2010 H1.cz s.r.o. a 2010 Medio Interactive, s.r.o.
var _gaq=_gaq||[];
(function()
  {
    var a=document.createElement('script');
    a.type='text/javascript';
    a.async=true;
    a.src=('https:'==document.location.protocol?'https://ssl':'http://www')+'.google-analytics.com/ga.js';
    var s=document.getElementsByTagName('script')[0];
    s.parentNode.insertBefore(a,s)
  }
)();


var _ga=
  {e: // co dělá ono e?
    ['seznam.cz:q','seznam.cz:w','DOMENA:PRM'],create:function(a,b,c)
    { // vytvoření funkce a, b, c ... proč?
      if(!b){b='auto'}if(c){c+='.'}else{c=''}_gaq.push([c+'_setAccount',a]);
      _gaq.push([c+'_setDomainName',b]);
      _gaq.push([c+'_setAllowAnchor',true]);
      var s,i;
      for(i=this.e.length-1;i>=0;i--)
      { // co se přidá do organic?
        s=this.e[i].split(':');
        _gaq.push([c+'_addOrganic',s[0],s[1],true])
      }
    }
  }

1. část je klasický kód Google Analytics
2. část nějak zpracovává vyhledávače
3. doporučují přidat do htaccess - z jakého důvodu prosím? Co udělá takto udělaný kód v httacess? Neudělá to v URL nějaké špatné odkazy?

RewriteEngine On

RewriteCond %{QUERY_STRING} ^(utm_.*)$
RewriteRule ^(.*)$ /$1#%1? [R=301,NE,L]

RewriteCond %{QUERY_STRING} ^(.*?)&(utm_.*)$
RewriteRule ^(.*)$ /$1?%1#%2 [R=301,NE,L]

(pozn: pro větší přehlednost jsem kód rozložil)

Dříve jsem používal tu verzi GATS, kde jsem měl ručně vložené vyhledávače a chtěl bych prostě zkusit přejít na tento ověřený ... avšak bez následků či jiných zkresleních v přehledech (nebo abych od nich dopředu věděl a počítal s tím). Proto bych rád chtěl vysvětli někoho zkušenějšícho (možná ten kdo rozumí JS), co ona úprava v alikaci Google Analytics případně s adresami udělá. Co jsem koukal na hodně webů, verze GATS od H1.cz je častá, ale někteří třeba ani neví, co tento kód mění, jelikož ho dávají automaticky.

Tolik dotaz.

Velmi všem děkuji za odpovědi.
Vojta Mikula
Profil
Ahoj,

měřící kód dělá v zásadě to, co píšeš. Jde o standardní GATC doplněný o:

1. definici důležitých lokálních i světových fulltextových a zbožových vyhledávačů
2. automatické měření subdomén III. řádu do stejného profilu jako mateřskou doménu II. řádu bez dalšího nastavování
3. schopnost přečíst UTM parametry umístěné nejen za otazníčkem, ale i za mřížkou

Ke konkrétním otázkám - do toho "e" se právě ukládají definice vyhledávačů, které se potom načítají do addOrganic. Parametry "a", "b", "c" jsou z funkce _ga.create(a,b,c) - je to funkce volaná v hlavičce stránek a definovaná v analytics.js. V aktuální verzi měřícího kódu (na www.h1.cz/ga) jsou už pojmenované lidštěji jako "id","domain","label". "id/a" je GA id, např UA-123456-1. "domain/b" je název domény II. řádu s tečkou před, např ".domena.cz". Třetí parametr "label/c" se používá v případě současného měření do více profilů pro odlišení jednotlivých trackerů.

Kód v .htaccess funguje na Apache2 a týká se zmíněného 3. bodu - pokud adresa obsahuje UTM parametry oddělené otazníkem "?", tak se otazník v adrese přepíše na mřížku "#". Řeší se tím problém s duplicitami (roboti parametry za # neuvidí, kdežto Analytics je budou schopny přečíst).
helpik.JPW
Profil
Vojta Mikula:
Děkuji za odpověď přímo od zdroje ;)

_ga.create(a,b,c)
- je tedy: _ga.create('UA-123456-1', '.example.com'); ... parametr c = při použití 2 a více profilů nebo 2 a více majitelů (UA-123456-1 a UA-654321-2). Pokud ano, rozumím.

pojmenované lidštěji jako "id","domain","label"
- v kódě nic takového nevidím ... mám tedy přepsat _ga.create(a,b,c) na _ga.create(id,domain,label)?

bod 3/ jasné, rozumím, jen:
Do htaccess bych měl kód připsat pod RewriteEngine on?
X nebo pod přesměrování na www?
X nebo pod přesměrování duplicity indexů?
X nebo pod redirecty pár stránek?
X nebo pod redirecty pár adresářů?
X nebo je to jedno?
(pozn: mám to v tomto pořadí)

Děkuji
Vojta Mikula
Profil
Doporučil bych podívat se na nejnovější kód na www.h1.cz/ga a ten si projít a nasadit. Případně se můžeme bavit o něm. :-)

Kód v .htaccess dělá to, že pokud je v adrese UTM parametr a před ním otazník, přepíše ho na mřížku. Asi je jedno, kde bude - klidně hned pod RewriteEngine On. Každopádně doporučuji vyzkoušet, jestli to funguje tak, jak má. ;-)
helpik.JPW
Profil
Vojta Mikula:
Já jsem psal o aktuálním GA, který jsem pro mé lepší pochopení jen rozložil

Asi je jedno, kde bude - klidně hned pod RewriteEngine On
ok, děkuji. UTM zatím nemám vyzkoušet kde ... jelikož na testovacím webu UTM parametry nepoužívám. U ostatních webů sice ano, ale tam zatím nemám nasazen GA od H1. Mám obavu z toho, že bude zobrazovat údaje jinak nebo jinde.

Stále tedy nevím:
" „pojmenované lidštěji jako "id","domain","label"“
- v kódě nic takového nevidím ... mám tedy přepsat _ga.create(a,b,c) na _ga.create(id,domain,label)? "

a zda se u nenasazených webů budou zobrazovat jinak (zkreslovat) narozdíl od vygenerovaného GATS od Google.

Děkuji

Vaše odpověď

Mohlo by se hodit

Zajímavé čtení:
Poptávání výměny odkazů je na této diskusi nežádoucí.

Prosím používejte diakritiku a interpunkci.

Ochrana proti spamu. Napište prosím číslo dvě-sta čtyřicet-sedm:

0